Waterwaarden Meten –  Want Meten is Weten!

België-Nederland-France-Deutschland-Österreich • Altijd Online Open

Waterkwaliteit Nagaan

Voor zwemvijver, zwembad, meer, rivier, siervijver en andere waterpartijen

Hou je vinger aan de pols van jouw waterparameters!

Meet Accuraat je Waterwaarden!

Voor biologisch gezond EN stabiel waterplezier!

Professioneel advies

Je staat er  niet alleen voor. Online advies service door ervaren zwemvijver experts

Professionele levering voor alle vijverstofzuiger, wandborstel en zwembadrobot pakketten!

Korte keten optimalisatie = kost reductie!

Vragen? Bel ons!

+32 (0)485 61 14 06

Met 35+ jaar ervaring in professioneel vijveronderhoud weten we exact wat nodig is:

De juiste apparatuur

*contacteer ons voor begeleiding

Garantie: ‘No cure – No pay!’

De duidelijkste garantie van ervaren vakmensen.

Waarom Waterparameters Controleren?

Waterwaarden of waterparameters meten EN bijhouden maakt deel uit van een correct vijveronderhoud. Of deze “vijver” nu een zwemvijver, visvijver, zwembad, jacuzzi, waterloop of andere waterpartij is, allen zijn onderhevig aan schommelingen binnen de waterbalans.

Aquatisch ecologie is een combinatie van allerlei processen en chemische elementen die de samenhang van het ecosysteem in het water bepalen. Aan de basis van gezond water ligt de stabiliteit van de waterkwaliteit. Wordt deze balans verstoord dan krijg je te maken met allerlei problemen, die vaak ook hand in hand gaan. Denk hierbij aan de gevreesde algenbloei in de lente, maar ook geuroverlast, kalkafzettingen en vissterfte.

“Bijvoorbeeld totale alkaliniteit bepaalt de hoeveelheid opgeloste alkalische stoffen, zoals carbonaten, bicarbonaten en hydroxiden in water. Hoe hoger deze alkaliteit, hoe meer buffer het water heeft tegen veranderingen in de zuurtegraad pH.”

Waterbalans wordt normaal bekomen door de zelf regulerende eigenschappen van water. Deze karakteristiek kan verstoord worden door een tekort aan bepaalde elementen – of net een teveel. Of door de introductie van giftige stoffen, zoals pesticiden, zware metalen en ongewenst bacterieel leven. Sommige van deze contaminaties kunnen zo gevaarlijk zijn dat ze een risico vormen voor de volksgezondheid!

We bespreken hieronder verder alle factoren die van belang zijn voor gezond water en hoe deze waterparameters opmeten jou een indicatie geven van de algemene waterkwaliteit. Ben je op zoek naar specifieke informatie? Klik dan op de knoppen hieronder om direct naar het relevante topic te navigeren binnen deze pagina.

Waterwaarden Meten – Hoe Doe Je Dat?

Er bestaan verschillende methodes om waterwaarden op te meten. Allen zijn gebaseerd op de reactie tussen een waterstaal en bepaalde chemische elementen. De nauwkeurigheid en breedheid van het uitgemeten spectrum is dan weer afhankelijk van de gebruikte technologie. Binnen onze catalogus vind je dompel en aflees teststrookjes en digitale fotometrie. We bekijken ze hier verder in detail.

Er bestaat een YouTube kanaal omtrent waterwaarden meten van onze leverancier. Hier kan je voor de meeste producten binnen ons aanbod een virtuele handleiding gaan bekijken.

 
Fotometers eXact Digitale Waterwaarden Meters 486700-BTWD2

Fotometers Micro20 eXact

Digitale Fotometrie

Callibratie op 525 EN 628 nm

Laboratorium kwaliteit metingen

Test alle waterlichamen

Zwemvijvers, rivieren, meren,…

Werkt met reagens vloeistof en reagens teststrookjes

816,001649,00 Incl. btw/tva/vat

MotorScrubber_Red-01 900 x LOGO
Digitale Watermeter Zwemmen Safe Swim®

SafeSwim Fotometer Zwemvijver

Digitale fotometer basis model

Voor Zwemvijver, zwembad en jacuzzi

Automatisch gecalibreerd

Compatibel met de SafeSwim reagens test stroken

Aangedreven door online software

Meet vlot alle basis parameters van zwemwater

225,00 Incl. btw/tva/vat

Teststroken Drinkwater Kwaliteit

Drinkwater Kwaliteit Testen

Voor drinkwater, regenwater en putwater testen

2 opties beschikbaar

Meet tot 16 verschillende waarden

Zware metalen, hardheden, chloor, sulfaat, waterstofsulfide, pesticiden, bacterieel leven, pH, nitriet/nitraat, enz.

 

16,0063,00 Incl. btw/tva/vat

Reagensstrips Waterhardheid Fotometers eXact® alkaliniteit

Waterhardheid Test Micro20 eXact

Test KH, GH en TA

Carbonaathardheid en totale hardheid

Totale alkaliteit test als pH buffer

Compatibel met de digitale fotometer Micro20 eXact

Reagensstroken

4 Opties beschikbaar

19,0063,00 Incl. btw/tva/vat

Waterwaarden Meten Product Overzicht

Kwaliteitswerk
Eigen service dienst
Bespaar tijd!
Ontworpen voor gemak
Levering aan de deur

Digitale Fotometers Gebruiken

Het meten van waterwaarden met digitale fotometrie maakt gebruik van fotometers die specifieke golflengten van licht door watermonsters sturen. De hoeveelheid licht die ze terug absorberen wordt vervolgens gebruikt om de concentratie van bepaalde stoffen in het water te meten. Onze digitale fotometers Micro20 van het merk eXact zijn bv. gekalibreerd op zowel 525 als 628 nm, voor extra nauwkeurige resultaten. Geschikt voor alle types van waterlichamen, zwembad, rivier, meer, vijver, enz.

Daarnaast bieden we ook nog een makkelijke optie aan voor het testen van alle basis waterparameters binnen jouw zwemvijver of zwembad. De digitale fotometer SafeSwim maakt korte metten met giswerk en laat je toe om onmiddellijk in te grijpen, indien nodig.

Digitale Watermeter Zwemmen Safe Swim®

Het resultaat wordt vervolgens weergegeven op een digitaal scherm als een numerieke waarde die overeenkomt met de concentratie van de stof in het water.

Dit is nuttig voor het monitoren van de waterkwaliteit bij verschillende toepassingen, zoals drinkwater, aquacultuur, en milieuonderzoek; of duurzame waterbeheer projecten zoals bij Navicula BV.

Bij digitale fotometrie wordt vaak gebruikgemaakt van reagensvloeistoffen om chemische reacties te veroorzaken die de te meten stoffen in het water transformeren in verbindingen die vlotter te detecteren zijn.

De kleurverandering of andere meetbare eigenschap die ontstaat na de chemische reactie tussen het reagens en de te meten stof, wordt vervolgens geanalyseerd door de fotometer om de concentratie van de stof in het watermonster te berekenen. Dit gebeurt door vergelijking met een referentiestandaard of blanco monster. Daarom dat kalibratie van de Micro20 zo belangrijk is, waarover later meer.

Fotometers eXact Digitale Waterwaarden Meters 486700-BTWD2

Dompel en Lees Teststrookjes

Een andere manier om die waterkwaliteit nagaan makkelijk maakt zijn de dompel en lees teststrookjes voor het meten van waterwaarden. Dit zijn eenvoudige en handige tools die worden gebruikt om snel en op een visuele manier verschillende parameters in water te meten. Deze strookjes zijn meestal vooraf geïmpregneerd met chemische reagentia die reageren met specifieke stoffen in het water.

Het proces begint met het dompelen van de teststrip in het watermonster gedurende een korte periode, meestal enkele seconden. Tijdens deze korte onderdompeling reageren de chemische reagentia op de teststrip met de aanwezige stoffen in het water.

Na het verwijderen van de teststrip uit het water, zal de reagerende zone van de teststrip veranderen van kleur. Deze kleurverandering duidt op de concentratie van de te meten stof in het water. Je kan dit vervolgens vlot gaan aflezen op de bijgesloten legende, vaak afgedrukt op de verpakking.

Dit proces maakt het snel en gemakkelijk mogelijk om verschillende waterparameters zoals pH, alkaliniteit, hardheid, chloorgehalte en andere te meten zonder de noodzaak van geavanceerde apparatuur. Het is vooral handig voor snelle tests ter plaatse, hoewel het mogelijk minder nauwkeurig kan zijn dan meer geavanceerde methoden zoals digitale fotometrie.

Teststrips vijver waterwaarden 5 in 1

Waterwaarden Bijhouden

Wat zijn de Belangrijkste Waterparameters?

Zoals hierboven reeds beschreven zijn er heel wat waterparameters die de gezondheid van jouw waterpartij beïnvloeden. Hoewel onderhoud of aanpak kan verschillen van type tot type, deze chemische elementen en contaminaties – extern of intern – kunnen steevast voor problemen zorgen.

We bekijken ze hier in wat meer detail en vermelden ineens de relevante producten die we aanbieden waarmee jouw waterkwaliteit nagaan een makkie wordt! Gewoon op de vette, cursieve tekst klikken en/of op de foto, om direct naar de producten te navigeren. Ook daar wacht jou nog een heleboel tips en informatie omtrent hun gebruik!

Onder de grote noemer waterkwaliteit zitten ook specifieke producten om vijveralgen problematiek aan te pakken, alsook ter aanpassing van de waterwaarden in jouw zwemvijver of zwembad.

Reagensstrips Waterhardheid Fotometers eXact® KH
reagens watertest navuldoos eXact

Alkaliniteit en Hardheid

Waterhardheid wordt niet altijd even goed begrepen door de meeste vijverliefhebbers. Vandaar dat we dit hier een beetje willen uitklaren, alvorens onze producten te introduceren.

Hardheid wordt uitgemeten in verschillende types, afhankelijk van hun reactiviteit en inhoud aan bepaalde ionen. De 3 belangrijkste zijn carbonaathardheid of KH, ook wel tijdelijke hardheid geheten. Daarnaast hebben we DH of totale hardheid, en uiteindelijk de totale alkaliniteit die carbonaat en bicarbonaat ionen opmeet.

  • KH of carbonaathardheid reflecteert de buffercapaciteit tegen pH-dalingen.
  • DH: Concentratie calcium- en magnesiumionen, niet gerelateerd aan pH maar wel aan het vermogen van water om afvalstoffen te verwerken.
  • TA of totale alkaliteit indiceert het zuur neutraliserend vermogen van jouw water, hetgeen de pH-stabiliteit beïnvloedt.

Het meest gebruikte product is de Reagens Strips Waterhardheid Fotometers eXact®. Deze strips gebruik je in samenwerking met de digitale fotometers en laten jou toe om accuraat en in detail zowel KH, DH, als TA op te meten. Ook in de navuldoos met basis reagens watertesten eXact fotometrie zit dit.

Daarnaast komen hardheidstesten ook voor in een aantal kits. De test strips voor vijverwaterwaarden 5 in 1 biedt een totale alkaliniteit test aan, alsook de reagensstroken voor de digitale watermeter SafeSwim. Maar ook met de teststroken drinkwater kwaliteit kan je deze parameter en de totale hardheid gaan uitmeten.

Binnen ons gamma zitten er ook producten waarmee je de KH en GH kan gaan verhogen.

pH Zuurtegraad

Een tweede heel belangrijke factor binnen het water van jouw zwemvijver is de pH of zuurtegraad, uitgedrukt op een schaal van 0 tot 14. Deze meet de hoeveelheid waterstofionen. Is de pH lager dan 7, dan beschouwen we het water als zuur. Staat hij exact op 7, dan is het water neutraal te noemen. Als de pH hoger is dan 7 dan is het water basisch.

De pH is onlosmakelijk met de alkaliteit of hardheid van jouw water verbonden, zoals hierboven net uitgelegd werd. Een ideaal pH zuurtegraad voor een zwemvijver zit rond de 7 tot 8,5. Ga je lager dan 7, dan riskeer je problemen met planten en vissen, alsook corrosie van metalen. Zit je pH te hoog, boven de 8,5, dan bevorder je kalkuitval en -afzetting, alsook een vermindering van de hoeveelheid zuurstof in jouw water. Dit kan leiden tot die gevreesde algenbloei, waarbij jouw vijver in een groene soep omgetoverd wordt.

Ons belangrijkste – en meest nauwkeurige – product voor het meten van jouw pH, is de reagens pH testvloeistof voor gebruik met de digitale fotometers Micro20 van het merk eXact.

Vanzelfsprekend komt deze testoptie ook voor in een aantal van de combinatie en navul kits. Je vindt een zuurtegraad pH test terug in alle volgende producten. De navuldoos reagentia voor eXact fotometers, de teststrips vijverwaarden 5 in 1 en onze drinkwater tests. Ook voor de SafeSwim fotometer bestaat er natuurlijk een pH test.

Reagens pH testvloeistof fotometers eXact
Reagensstrips Ammoniak Nitriet Nitraat Fotometers eXact® NO3

Nitriet, Nitraat, Ammoniak Controleren

Nitriet wordt geproduceerd uit ammoniak door bacteriën in het nitrificatieproces. Nitraat wordt op zijn beurt gevormd uit nitriet door dezelfde bacteriën. Daarom is er een directe link tussen nitriet, nitraat en ammoniak in vijverwater. Maar hoe komen deze drie stoffen in jouw zwemvijver terecht?

Wil je een overvloed aan deze 3 voorkomen – wat ten stelligste aangewezen is – dan moet je vooral de vorming van ammoniak in de vijver tegengaan. Een andere bron van nitriet en nitraat kan bemesting zijn, via de tuin- en landbouw.

Een correct onderhoud van jouw waterpartij – eventueel met behulp van een professionele vijverstofzuiger – is cruciaal. Daarnaast moet je ook de inspoeling van meststoffen of overbemesting van de plantenfilter te allen tijde gaan voorkomen.

Om deze waterwaarden op te meten ga je liefst accuraat tewerk. Vandaar dat er hier dan ook een specifiek product voor ontwikkeld werd, met name de reagens strips ammoniak, nitriet, nitraat voor de eXact Micro20 fotometers. Maar je vindt een meer algemene snelle afleestest ook terug in het test strips vijverwaarden 5 in 1 pakket, alsook in onze drinkwater kwaliteitstesten.

Chloor en Chloride Opsporen

Chloor is misschien essentieel in de meeste standaard zwembaden, maar dat is dan ook chemisch dood water. Aangezien deze stoffen nogal schadelijk zijn voor het milieu, en we bij Navicula BV staan voor duurzaam waterbeleid, ondersteunen we het gebruik hiervan niet echt.

Vind je chloor terug in jouw zwemvijver of waterpartij, dan is dat meestal afkomstig van het vulwater dat je gebruikte, zoals leidingwater. Ook kan inspoeling voorkomen via het gebruik van chloorhoudende bleekwaters en industriële reinigers die de watertafel infiltreren. Pas hier dus zeker mee op!

Om chloor en chlorides te testen gebruiken we de fijne detectie technologie van de SafeSwim digitale fotometer. Hierbij zitten maar liefst 3 reagentia die gericht zijn op chloor, met name vrij chloor, totaal chloor en gecombineerd chloor; specifiek gericht op de zwemvijver.

Je kan chloor en chlorides ook opsporen met een aantal algemene testen. Om te voorkomen dat je chloor toevoegt aan jouw zwemvijver, of dat het in jouw drinkwater aanwezig is! Daarom kan je zowel chloor als chloride gaan opsporen met onze drinkwater kwaliteitstests. Vanzelfsprekend hebben we ook testen compatibel met de Micro20 digitale fotometrie toestellen van eXact. Je vindt een chloor test terug in de navuldoos reagentia fotometer Micro20.

reagens watertest navuldoos eXact
Sensafe teststrips zware metalen water John's Copper

Zware Metalen Detecteren

Zware metalen vinden hun weg naar jouw zwemvijver of waterpartij door externe contaminatie, via het vulwater bijvoorbeeld, of door corrosie. De belangrijkste zware metalen waar dient voor getest te worden zijn koper, ijzer en mangaan. Daarnaast bestaan er nog heel wat zware metalen die zelfs in kleine hoeveelheden grote problemen kunnen veroorzaken. We denken hierbij aan lood, cadmium, kwik, nikkel, zink, enz.

Deze stoffen zijn heel moeilijk afbreekbaar en lastig om te verwijderen uit het water. Bovendien stapelen ze zich ook op in de voedselketen, hetgeen zeer nefaste gevolgen heeft voor ons milieu, de biodiversiteit; en bij uitbreiding de volksgezondheid wanneer dit in onze voedingsketen terecht komt.

Binnen ons portfolio vind je heel wat testen voor metalen terug, van algemene positieve valentie teststrips tot meer specifieke digitale fotometrie metingen. Het voornaamste product zijn de teststrips zware metalen waterkwaliteit.

Daarnaast kan je koper meten met de SafeSwim reagentia strookjes. Voor de digitale fotometers Micro20 van het merk eXact gebruiken we het algemeen reagens zware metalen. Je kan voor hetzelfde toestel ook de waterkwaliteit testkits metalen gaan gebruiken. Ook de testkits voor drinkwater kwaliteit bevatten vanzelfsprekend testen voor koper, lood en ijzer; alsook andere zware metalen.

Sulfaten en Waterstofsulfide

Je vijver ruikt onaangenaam zeg je? Met af en toe een serieuze hint van zwavel en rottende eieren? Dan zit je vast en zeker geplaagd met sulfaten of waterstofsulfide in jouw zwemvijver.

Deze chemische elementen zijn zeer zeker ongewenst en kunnen zelfs jouw gezondheid schaden! Daarnaast hebben ze een negatieve invloed op het aquatische ecosysteem, de gezondheid van vissen en andere waterorganismen.

Daarom is testen met deze teststroken waterstofsulfide zwemvijver van belang! We bieden ze in een normaal en extra breed meetbereik aan hieronder! Ook in de drinkwater kwaliteit testkits zit een test voor zowel waterstofsulfide als algemene sulfaten.

Cyanuurzuur

Cyanuurzuur is een chemische stof die vaak wordt gebruikt in zwembaden en vijvers om chloor te stabiliseren en de afbraak door zonlicht te vertragen.

Te veel cyanuurzuur kan echter leiden tot een overschot aan stabilisator, met een slechte waterkwaliteit tot gevolg die de gezondheid van vissen en planten kan schaden. Deze test vind je in de navuldoos reagentia voor de fotometers Micro20 van eXact.

Teststroken Waterstofsulfide Zwemvijver WaterWorks™ Hoog bereik
Reagensstroken Fosfaten Fotometers eXact®

Fosfaat Opsporen en Verwijderen

We beschouwen fosfaat als een meststof in het water die bij te hoge concentraties de waterbalans kan verstoren. De aangroei van algen en bepaalde planten zal onnodig sterk gestimuleerd worden, hetgeen een algenbloei en oneerlijke concurrentie in de flora teweegbrengt.

Vandaar dat de concentratie van fosfaten in de vijver opmeten van belang is indien je algenproblemen constateert. Gebruik daarvoor de reagensstroken fosfaten fotometers eXact, compatibel met de digitale fotometrie kits eXact Micro20 die wij aanbieden.

Fosfaat komt vaak in de vijver terecht door een slechte aanleg van de vijver, waarbij inspoeling van regenwater over het vers bemeste gazon een grote lading fosfaat in uw zwemvijver zal deponeren. Maar ook zelf de planten in en rondom de vijver te veel bemesten kan hier aanleiding toe zijn.

Daarnaast is een matig of onvoldoende vijveronderhoud – waarbij verrottend organisch afval op de bodem blijft liggen – ook een grote bron van fosfaat verontreiniging. Wil je dit onmiddellijk aanpakken, dan kan je onze fosfaat flocculant gaan gebruiken. Het overtollig fosfaat komt in fosfaatvlokken terecht die je dan kan uitscheppen of verwijderen met een professionele vijverstofzuiger – zonder filterkous!

Andere Contaminaties Detecteren

Hier hebben we het even kort over andere contaminaties, zoals ongewenst bacterieel leven en pesticiden. Beiden kunnen de waterbalans helemaal ondersteboven gooien en ongelooflijke schade berokkenen aan het aquatisch leefmilieu.

Je kan deze testen met de meest uitgebreide optie binnen onze drinkwater kwaliteit testkits. Bemerk je vervuiling met pesticiden of bacterieel leven in jouw drinkwater, meld dit dan onmiddellijk aan de relevante overheden of direct aan de producent van jouw drinkwater.

Waterkwaliteit zwemvijver voorbeeldfoto zwembadwater
Kalibratie vloeistof fotometers waterwaarden SNAP 4

Nauwkeurig Waterwaarden Meten – Kalibratie

Voor digitale fotometers die hoog nauwkeurige resultaten moeten opleveren is regelmatige verificatie van de kalibratie cruciaal.

Daarbij moet rekening gehouden worden met de referentie standaarden. Deze worden tijdens de kalibratieprocedures en de verificatie hiervan vergeleken met de metingen van de fotometer Micro20 van eXact.

Daarnaast is de spectrale responsiviteit ook van belang. Deze fotometers zijn gekalibreerd op een dubbel spectrum – 525 en 628 nm respectievelijk – voor een breed testspectrum en laboratorium waardige resultaten.

Naast deze aspecten hebben ook omgevingsinvloeden, grote of frequente schommelingen in temperatuur of vochtigheid bv., ook een invloed op de prestatie van het toestel.

Voor al deze factoren bieden we de kalibratie verificatie oplossingen ReadySnap aan, die het testen op specifieke stoffen EN beide golflengtes mogelijk maakt. Ook het acryl kalibratie staafje – dat trouwens standaard bijgeleverd wordt – is hier een nuttig toebehoren.

Wil je de handleidingen voor het gebruik van de ReadySnap downloaden? Dat kan hier, klik gewoon op de vette cursieve tekst!

Het Belang van Waterwaarden Meten

Het meten van waterwaarden is essentieel voor het monitoren en handhaven van de waterkwaliteit in diverse toepassingen, waaronder drinkwater, aquacultuur, en milieuonderzoek. Verschillende methoden, zoals digitale fotometrie en het gebruik van dompel- en teststrookjes, bieden snelheid en gemak bij het verkrijgen van meetresultaten.

Deze methoden maken gebruik van chemische reacties om stoffen in water om te zetten in meetbare vormen, waardoor nauwkeurige metingen mogelijk zijn. Het regelmatig meten en controleren van waterwaarden is cruciaal om de gezondheid van ecosystemen te behouden en menselijke gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

Er bestaat een YouTube kanaal omtrent waterwaarden meten van onze leverancier waar je voor de meeste producten binnen ons aanbod een virtuele handleiding kan gaan bekijken.

De metingen zijn afgenomen, de resultaten zijn binnen; wat nu? Wel, als er niks aan de hand is dan hoef je eigenlijk niets te doen. Gezond vijverwater is nu eenmaal gezond. Wel moet je het onderhoudsprotocol blijven aanhouden, doorheen de seizoenen. Hiermee voorkom je problemen die zich voordoen door trage maar zekere opstapeling van bepaalde organische afvalstoffen.

Een van de meest voorkomende problemen is gerelateerd aan de hardheid en zuurtegraad. Vandaar dat we daar ook producten voor aanbieden op de pagina mineralisatie van jouw zwemvijver.

Pak je deze problemen niet aan, dan mag je je aan een serieuze verstoring in het bacterieel leven gaan verwachten, met als voornaamste resultaat een algenbloei vanjewelste. Gelukkig bieden we ook een breed gamma aan natuurlijke algen en groen vijverwater oplossingen aan.

Bel ons!

+32 485 611406

Adres

Naviculagroup

Lochristi 9080

Belgium

www.naviculagroup.com

Email

verkoop@professionele-vijverstofzuiger.com