Olla Watersysteem Tuinen

Traditionele Olla Irrigatie

België-Nederland-France-Deutschland-Österreich • Altijd Online Open

Olla Watersysteem Tuinen

Keramische Porositeit Irrigatie

Garandeer betere plantengroei!

Olla Keramische Irrigatie Systemen

Ollas voor Irrigatie en Waterpunt Insecten

Professioneel advies

Je staat er  niet alleen voor. Online advies service door ervaren zwemvijver experts

Professionele levering voor alle toebehoren vijveronderhoud!

Korte keten optimalisatie = kost reductie!

Vragen? Bel ons!

+32 (0)485 61 14 06

Met 35+ jaar ervaring in vijver onderhoud en aanleg weten we exact wat nodig is,

de correcte vijver accessoires!

*bel ons voor begeleiding

Garantie: ‘no cure, no pay!’

De duidelijkste garantie van ervaren vakmensen

Volg de instructies en adviezen, en wij staan garant voor de resultaten!

Ollas zijn keramische bevloeiing- en bewateringsystemen die constante en geleidelijke irrigatie van de drogere zones in jouw moerastuin, watertuin, moestuin, en zelfs in de pottentuin mogelijk maakt. Dit voorkomt verharding, verstoring in de voedingsbalans en veranderingen in de kruimelstructuur van de bodem. Dit olla watersysteem tuinen zorgt dan ook voor een betere wortelgroei van jouw planten; met gezondere vegetatie en een grotere oogst tot gevolg.

Daarnaast bieden we deze traditionele olla irrigatie systemen ook in als een drinkplaats voor bijen en andere nuttige insecten in de tuin. De poreuze natuur van de klei waaruit deze ollas gemaakt zijn voorkomt verdrinkingsgevaar en zorgt voor verkoeling en een rustplaats voor hen.

Ontdek hieronder wat historiek, de unieke voordelen – en natuurlijk onze producten! Wil je onze andere vijver accessoires ontdekken – zoals schepnetten, elektronica veiligheid en telescopische stelen? Klik dan op de vette cursieve tekst!

Kwaliteitswerk
Eigen service dienst
Bespaar tijd!
Ontworpen voor gemak
Levering aan de deur

Olla Irrigatie Types

Irrigatie Ollas Keramiek Tuinen Mini Kas Model

Wat is een Olla Watersysteem voor Tuinen

Ollas zijn poreuze kleipotten die traditioneel worden gebruikt voor ondergrondse irrigatie in tuinen en landbouw. Ze worden ingegraven naast planten en gevuld met water, waarna het water langzaam door de poreuze wanden van de pot in de grond sijpelt. Dit zorgt voor een efficiënte en gerichte waterafgifte direct bij de wortels van de planten.

Er zijn historische bewijzen dat zowel in China, het Midden-Oosten als in Meso-Amerika deze traditionele olla irrigatie techniek al duizenden jaren geleden gebruikt werd, voornamelijk om efficiënt watergebruik mogelijk te maken in droge klimaten.

Het volume van de pot kan je aanpassen aan de oppervlakte die je moet bewateren, de hoeveelheid water die de planten nodig hebben, en de afstand tussen de verschillende ollas. Ontdek onze formaten in de productfiches.

We verdelen deze in 3 types:

 1. Individuele Irrigatie Ollas Keramiek
 2. Ollas Waterpunt voor Bijen en Insecten
 3. Serieel Plaatsbare Bewatering met Ollas

22,00210,00 Incl. btw/tva/vat

Irrigatie Ollas Keramiek Tuinen Mini Kas Model

Irrigatie Ollas Tuinen

 • Beschikbaar van 0,5 tot 35 L
 • Simpelweg ingraven en vullen met water
 • Water autonomie afhankelijk van formaat en ondergrond
 • Vangt droogtes op voor gevoelige planten
 • Niet vorstgevoelig bij correcte overwintering (gewoon leegmaken)
 • Betere bodemstructuur
 • Vitale planten met grotere biomassa
 • Betere oogst en smaakprofiel met gezondere planten
 • Minder waterverbruik
 • Bespaar tijd
 • Verkoeling van de omgeving

80,00360,00 Incl. btw/tva/vat

Ollas Insecten Waterpunt en Ollas Bijen Drinkplaats Keramiek
 • Natuurlijke porositeit voor een evenredige watervoorziening
 • Speciaal gegraveerde kanalen die de insecten een optimale drinkplaats bieden
 • Betere gezondheid van de bijenkast met betere honing als gevolg
 • Meer gerichte bestuiving bij tuinbouwers met meer oogst als resultaat
 • Natuurlijke pestbestrijding via andere insecten
 • Beschikbaar in 6 tot 35 L
 • Water autonomie van 5 tot 20 dagen
 • Geen muggen, geen verdrinkingsgevaar voor insecten, minder verspreiding van ziektes dankzij het deksel
 • Vorst veilig overwinterbaar indien droog

Olla Watersysteem Tuinen Poreusheid

Ollas worden steevast gemaakt uit gebakken klei. Hierin bestaan verschillende types, zoals terracotta en aardewerk. Elk hebben ze hun eigen karakteristieken die hen geschikt maken voor het produceren van deze traditionele olla irrigatie oplossingen.

Maar daar houdt het niet bij op! Er zijn nog andere factoren die de geschiktheid van klei types zal bepalen, daar gaan we hieronder wat dieper op in. Dit voornamelijk zodat jullie begrijpen waarom niet elke aardewerken bloempot als olla kan dienstdoen.

Ik zie heel wat DIY videos op YouTube die mensen aanraden om gewoon 2 bloempotten aan elkaar te kleven en je hebt een olla. Niets is echter minder waar! De poreusheid van bloempotten is heel anders dan die van onze ollas. Bij de gewone bloempotten zal de kalk en andere elementen in jouw irrigatiewater al heel snel de capilaire werking van de klei gaan verstoppen. Zo komt er geen water meer doorheen en werken deze niet als een olla.

Irrigatie Ollas Keramiek Tuinen Overzicht Aanbod/ Olla watersysteem tuinen pagina foto

Poreusheid en Waterdoorlatendheid

Deze twee factoren zijn niet exact hetzelfde. De klei moet poreus genoeg zijn om water door de wanden van de pot te laten sijpelen, maar niet zo poreus dat het water te snel weglekt. Een goede balans is essentieel voor een gelijkmatige en gecontroleerde waterafgifte.

Daarnaast hebben alle kleisoorten verschillende niveaus van waterdoorlatendheid. Een goed gekozen kleisoort zorgt ervoor dat water langzaam en gelijkmatig wordt afgegeven aan de omliggende grond, zonder dat verkalking kan optreden.

Kwaliteit van de Klei en Productie Innovaties

Naast poreusheid en waterdoorlatendheid is het kiezen van hoog kwalitatieve klei zonder verontreinigingen ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de olla stevig is en niet snel breekt of gaat lekken. Onzuiverheden kunnen zwakke plekken in de pot veroorzaken. Dit kan bij sterke temperatuurwisselingen leiden tot barsten in de olla.

Elk type klei moet ook sterk genoeg zijn zodat hij na het bakken of vuren aan de druk van de bodem kan weerstaan wanneer hij ingegraven zit. Wisselende waterniveaus in dit olla watersysteem tuinen zijn vanzelfsprekend, met variaties in druk op de wanden tot gevolg.

De temperatuur waarop de klei wordt gebakken heeft ook een invloed op de poreusheid van de pot. Lagere temperaturen behouden meer poreusheid, terwijl hogere temperaturen de pot dichter en minder poreus maken. De relatie tussen het soort klei en de oventemperatuur zijn hier cruciaal. Enkel de beste pottenbakkers halen hier de gewenste resultaten.

Maar zelfs klei van dezelfde bron kan variaties hebben in zijn opmaak. Vandaar dat de pottenbakkers constant zoeken naar de beste  mengsels met verschillende klei soorten of de toevoeging van scherp zand in bepaalde ratios.

Ollas Insecten Waterpunt en Ollas Bijen Drinkplaats Keramiek
Ollas bewatering serie montage vertikale tuin
Ollas bewatering serie montage
Irrigatie Ollas Keramiek Tuinen Mini Kas Model
Irrigatie Ollas Keramiek Tuinen Overzicht Aanbod/ Olla watersysteem tuinen pagina foto

Olla Irrigatie Voordelen

Ollas zijn rijk in traditie en worden reeds 1000+ jaar gebruikt voor de volgende redenen:

Waterbesparing & Efficiëntie

In droge klimaten is water een schaars goed, en olla’s bieden een manier om water efficiënt te gebruiken zonder veel verlies door verdamping of afvloeiing. Door water direct bij de wortels van de planten af te geven, wordt het verbruik geoptimaliseerd. Dit is vooral nuttig in gebieden met beperkte watervoorzieningen. De gelijkmatige afgifte van water voorkomt bovendien overbewatering en wortelrot!

Verbeterde Plantengezondheid

Directe waterafgifte bij de wortels bevordert een diepe wortelontwikkeling, wat resulteert in sterkere en gezondere planten. Dit maakt planten ook beter bestand tegen droogte omdat hun wortels dieper in de grond reiken waar het vocht langer blijft.

Onkruidreductie

Doordat het water niet aan de oppervlakte komt, krijgen onkruidzaden minder kans om te ontkiemen. Dit resulteert in minder onkruidgroei, waardoor tuiniers minder tijd en moeite hoeven te besteden aan het wieden van onkruid.

Tijd- en Arbeidsbesparing

Olla’s hoeven minder vaak gevuld te worden in vergelijking met traditionele irrigatiemethoden. Dit betekent minder tijd en moeite voor de tuinier, vooral in grote tuinen of landbouwgebieden. Bovendien is het onderhoud van olla’s minimaal.

Milieuvriendelijkheid

Het gebruik van kleipotten, een natuurlijk materiaal, maakt olla irrigatie een duurzame en milieuvriendelijke optie. Kleipotten kunnen lokaal worden geproduceerd en zijn biologisch afbreekbaar, wat bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk.

Kosteneffectiviteit

Hoewel de initiële kosten voor het aanschaffen van olla’s kunnen variëren, zijn de besparingen op watergebruik en de verminderde noodzaak voor andere irrigatiesystemen op de lange termijn kosteneffectief. Olla’s zijn duurzaam en gaan lang mee, wat de investering waard maakt.

Moderne Toepassingen Olla Watersysteem Tuinen

Vandaag de dag wordt de techniek van olla irrigatie opnieuw ontdekt en toegepast in zowel kleine tuinen als grotere landbouwprojecten, vooral in gebieden waar waterbesparing van cruciaal belang is. De methode is populair vanwege zijn eenvoud, effectiviteit en milieuvriendelijkheid, en wordt vaak gezien als een duurzaam alternatief voor meer complexe irrigatiesystemen.

Wil je meer te weten komen omtrent types van watertuinen, hoe deze te onderhouden & welke andere watertuin accessoires we aanbieden? Klik dan zeker op de vette cursieve tekst hiervoor, of op de banner hieronder.

Header Cluster Olla Watersysteem Tuinen
Bel ons!

+32 485 611406

Adres

Naviculagroup

Lochristi 9080

Belgium

www.naviculagroup.com

Email

verkoop@professionele-vijverstofzuiger.com