Watertuin Concepten en Accessoires

Watertuinen & Ecologie!

België-Nederland-France-Deutschland-Österreich • Altijd Online Open

Watertuinen Concepten en Accessoires

Aquatische Ecologie Ten Top!

Breid jouw waterpartij uit met een watertuin!

Toebehoren Watertuinen

Ollas en ander toebehoren

Professioneel advies

Je staat er  niet alleen voor. Online advies service door ervaren zwemvijver experts

Professionele levering voor alle toebehoren vijveronderhoud!

Korte keten optimalisatie = kost reductie!

Vragen? Bel ons!

+32 (0)485 61 14 06

Met 35+ jaar ervaring in vijver onderhoud en aanleg weten we exact wat nodig is,

de correcte vijver accessoires!

*bel ons voor begeleiding

Garantie: ‘no cure, no pay!’

De duidelijkste garantie van ervaren vakmensen

Volg de instructies en adviezen, en wij staan garant voor de resultaten!

Op deze pagina leggen we de focus op watertuin concepten en accessoires, alsook de voordelen die hieraan verbonden zijn. Watertuinen hebben een zeer duidelijk maar toch vaak overzien ecologisch belang, zeker in stedelijke en urbane omgevingen. Indien iedereen, hoe klein hun tuin ook is, een aantal waterelementen zou introduceren, dan helpen we de grotere aquatische ecologie een stap vooruit.

Deze kleine watertuinen werken hierbij als overbrugging en connecties tussen de omliggende grotere natuurgebieden. Dit stimuleert water gebonden flora en fauna; water insecten zoals libellen, vogels en bepaalde planten. Ze doen dienst als rustplaats voor het lokale dierenleven, en ook voor jouw geest. Zo kunnen tuinen het klimaat helpen redden!

Ontdek op deze pagina wat watertuinen kunnen betekenen voor de natuur, een aantal inspiratie gedreven concepten voor de aanleg, alsook het toebehoren dat hier bij past. Je zal verbaasd staan van de vele mogelijkheden!

Kwaliteitswerk
Eigen service dienst
Bespaar tijd!
Ontworpen voor gemak
Levering aan de deur

Ons gamma watertuin accessoires gaat van start met traditionele olla irrigatie systemen. Daarnaast breiden we zo spoedig mogelijk uit naar ander toebehoren, zoals watertuin planten en parafernalia voor vogels, etc. Deze zijn momenteel nog niet beschikbaar, maar je kan altijd onze vijverspecialist Koen contacteren indien je met vragen zit.

Watertuin Concepten en Accessoires

Beekloopfilter bij zwemvijver met stapstenen. Voorbeeld foto watertuin concepten en accessoires.

Wat is een Watertuin?

Watertuinen staan ook bekend als aquatische tuinen of vijvertuinen. Deze zijn vaak een onderdeel van een grotere tuin, meestal met een aanliggende zwemvijver of andere waterpartij.

Een watertuin kan zo groot of klein zijn als je zelf kiest, maar vaak staat water hier als centraal element voorop. Ze kunnen verschillende vormen aannemen en bieden zowel esthetische als ecologische voordelen.

We verdelen deze op in 4 types:

  1. Kleinere container vijvers
  2. Fonteinen, watervallen en sierelementen
  3. Moeras- en Natte Oevertuinen
  4. Plantenfilters

Containers en Kleinere Vijvertypes

Of je nu veel of weinig plaats hebt, zo goed als iedereen kan een watertuintje opstarten. Dit kan een losstaand element zijn, eventueel met integratie binnen een grotere tuin en/of aansluitend op een grotere vijver of ander waterelement. Zelfs op een klein balkon of terras kan je al iets moois maken.

We geven hier graag het voorbeeld van onze waterlelie tobbes. Binnen dit concept graaf je tobbes in het gazon in, of je plaatst deze op het terras of balkon, in de voortuin, etc. Daar kweken we vervolgens waterlelies en bijhorende vegetatie in, al dan niet met aansluitende (pot)planten rondom. Zelfs met een 50 cm diameter tobbe kan je al iets moois maken, en dat hoeft helemaal niet duur te zijn! Klik op de vette cursieve tekst om onze handleiding tot DIY terrastuinen te lezen.

Waterlelie Nymphaea Escarboucle in bloei in ons Otium terrasvijvertje.
Zuurstof aanrijking met een flowform fontein die lemniscaat flow veroorzaakt.

Fonteinen, Watervallen en Sier Waterelementen

Ook losstaande fonteintjes, watervallen of sier waterelementen kunnen deel uitmaken van een watertuin concept. Opnieuw kan je hier gaan kieze hoe groot of klein je deze ontwerpt – rekening houdend met jouw beschikbare ruimte – en of je ze integreert binnen een groter geheel of koppelt aan een ander waterelement.

Deze brengen verkoeling in hun omgeving, alsook zuurstof in het water. Beide factoren zijn cruciaal voor een correcte aquatische ecologie en helpen jou om de zuurtegraad, hardheid en andere biomineralisatie aspecten van het water gebalanceerd te houden. Ze bieden trouwens ook rust- en drinkplaatsen voor allerlei vogels en nuttige insecten.

Moeras- en Natte Oevertuinen

Misschien wel een van de meest esthetisch verantwoorde watertuin types is het moeras of de natte oeverzone bij een bestaand waterelement zoals een zwemvijver of beekloop. Deze bieden een vlotte overgang tussen het wateroppervlak en de omliggende tuin, zonder harde visuele breekpunten. Het resultaat is een natuurlijk ogend landschapsbeeld dat voor zowel mentale als fysieke rust kan zorgen.

Aan de rand van rivieren en beeklopen vormen deze oeverzones een luwte in het debiet en een buffer voor oever erosie. Daarnaast bieden deze zones met hun extra beworteling en bladeren schaduw en verkoeling, alsook bescherming voor visgebroed en andere aquatische larven.

Werk je binnen een natuurlijk overstromingsgebied waarbij de hoeveelheid water binnen het moerasgedeelte of de natte oevertuin schommelt doorheen de seizoenen, dan kan je jouw aanplanting daar ook op richten.

Zijn de schommelingen dermate groot dat er op bepaalde periodes een droogte ontstaat – of je wil de watertuin verder trekken dan de oeverzone of het moerasgedeelte – dan moet je bij jouw watertuin concepten en accessoires aan irrigatie denken. Hierbij komen onze keramische irrigatie olla’s zeker van pas!

Grote rotspartij en oeverplanten die weelderig groeien rondom aan een natuurlijke zwemvijver illustratieve fotografie
Grote rotspartij en oeverplanten die weelderig groeien rondom aan een natuurlijke zwemvijver illustratieve fotografie
Sagittaria sagittifolia moerasplant in natuurlijke helofyten filter.

Plantenfilters

Dit is misschien wel ons favoriete type watertuin! Plantenfilters zijn cruciaal bij het aanleggen van een natuurlijke zwemvijver en bieden heel wat voordelen wanneer vergeleken met mechanische filtratie.

Bij de aanleg van zwemvijvers door Navicula BV laten we de plantenfilter steeds het zware werk doen, terwijl mechanische opruiming – het verwijderen van slib, bladeren en ander debris – snel even op mechanische manier kan gebeuren, met behulp van een simpel schepnet, een vijverstofzuiger of zwembadrobot!

Denk bij het installeren van een plantenfilter aan de ondergrond (het filtermedium, vb. lava steen), maar ook aan de planten. Je kan hier kiezen uit oeverplanten, onderwaterplanten, drijvende planten en oppervlakteplanten.

Watertuin Concepten, Accessoires, Aanleg & Onderhoud

Bij het ontwerpen van een watertuin is het belangrijk om rekening te houden met de locatie, de grootte van de tuin, de beschikbaarheid van zonlicht en de waterbron. Daarnaast moet je kiezen voor planten en dieren die geschikt zijn voor het lokale klimaat en de specifieke omstandigheden van je tuin.

Watertuinen bieden een unieke manier om natuurlijke elementen in je buitenruimte te integreren en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op elke tuin. Ze vereisen vrij regelmatig maar kort onderhoud om gezond en aantrekkelijk te blijven. Hierbij denk ik aan de beheersing van algen, het snoeien van planten, het controleren van de waterkwaliteit en het zorgen voor een goede circulatie/beluchting.

Voel je de inspiratie al opborrelen? Vergeet niet om te denken aan het onderhoud van jouw watertuin. Zeker voor de grotere waterpartijen is een vijverstofzuiger interessanter dan handmatig werken. Let ook op de biomineralisatie van jouw water. Pak je beide aspecten vlot aan dan zullen algen je geen last berokkenen.

Ook omtrent de algemene waterkwaliteit kunnen we heel wat tips delen! En zoek je onderhoudsoplossingen voor het terras rondom, dan kan je hier terecht.

Wil je onze irrigatie systemen ollas ontdekken? Klik dan op de vette cursieve tekst of op de banner foto hieronder!

Header Cluster Olla Watersysteem Tuinen
Bel ons!

+32 485 611406

Adres

Naviculagroup

Lochristi 9080

Belgium

www.naviculagroup.com

Email

verkoop@professionele-vijverstofzuiger.com