Zo kunnen onze tuinen het klimaat redden *

* Dit was de headline in de Standaard deze zondag 24/01/2021

CurieuzeNeuzen in de Tuin

Over dit belangrijke aspect van onze tuinen:

Je hebt het misschien al gehoord of gelezen maar er komt een breed Curieuzeneuzen onderzoek naar het effect van droogte op de tuinen in Vlaanderen. 

Vooral dan het mogelijke positieve effect die tuinen kunnen gaan hebben op de klimaatsopwarming.

De studie gaat ons leren hoe we onze tuinen beter en slimmer kunnen aanleggen of herinrichten.

 

Hieronder direct een overzicht

Untagged pictures by Koen Vanhoutte

In dit vorige artikel illustreren we de problemen aan de hand van kiemplanten en opschot van de Els (Alnus spp.)

CurieuzeNeuzen in de Tuin

Salamanders gevangen in de tuin en verzameld in een ton.
Waterlily with ladybug and swamp gladiolus.

Salamanders in de tuin, een zeldzame en welkome gast die absoluut water nodig hebben. Water in de tuin brengt veel extraatjes, voor zowel mens als dier. Op een zonnige dag kun je tot in de herfst nog een bloeiende waterlelie (Nymphaea) zien en ook de Moerasgladiool/Kaffirlelie (Schizostylus coccineum) bloeit echt wel door tot die niet meer kan.

Wat is het: Burgeronderzoek?
Wat doet het: Effect van Droogte meten
Doel: Leren wat helpti
Applicatie: ‘De Gazondolk‘!

 

Doe het niet alleen voor de wereld, maar ook voor jezelf.

De enkele zonderling daargelaten is het iedereen wel intussen duidelijk geworden dat er iets aan de hand is met het klimaat. De droogtes van de voorbije vier jaar laten niet veel aan de verbeelding over. Zelfs als je denkt dat het nog wel zal meevallen, dan nog kan het interessant zijn te weten hoe je jouw eigen tuin fris en groen houdt.

Zeer concreet, en zoals Prof. Filip Meysman, Universiteit Antwerpen, die dit project aanstuurt, het stelt; ‘meer kennis en inzicht geeft ons de mogelijkheid om onze eigen tuin beter in te richten. Zodat je straks nog op uw gemak een boek kan lezen tijdens de zomer.

Dit uiteraard naast de algemene meerwaarde voor onze ruimere leefruimte. Het is wel zo leuk als er een tastbaar voordeel voor onszelf bijkomt. Dat is duidelijker dan vage emissienormen en sjoemelsoftware op dieselmotoren.

Fun fact:

Door het onderhoud van de zwemvijver of tuinvijver deskundig af te stemmen op de seizoenen kun je een onwaarschijnlijk grote diversiteit aan waterdiertjes aantrekken, zonder ook maar iets te verliezen aan zwemcomfort.

Louisiana Iris Ann Chowning like variety.

Interview Prof. Filip Meysman

Het interview met Prof Filip Meysman, Universiteit Antwerpen, in de Standaard.

Universiteit Antwerpen

Droogte stress voor dieren in de tuin 

Naast het feit dat er meer en meer bomen en planten sneuvelen door droogte krijgen ook dieren het in de tuin sterk te verduren onder de droogte. Door gebrek aan regelmatige regen is er ook gebrek aan drenkplaatsen.

Zo zal de eekhoorn, ‘Kraakje’ van Prof Meysman, al evenmin nog voldoende water vinden in de tuin. Dit naast het feit dat de boom waar hij zijn nest jaarlijks in maakte gesneuveld is door de droogte.

 

Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die drinkwater.

Sommige dieren halen vocht uit hun voedsel. Maar de meeste moeten dit toch aanvullen met drinkwater.

‘Welke terrasvijver adviseert u ons voor onze tuin?’.

Dat hangt er allemaal van af wat je wil en wat je eraan wil spenderen. Je kan zelf starten met een eenvoudig relatief kleine project en van daar af ontdekken wat je later wil. Of je kan direct een uitgewerkt project laten uitvoeren door professionals. Wat je ook doet, water in de tuin, is altijd een meerwaarde.

 

Tip: ‘buy local, ook online’

Koen

Botanicus - Aquatisch Ecoloog

Onverwachtse problemen kunnen ook in jouw tuin opduiken

Wij, die dagelijks buiten werken, weten al langer dan vandaag dat tuinen ernstig lijden onder de hitte. Tuiniers, vijverbouwers, boomverzorgers, … we merken al meer dan tien jaar (en dat is nog voorzichtig uitgedrukt) dat de situatie veranderd is.

Let wel: het is niet ‘zal veranderen’,

maar wel, ‘reeds veranderd is’.

Bepaalde soorten planten doen het hier niet meer goed, en andere soorten die nooit goed pakten doen het hier nu wel goed. Bomen die sinds jaar en dag floreerden verpieteren, verdrogen en sterven af. Vijvers die altijd helder waren, worden trots een bedenkelijke algenpoel.

Insekten en dieren verdwijnen ‘en masse’, solitaire bijen en hommels zien wij minder dan vroeger, terwijl bepaalde ‘zuidelijke’ soorten plots opduiken.

Regenputten raken leeg, grondwaterputten vallen droog. De balans is vrij verontrustend.

Klimaatsbestendige tuinen

Terwijl het gros van klimaatsonderzoek zich focust op toekomstvoorspellingen, die al dan niet gevolgd worden door de politiek, hebben wij ons vooral bezig gehouden met water systemen en tuintechnieken te ontwikkelen die hier en nu effect hebben.

Dat gaat van heel kleine bescheiden waterelementen in de tuin tot uitgebreide systemen met ondermeer drijvende planteneilanden die de temperatuur van publieke zwemvijvers kan verlagen en blauwalg kan vermijden in de binnenstad.

Terrasvijver met meerdere delen en watervallen.

Meerdelige terrasvijvertjes met watervallen brengen zowel water en verkoeling maar bieden ook de mogelijkheid om nieuwe plantensoorten te ontdekken.

Terrasvijver met meerdere delen en watervallen.

Met drijvende planteneilanden kun je zelfs in de harde binnenstad groene oevers realiseren zonder breekwerken. Deze techniek wordt wereldwijd toegepast, zelfs België is dit keer mee.

Wat kan ik nu doen om het klimaat te helpen?

Terrasvijvertje in tropisch hardhout Afrormosia FSC met borrelsteen. Je merkt dat hier niet veel water te zien valt, maar de aanplant is wel degelijk een selectie aan moeras- en oeverplanten.

Mijn eigen tuin:

Niet iedereen voelt zich geroepen om fysisch op de barricades te gaan staan. Met het burgeronderzoek CurieuzeNeuzen in de Tuin kan iedereen zijn steentje bijdragen. Je kan je hier inschrijven als je wil deelnemen.

Maar ook voor jezelf kun je al een aantal zaken aanpakken. Zaken waar zowel jijzelf als omgeving baat bij heeft.

Je kan in jouw eigen tuin heel snel en eenvoudig een aantal kleine en betaalbare waterelementen plaatsen. Dat hoeft geen grote vijver te zijn met onwaarschijnlijke graafwerken.

Er zijn diverse kleine fonteintjes of kiezelvijvers in de handel beschikbaar. Je kan hiermee zelf aan de slag gaan. De keuze gaat van strak modern tot rustiek ‘Romeins’. Haalbaar zelfs in het centrum van een drukke stad.

De klassieke fontein installaties bleken echter niet altijd even zuinig in water- en energieverbruik. Bij meerdere systemen stelden wij bij vergelijking niet alleen een onwaarschijnlijk energieverbruik, maar ook ronduit onveilige elektrische toestanden.

Wij besloten daarom destijds zelf systemen te ontwikkelen die eenvoudig en zuinig zijn, snel te plaatsen, met een veilig ‘plug & play’ principe in die zin dat je ze eender waar kan installeren. Een aantal types functioneren perfect zonder pompen of circulatie, andere dan weer met zuinige air-lift pompjes, eventueel met bijhorend zonnepaneeltje. Verderop in dit artikel bespreken we systemen zonder pomp of filter. Zero energie verbruik. Op de onderstaande beelden zie je er een tweetal met een pompsysteem.

Aquaponics in de tuin: Driekamersysteem uit tropische hardhout met twee watervallen. De hoogste zone is een plantenzone waarin tuinkruiden gedijen, de middenkamer bevat een vispopulatie en de laagste kuip dient als natuurlijke plantenfilter voor het geheel. Hier wordt 1 eco pomp gebruikt.

Eenkamer systeem met een lange beekloop in inox. De buitenbekleding is uitgewerkt in teak parket plankjes. Deze systemen bieden een uitzonderlijk milieu voor speciale soorten.

In zowel ingegraven als terrasvijvers in opbouw kan er een airlift pompje toegevoegd worden, maar het is niet noodzakelijk. Bloeiende waterlelie Nymphaea Perry’s Orange sunset in onze demotuin met waterlelie tobbes ‘Lilies in the Lawn’

Doordat wij in een huurhuis wonen is het uitgesloten dat we hier zware werken kunnen uitvoeren. Met de plaatsing van een set terrasvijvers kunnen we nu wel water in de tuin hebben zonder dat die investering verloren gaat. Als we ooit verhuizen, dan nemen we die gewoon mee.

Johnny

Ongeacht de keuze, een oordeelkundig geplaatst waterelement, zal altijd een meerwaarde bieden aan jouw tuin of terras.

 

Vijf voordelen waar wij onmiddellijk aan denken:

Waterlily in the lawn.

1             Drinkwater voor dieren en insecten. De droogte treft iedereen, maar wij kunnen altijd nog een glas water uit de kraan halen. Dieren kunnen dat niet. Je kan altijd schalen vers water zetten. Met zo’n klein waterelement bied je nuttige dieren in je tuin echter een permanente kans om te overleven. De egels die de slakken van jouw planten weghouden, die blijven echt wèl in de buurt als er water is.

2             Extra vocht in de tuin resulteert in een koeler microklimaat. Verdamping vraagt energie waardoor je water verliest, maar je koelt er wel de directe omgeving mee af. Een emmer water plaatsen midden in een verschroeid gazon haalt uiteraard niet veel uit. Een levendig waterelement in een beschaduwde hoek daarentegen zal dat stukje tuin iets koeler en een stuk aangenamer maken. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een waterelement, dat water ‘consumeert’, brengt ook water in jouw tuin – ecosysteem. De kunst is om het waterverlies te minimaliseren en het nut te maximaliseren. Je zal verbaasd zijn van het plezier dat bij water zitten tijdens de hete dagen biedt.

3             Waterlelies in het gazon? Geen probleem. Je hoeft daar geen grote vijver voor aan te leggen. Wij hebben daartoe technieken ontwikkeld. Een zorgenloze ‘bloembak’ die het hele jaar rond bloemen geeft? Kan ook! Veel waterplanten bloeien merkelijk langer dan de klassieke jaarling plantjes. De Schizostylus coccineum bloeit vanaf juli tot eind oktober, wanneer er verder niet veel meer te zien valt. En je mag al eens vergeten water te geven. Droog vallen ze niet zo snel.

4             Libellen versus muggen. In tegenstelling tot wat men zou denken (of vrezen), trekken die kleine waterelementen helemaal geen muggen aan. Integendeel, je trekt schitterende muggenjagers aan die de muggen waar je nu last van hebt opvreten. Muggen kweken in die vieze, vergeten warme waterplasjes in foute dakgoten, oude emmers of autobanden. Bij een levende waterpartij ligt dat wel even anders. Dat broeit met een dynamische ecologie. Libellen schieten door de lucht en decimeren de bestaande ongedierte populatie. Ook ontdek je tal van dartelende mooie waterjuffers. Vlinders en nuttige solitaire bijen vinden er een welkome drenkplaats.

5             Kikkers en salamanders. Dat is al iets minder evident, maar niet onmogelijk. Zonder water is er al helemaal geen kans om deze bedreigde dieren in de tuin te hebben. Met water creëer je kansen. Wij hebben zelfs al salamanders ontdekt in de meest eenvoudige kleine kuipjes in de tuin. Het is wel waarschijnlijker dat er een kikker opduikt of dat het vochtig milieu de nuttige pad aantrekt.

Let op: zorg er altijd voor dat er een ontsnappingsroute voor drenkelingen. Niets zo lullig als een verdronken jong egeltje in jouw vijvertje te ontdekken.

Platte stenen tot aan of over de rand, egeltrapjes, houten stronken. Allemaal perfect te integreren.

Dierentrapje voor terrasvijvers.

Hoe maak ik mijn eigen kleine tuinvijvertje of terrasvijver?

Hoe maak ik mijn eigen kleine tuinvijvertje of terrasvijver?

De waterlelie ton of tobbe

Op suggestie van een vriend ontwikkelden wij destijds een zeer eenvoudig concept om snel een kleine waterpartij te realiseren. Zo snel, dat iedereen, zelfs met de kleinste tuin, op zaterdag de materialen kan kopen en einde zondag middag bij de taart een waterpartijtje af kan hebben.

Het basisrecept is dood – simpel, maar vraagt een paar zinvolle tips om het goed uit te voeren.

 

Aan de slag :

Men kope een kuip.

Rond of rechthoekig, maakt op zich niet veel uit maar ‘rond’ werkt iets makkelijker. Alles wat je in de grond verwerkt zal rotten of versterven, kunststof is hier aangewezen. Formaat: een zogenaamde mortelkuip uit PolyEthyleen is al een goed startpunt. Er bestaan tal van andere formaten. Vraag gerust om meer informatie.

Tip: geef die 3.5 euro extra uit om een UV bestendige kuip te kopen.

Men grave een gat.

Plaats de kuip omgekeerd op het gazon of borderzone waar je die in de grond wil. Steek de cirkel af en verwijder de gazonplaggen. Draai de tobbe om en markeer de bodem cirkel, vaak kleiner dan de bovenrand. Dat is de binnendiameter die je moet uitgraven om dan later naar de bredere rand toe af te steken.

Meet de hoogte van de ‘tobbe’ om tot op de juiste diepte te graven. Voorzie dat de rand van de tobbe 3-5 cm boven het maaiveld blijft. Daarmee zal later het gras of andere planten de rand camoufleren, maar vermijdt je dat grond, vuil en bodem insekten in de ton vallen.

Tip: Hou bij het graven rekening met de +/- konische vorm van de tobbe. Je wil niet meer dan 2-5 cm ruimte tussen de tobbewand en de put.

Graaf niet dieper dan nodig. Graaf eigenlijk tot op 3-5 cm minder dan je nodig hebt en werk de laatste laag met een kleine handschepje af. Zorg dat de bodem mooi vlak = waterpas is. Een scheve ton resulteert namelijk in een visueel ‘schuinstaand wateroppervlakte’ 😉

Markering met wax krijt is altijd handig want een potlood lijntje op een zwarte ton zie je echt niet meer staan eenmaal je begint.

Onderlaag met voedingsrijke bodem, zijdelings afgedicht met kleikorrels, klaar voor aanplant en dan afdekking met klei.

Een klassiek P9 plantpot kun je makkelijk in een plantgat zetten. Grotere planten die gescheurd zijn moet je wat posititioneren zodat de de uitlopers niet direct tegen de wand stoten.

Concept: Waterlelie in het Gazon
Criterium: Snelle Eenvoudige Plaatsing
Standplaats: Iedere Tuin
Diversiteit: Waterlelies

 

Autumn leaves over a water channel by Hyungman Jeon.

Demo tuin waar er intussen ruim 20 verschillende varianten en modellen staan. ‘T begint altijd met eentje.

Basis recept voor een waterlelie ton

Ingredienten:

 • Kunststof kuip – metserskuip – waterdichte tobbe  (Poly Propyleen – Poly-ethyleen): UV bestendig!
 • Optioneel: tweede kleinere inzet kuip of vijvermand
 • Waterplanten: waterlelie – irissen – watermunt – kalmoes,…

Eigenlijk letterlijk;

‘kruiden naar smaak’, maar hou rekening met de diepte waarop elke plant kan gedijen.

Te vermijden wegens woekergevaar: lisdodde – riet – rietgras – japanse paardestaart – … en ongekende plantjes die de ‘buren of familie’ cadeau doen maar niet weten welke soort het juist is. Voor je’t weet heb je een woekeraar vast.

 

 • Vijvergrond – leem of klei – kiezel

Het is essentieel dat de tobbes mooi waterpas gezet worden. Neem daarvoor die extra tijd die nodig is, anders kijk je straks tegen ‘scheef water’ aan.

‘Men plante aan

Dit is een eerste techniek van aanplant die we meegeven. Dit is de zogenaamde ‘gelaagde’ aanplant methode.

Plaats eerst een 5-10 cm laag voedingsgrond, aangepast voor vijvers. Er zijn plantgronden speciaal voor oeverplanten, waterlelies, moerasborders, etc, die krijgen de voorkeur, maar zelfs gewone potgrond geeft al werkbare resultaten. Er blijft natuurlijk altijd een verschil, maar het belangrijkste is dat de laag zeker niet meer is dan 10 cm.

Blijf daarbij 5-7 cm van de wanden van de tobbe weg. Dat doe je om te vermijden dat nutrienten langs de wand capillair omhoog sijpelen naar de waterzone om daar algen te voeden.

Plant uw planten in de grond. Typisch worden waterplanten in P9 potjes geleverd. Die zijn wat hoger dan de grondlaag die je net geplaatst hebt. Verwijder de zwarte plastic potjes. De plantkluit zonder potje steekt dus na inzetten pakweg 2-3 cm boven de grondlaag uit.

Waterlelies kun je in diverse vormen krijgen: als kleinere wortelstok, in een mandje P11 of als een losse wortelkluit. Hanteer dezelfde richtlijnen als hierboven, maar vermijd wel een al te grote wortelblok in een te kleine tobbe te planten.

Voor meer informatie over het professioneel inplanten van waterlelies in manden of potten lees er meer over op www.agua.be en de andere artikels.

Wij werken van daar af verder door de grondlaag af te dekken met klei/leem – gebruik hiervoor ‘droge’, weinig of niet expanderende kleikorrels of droge leem (zonder stro). Nat werken wordt een amusant zootje. Vul ook de randen rondom de zijwanden van de tobbe aan met klei/leem. Deze laag vormt een afsluitingslaag om te vermijden dat nutriënten uit de onderliggende voedingsbodem naar het water sijpelen. Deze laag is 5-7 cm dik boven de grondlaag. Hou daarbij het hart van de aangeplante soorten vrij.

Tip: Hou 1 klein hoekje naar de grondlaag open van 10×10 cm. Hierlangs ga je straks langzaamaan van onderuit water toevoegen. De reden is omdat wanneer je van bovenaf water ingiet, de kleilaag dichtslaat en er luchtpakketten binnenin de voedingsbodem achterblijven. Die doen daar niets goed en zullen ongewenste rottingsgassen en nitriet veroorzaken. Dat tast wortels aan en de planten groeien niet of niet goed. De voedingsbodem moet 100% nat staan.

Op de afsluitingslaag leg je een kleine deklaag aan kiezeltjes of keitjes. Hiermee vermijdt je dat kleine waterdiertjes straks de fijne klei/leem opwarrellen wanneer ze op zoek zijn naar voedsel op de bodem.

De voedingslaag is hier ingedekt met niet expanderende kleikorrels. Laat altijd een gaatje op voor de watervulling.

Deklaag op de klei, in dit geval fosfaat vrije dolomiet, maar eender welke andere kiezel lukt. Best te kiezen voor iets wat geen voeding bevat.

Demo tuin waar er intussen ruim 20 verschillende varianten en modellen staan. ‘T begint altijd met eentje.

Men vulle de kuip:

Na aanplant vul je de onderlaag met water via het open stukje. Eenmaal het water boven de keitjes staat, mag je de opening rustig afdichten met wat klei/leem en daarop voorzichtig keitjes plaatsen. Nu kun je de tobbe vullen door het water langzaam op een soepbord te laten inlopen. Je wil niet de bodemlaag opspuiten. Laat de tobbe gedurende 2-3 minuten overlopen zodat de tussenwanden ook met water staan.

               Vul nu de tussenwanden op met rul zand en spoel die met de tuinslang langs de wanden omlaag. Totdat de tussenzone vol met grond zit.

               Afwerken van de randen doe je naar smaak en standplaats, maar hou rekening met maaien, onkruid en onderhoud. Je kan er ondermeer vergeet-me-nietjes, boterbloem, brunel, madeliefjes, varens en Festuca grassen rond zetten. Maar je kan ook grotere planten langs een kant zetten als bloeiende omlijsting.

Eenmaal de tobbe vol met water staat kun je de zijkanten invullen met grond en met water laten indammen. Telkens bijvullen met grond is de sleutel.

Bloeiende waterlelie Nymphaea James Brydon in onze demotuin met waterlelie tobbes ‘Lilies in the Lawn’

Bloeiende Hondsdraf, met Paarse Dovenetel, rechts Brunel en omgeven door Witbol gras.

Moeras vergeet-me-nietjes, bloeien soms tot tweemaal per jaar en zaaien telkens verder uit zonder te woekeren.

Louisiana iris, een variant op Ann Chowning, in ondiepe kuipen langs de diepere waterlelie tobbes.

Photo by insung yoon on Unsplash

"Thanks for all the fish!"

Maar niet echt. Deze systemen zijn bedoeld als plantenvijvertje met daarin van nature voorkomende dieren. Het is niet de bedoeling om hier visjes in uit te zetten. Zeker geen goudvis. Je moet rekening houden met het feit dat zo’n goudvis voor flink wat vervuiling zorgt waar het systeem niet echt op voorzien is. Goudvissen zijn als kippen, echte scharrelaars die de voedingsbodem gaan omwoelen. Als het echt moet, dan kun je eventueel wat kleine Elrits visjes uitzetten. Maar daar houdt het ook op.

Photo by insung yoon on Unsplash

Quote uit Hitchhiker’s Guide to The Galaxy, Douglas Adams

Kies de soorten waterlelie een beetje oordeelkundig in functie van het formaat van de tobbe. Hou rekening met blad diameter en spreiding van de plant. Waterlelie Nymphaea James Brydon.

De randen van de tobbes worden door omgevingsplanten gecamoufleerd, maar je kan in borders ook tijdelijk jutevilt als dekking gebruiken. Nymphaea Waterlelie.

Onthoud dat waterlelies mooi bloeien, maar dat er al evenveel variatie in bladkleur en patroon bestaat. Je zal verrast zijn door dat aspect alleen al. Nymphaea Escarboucle Waterlelie in bloei.

De terras vijver

Soortenlijsten en fysicochemische kenmerken.

Principes: Bovengrondse ‘vijver’
Criterium: Duurzame Kunststof
Onderhoudstype: Zonder Filtersysteem
Toegankelijkheid: Ideale Werkhoogte

 

 

Terrasvijvers of ‘patio pond’ zijn opstaande, bovengrondse waterelementen die je op een vaste ondergrond zet, bijvoorbeeld op het terras, balkon, dakterras etc. Ze staan op zichzelf en vereisen niet dat je eerst een gat in de tuin moet graven. Dat spaart werk, tijd en moeite.

* Zeker als je zou kiezen voor een iets grotere tobbe in de grond en er een ijzerhoudende zandlaag in de ondergrond zit kan dat graafwerk wat tegenvallen.

Terrasvijver: Gewoon thuis aanleveren of ophalen, uitpakken en installeren.

Er bestaan zoals je al gezien hebt tal van modellen, gaande van standaard opbouw vijvertjes, kunststof kuipen met ingebouwde watervalletjes, doe het zelf pakketten tot maatwerk constructies in tropisch hardhout. Je zal zeker wel iets vinden wat bij jouw tuin past.

We gaan in het onderstaande basisrecept uitgaan van een eenvoudig maar wat esthetischer model met een andere aanplant methode dan hierboven

Assortiment terrasvijvers in twee formaten, met diverse soorten aanplant. Let op: witte kuipen zijn vaak niet bepaald kleurstabiel door UV straing. Dit specifieke merk/type doet het zeer goed en is reeds 3 jaar in perfecte staat gebleven, waar collega merken reeds aardig ‘beige’ kleuren 😉 Meer info?: contact.

Men kope een tobbe

Zoek een goede stabiele plaats waar je de terrasvijver wil hebben. Zet die op een vaste ondergrond, of zomaar los op de gazon, maar dan kan die losjes wegzakken mettertijd.

Men plante aan

Plant de waterlelie in de 20 liter pot / mand. Gebruik hiervoor dezelfde methode als voor de ‘gazon tobbe’, met een gelaagde aanplant. Als je een doorlaatbare mand gebruikt, zorg dan dat er een afdichtingsdoek voorzien is zodat er geen grond en voeding uit die mand kan vloeien. Onze voorkeur gaat echt wel uit naar afgedichte potten.

Deze 20 L pot/mand ga je straks in de grotere terrasvijver zetten. Let dus op, die kan al flink wat wegen na aanplant. Je kan deze ook inplanten als ze al in de terrasvijver staat.

Zet de waterlelie mand ofwel centraal ofwel langs 1 zijde van de terrasvijver. De andere zijdes kun je dan voorzien van andere waterplanten of een etage.

Men improvisere

De étage: Stapel wat bakstenen of klinkers als een bankje zijdelings langs de 20 liter waterlelie pot. Plaats daaroverheen een verzwaarde plank, een lange tegel of een stapelblok. Daarop kun je dan straks waterplanten in manden/potten zetten. Zodoende realiseer je een diepe, middelhoge en hoge plantenzone.

In de diepe zone, langs de bodem kun je diepere waterplanten zetten, P9 formaat, die je zonder bijkomende voedingsbodem in mandjes met doek zet. Hier kun je Egelskop, Fonteinkruiden of Watergentiaan voor gebruiken.

Vul de terrasvijver door de waterlelie tobbe (indien gesloten) te vullen langs de vrijgelaten opening in de klei. Eenmaal deze gevuld is kun je die opening afdichten. Daarna vul je de rest van de terrasvijver.

Basis recept voor een terrasvijver

Ingredienten

 • Een UV bestendige waterdichte tobbe. Kunststof modellen moeten in Polypropyleen of PolyEthyleen zijn, vormvast en kleurvast. In dit onderstaand voorbeeld, Otium Lignum Types 40 / 55, wit.
 • Een waterdichte 20 liter kunststof planttobbe.
 • Een ‘etage’, vb een zware tegel of dorpel, en wat losse bakstenen of klinkers
 • Losse vijvermandjes: vb niervormige mand, bij voorkeur dicht of met inlegdoek.
 • Waterplanten: waterlelie – irissen – watermunt – kalmoes,…

Opnieuw letterlijk; kruiden naar smaak, maar hou rekening met de diepte waarop elke plant kan gedijen.

 • Vijvergrond – leem of klei – kiezel
 • Losse gravel of lava, indien je onder de voedingslaag eerst wat wil ophogen

Kies voor jouw terrasvijver voor een stabiele ondergrond. In dit geval oude steenschotten. Dit specifieke type terrasvijver is nu wel snel te corrigeren of verplaatsen, maar complexere systemen met watervallen moeten absoluut stabiel en waterpas staan.

De inzet tobbe (hier 25 liter) is onderaan ingevuld met wat lava +/- 10 cm, daarna 6 cm aangepaste voedingslaag.

Na de inplanting van de waterlelie werd de voedingslaag afgedicht met een kleilaag. Hier is deze nat geworden en je ziet direct dat het een plezier van werken wordt. Gegarandeerd plezier als de kids meehelpen. 

Deze manier van aanplant resulteert in een ondiepere middenzone waardoor je nog wat andere soorten bij kan planten, hier een Acorus gramineus, maar ook vb Waterweegbree zou het goed doen.

Door de combinatie van rijke voeding met gesloten afdeklaag heb je zeer snel een sterke groei en nog hetzelfde jaar bloei.

Deze set van 4 (met 2 formaten) werd telkens op een andere manier ingeplant. De diversiteit aan bloemen en planten is leuk, maar het meest opvallende was de aantrekkingskracht voor insekten en vogels.

Deze manier van aanplant resulteert in een ondiepere middenzone waardoor je nog wat andere soorten bij kan planten, hier een Acorus gramineus, maar ook vb Waterweegbree zou het goed doen.

Hoe kan ik waterlelies in mijn tuin aanplanten?

We hebben ruime ervaring in wat we doen. Maar soms gaat het ook es ‘verkeerd’. Dit is eens soort waterlelie die duidelijk baat zou gehad hebben met een iets grotere kuip. We gaan die nog een tweetal jaar laten en daarna opsplitsen en over meerdere grotere kuipen verdelen. Best wel indrukwekkend. Nymphaea waterlelie in bloei.

Conclusie

Met CurieuzeNeuzen in de Tuin wordt een krachtig burgeronderzoek gestart naar de effecten van de klimaatswijziging in onze tuin. Met name de lang aanhoudende zomerdroogtes die telkenmale terugkeren zijn het focuspunt. Wat meer is, op basis van deze studie hoopt men beter weerbare tuinen of tuintechnieken te kunnen identificeren, zodat we daar met zijn allen beter van worden.

Ten eerste, als alle tuinen bijdragen aan stabiele waterhuishouding dan wordt onze leefomgeving daar beter van.

Ten tweede, door brede validatie van verschillende technieken kun je straks jouw eigen tuin optimaliseren.

Ten derde zijn er intussen wel al een aantal methodes gekend die de tuin weerbaarder maken tegen droogte.

Door zelfs maar de kleinste waterpartij te plaatsen biedt je drenkplaatsen aan dieren, trek je nuttige insekten aan en creëer je voor jezelf een koelere tuin. Plus dat het mooi staat.

Heb je vragen over de hoger beschreven plaatsingsmethodes of zoek je bepaalde materialen, aarzel dan niet, neem gewoon contact met ons op.

Heb je een eigen project lopende of afgewerkt, dan mag je zeker ook foto’s doorsturen. Wij zijn altijd benieuwd naar de creativiteit in waterland.

Veel succes.

Koen

De Professional voor Vijveronderhoud

Bepaal voor jezelf eerst heel goed wat je verwacht van jouw tuin en waterpartij. Bespreek eerst duidelijk wat je met het gezin kan en mag verwachten van dat kleine vijvertje. Welke mate van groen en natuurlijke elementen krijgen de voorkeur en waar ligt de grens van het doenbare. Dat is voor iedereen wel enigszins anders en kan ook evoluëren in de tijd.

 • Het is bij mij ook begonnen met 1 vijvertje, nu zo’n +30 jaar terug.

Stel dan gedetailleerde en uitgebreide vragen aan de leveranciers / vijverexperts waar je materialen bij aankoopt. Kijk eerst naar de kwaliteiten van de beschikbare systemen en wat ze voor jou kunnen betekenen.

 

Iedereen kan vijveren!

Een vijver deskundig onderhouden is echt geen rocket science. Met de nodige begeleiding en wat opgedane ervaring kan iedereen zonder probleem zijn eigen vijver schoon en gezond houden.

Eenmaal je weet waar je mee bezig bent zit je voor 95% goed.

In geval van nood kun je altijd een deskundige contacteren.

 • Observeren & Meten 45% 45%
 • Regelmatig Onderhoud 65% 65%
 • Waterbiologie & Waterchemie 85% 85%
 • Onbeperkt Zwemplezier 95% 95%

Vijver Onderhoud

Hoe pak jij het onderhoud aan in jouw zwemvijver?
Professionele Vijveraudit

Recente Blog Artikels

We publiceren regelmatig artikels over het waterleven. Elke maand krijg je een ‘wat te doen’ lijstje over wat er aan onderhoud kan gedaan worden in zwemvijver, vijver of zwembad. Maar we hebben het ook over interessante weetjes, relevante gebeurtenissen op en om het water, een ‘plant’ of ‘dier’ in de kijker en ook al eens een reisverslag naar over een reis met een waterachtig thema.

Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud

Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud

Zelf de vijver schoonmaken, hoe pak je dat het best aan vraag je? Ben je op zoek naar solide vijver onderhoud tips? Dan ben je hier aan het juiste adres. Deze tien tips voor makkelijk vijver onderhoud handel je zelf vlotjes af. Je behaalt er prachtige en natuurlijk resultaten mee. Een zwemvijver of andere waterpartij die ecologisch verantwoord en stabiel is en waarvan je doorheen de jaren zorgeloos kan genieten. Deze tips voor simpel vijver onderhoud zijn gebaseerd op mijn 25 jaar ervaring als vijverdeskundige en de feedback van al mijn bestaande klanten.

Simpel Vijver Onderhoud – Vier Makkelijke Stappen

Simpel Vijver Onderhoud – Vier Makkelijke Stappen

De waarheid en niets dan de waarheid over eenvoudig vijver onderhoud, zowel voor zwemvijvers, koikarper vijvers en gewone tuinvijvertjes. Er bestaan geen magische poedertjes. Jouw waterpartij heeft ook zeker geen nood aan javel of vergif. En laat je ook niets wijsmaken door de lokale tuinsupermarkt ‘expert’ of ‘nonkel Filemon’.

Regelmatig en gericht zelf je vijver onderhouden is wat er nodig is. Met 25 jaar ervaring in de vijverindustrie staan we de mensen graag bij met raad en daad. Vandaar deze vier tips over hoe zelf je vijver onderhouden. Dit zijn makkelijke stappen die iedereen aankan.