Waterzuivering Vijver – Visueel en Kwalitatief Voordelig
Waterzuivering Vijver Aanpakken
Waterzuivering Vijver
Filtratie en Water Recuperatie!
Afvalwater Vijver Verwerken
Na 25 jaar ervaring in onderhoud weten we exact wat nodig is…De juiste apparatuur
Bel ons voor begeleiding +32 (0)485 61 14 06
Garantie: ‘no cure, no pay!’
De duidelijkste garantie van ervaren vakmensen
Volg de instructies en adviezen, en wij staan garant voor de resultaten!
Afvalwater Vijver Verwerken – Waterzuivering Vijver
De waterzuivering van je vijver is belangrijk. Niet alleen visueel, maar ook voor de gezondheid van je waterpartij. Er bestaan verschillende manieren om je vijverwater te filteren. We behandelen er hier in totaal vijf:
Natuurlijke waterbalans, een biologische plantenfilter, machinale filtratie, chemische reiniging en vijverstofzuiger filtratie.
Om wat meer in detail te duiden waarom dit zo belangrijk is geven we hier eerst een overzicht van de eerste vier. Hier duiden we waar je moet op letten bij het kiezen van jouw filtratiesysteem, hoe het type vijver van belang is, met voor- en nadelen en praktische tips. Lees dus rustig verder.
Het vijfde punt – vijverstofzuiger filtratie – is ons einddoel. Dit behandelen we op de volgende pagina “Vijverstofzuiger Filters“ meer in detail, vanwege de gespecialiseerde natuur van deze apparatuur. Daar kan je onmiddellijk naar toe door op de onderstaand foto te klikken.
Wanneer je aan een vijveronderhoud begint dan verlies je vaak heel wat water. In sommige gevallen kan het niet anders, maar meestal is water recuperatie mogelijk. Met het gebruik van voorfilters en nafilters – zoals zeefbochtfilters – vergemakkelijk je jouw vijveronderhoud. Niet alleen bespaar je hier geld en tijd mee, ook het milieu en waterleven zullen je dankbaar zijn; en het ontlast bovendien je vijverstofzuiger!

Kwaliteitswerk

Eigen service dienst

Bespaar tijd!

Ontworpen voor gemak

Levering aan de deur
Vijverwater Filteren – 4+1 Methodes!
Natuurlijke Waterbalans
Is dat wel filtratie te noemen? Ja en neen. Wij verstaan vaak interventie als we het woord filtratie horen in verband met de vijver. Maar eigenlijk weet de natuur het nog altijd het best. Let wel, dit soort systeem, waar alle waterwaarden van nature in balans zijn, de seizoenen volgen en zichzelf herstellen bij milde verstoring, wordt alsmaar zeldzamer.
Vaak gaat het hier over grotere waterpartijen die bovendien niet commercieel uitgebaat worden. Menselijk gebruik van vijvers voor recreatief gebruik brengt heel wat vervuiling met zich mee, zoals zonnebrandolie, uitwerpselen, ingelopen zand en organisch materiaal en allerlei verpakkingen. Daar is een natuurlijke balans nog moeilijk te bereiken.
Een oplossing kan liggen bij het plaatsen van planteneilanden en het inrichten van beplante oeverzones die recreatievrij gehouden worden.

Vijverwater Filteren met een Biologische Plantenfilter
Van oudsher een populaire keuze voor filtratie van sier- en zwemvijvers. Jammer genoeg zien we in onze dagelijkse werkomgeving maar al te vaak slecht aangelegde plantenfilters, die de filtratietaak niet correct uitvoeren.
Of ze zijn te groot of te klein, slecht vormgegeven en te diep, opgebouwd en ingevuld met de verkeerde materialen of incorrect gelegen.
Volume en Grootte van je Waterpartij
Het specifieke gebruik van je waterpartij dicteert de grootte van je plantenfilter. Denk hier aan het verschil tussen een natuurlijke siervijver, koikarper visvijver of een recreatieve zwemvijver?
Zowel de aanwezigheid van vissen als menselijk gebruik – met zeepresten en andere cosmetica op onze huid – kunnen de waterbalans sterk beïnvloeden en vervuilen. Bij serieuze schade mag je dan het afvalwater van de vijver verwerken. Weeral een extra taak, die je best voorkomt, toch?
Als algemene regel gebruiken we graag de 1/3 – 2/3 redenering. Hierbij stellen we dat 1/3 van je totale wateroppervlak uit een plantenfilter moet bestaan. De andere 2/3 mag dan open water zijn.
Deze hoeft over het algemeen niet super diep te zijn, ongeveer 40 cm is voldoende. Zit je echter met een heel diep zwemgedeelte – waardoor het watervolume hoger is dan bij een gemiddelde vijver – dan kan je beter een nog grotere plantenfilter gaan installeren. Dieper gaan werken met het filtergedeelte is niet echt efficiënt, vanwege het gebrek aan zonlicht en beworteling.


Vijver vormgeving – Oriëntatie – Invulling
Hoewel de vormgeving vrij is, maak jezelf het onderhoud niet te moeilijk met complexe ontwerpen. Je wil liefst de vijverfolie vlot kunnen installeren, drukpunten bij invulling met filtermateriaal in rare hoeken en moeilijk te reinigen plekjes voorkomen.
Invulling kan gebeuren met een variatie aan filtermaterialen, maar lava is blijkbaar heel populair. Voor advies omtrent de aanleg van zwemvijvers met natuurlijke plantenfilters kan je steeds bij het professionele team van Navicula terecht. Zij hebben meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderbouwde ervaring in waterleven ontwerpen.
Oriëntatie en ligging is ook belangrijk. Vooral schaduwzones moeten vermeden worden, zodat de planten in de filterzone voldoende licht krijgen. Ook lager gelegen gebieden die eventueel kunnen overstromen en inspoelen of inwaaien van organisch materiaal kunnen bevorderen worden best vermeden.
Zit je met veel bladval door de ligging van je plantenfilter, verwijder dit dan regelmatig met een schepnet. Zo maak je de waterzuivering van je vijver tijdens het onderhoud een makkie!
Machinaal Vijverwater Filteren
In de wereld van de vijverfilters bestaan er zoveel modellen en beloftes dat men vaak het bos door de bomen niet meer ziet. Met als gevolg dat je door de algen je waterplanten en vissen niet meer ziet.
Machinale filtratie zien we in gelijk welk type en formaat van waterpartij toegepast worden. Zowel ingebouwde modellen – inclusief het traditionele watervalletje als uitstroom – als losstaande container vijverfilters bestaan.
Opnieuw zien we hier problemen met de berekening van de afmetingen, capaciteit van de gebruikte vijverpomp en verkeerde invulling van het filtergedeelte. En opnieuw leidt dit tot slechte resultaten met een vuile vijver als gevolg. Hoewel we momenteel deze producten niet zelf verdelen, kan U ook bij onze vijverspecialist terecht voor meer advies hieromtrent.

Leer meer over dagelijks zwemvijver onderhoud met zwembadrobots door op de foto hier naast te klikken!
Chemische Filtratie
Misschien klinkt dit wel wat raar, chemisch filteren van vijverwater. Is dat niet gevaarlijk? Valt dit nog wel onder waterzuivering vijver? Ja en neen. Soms zijn vijvers zodanig vervuild dat een drastische aanpak de enige oplossing is. Maar we adviseren dit enkel bij hoge uitzondering. Ga hier zeker niet zelf mee aan het werk. Javel en andere chemische middelen die je in het lokale tuincentrum of de drogisterij kan kopen zijn gevaarlijke chemicaliën met nefaste gevolgen voor het milieu indien incorrect gebruikt.
Wat we wel voorstellen en ondersteunen zijn producten voor biomineralisatie. Deze worden opgedeeld in 2 categorieën – algenbestrijding en mineralen. Hiermee pak je zware vervuiling op een biologisch verantwoorde manier aan, zonder schade te berokkenen aan je ecosysteem. Zo regel je ook de zuurtegraad en mineralenbalans in je vijverwater, voor kristalhelder zwemwater!
We hebben hieromtrent maar liefst 3 speciale pagina’s opgezet. Klik op de foto naast dit tekstblok om hierover meer te weten te komen!
Waterzuivering Vijver – Afvalwater Filteren
Zo zie je maar, een ogenschijnlijk simpel concept kent best heel wat variabelen. We staan je echter graag bij met informatie en advies omtrent het filteren van je vijverwater.
Op de volgende pagina gaan we dieper in op het specifiek filteren van vijverwater tijdens een vijveronderhoud, met gebruik van professionele apparatuur. Voor- en nafiltratie van vijverwater kent heel wat voordelen, zoals water recuperatie, bescherming van het waterleven en levensduur van je vijverstofzuiger en andere vijverapparaten. Klik op de foto voor meer gedetailleerde informatie omtrent de manieren om afvalwater vijver te verwerken.