Wisselende tot koude nachttemperaturen!
ideaal voor grove werken aan de vijver, echter minder voor de biologische elementen.
Foto’s: Koen Vanhoutte, Renate Roessle, Hilde Verbeke
Koele tot koude lentenachten
Hoewel de zon zich al volop laat zien, geeft ze nog maar weinig warmte. De heldere nachten zorgen telkenmale voor flinke afkoeling. Deze ochtend stond er bij ons zelfs ijs op de waterton. Nog niet bepaald de lente waar we allemaal op wachten.
Daarom even een ‘heads up‘ aan alle vijverfanaten. Wat doet dat koele weer voor onze strakke vijverplannen?
Bladval en slibverwijdering
Door de koelte merken wij dat amfibiën iets later aankomen met het afzetten van eieren. Je kan dus nu nog probleemloos aan de slag gaan om het winterse vijverslib en late bladval uit de vijver te verwijderen met netten of met een vijverstofzuiger. Dat slib en blad moet weg want dat wordt de voedingsbodem voor die vervelend lange draad-algen bloeien. Zeker als je grove keien, rotsen, of stenen op de bodem hebt moet je die grondig schoonmaken.
Tip: gebruik een kiezelklok om kleinere gesteentes of ondiepe zones te reinigen. Zo vermijdt je de helft mee te zuigen.
Wij adviseren altijd om een voorfilter te gebruiken zodat je geen overwinterende kikkers of andere dieren wegzuigt. Gebruik minimaal een opvang net VOOR de afvoerpomp. Zodra het water opwarmt zullen ze er echter zijn. Dan is het dubbel opletten 😉
Waterplanten, planten filters, waterlelies?
Voor waterlelies is het nu nog te koud. Daarvoor moeten we zeker wachten tot de meimaand EN hopen dat de ijsheiligen niet van zich laten horen. Anders wacht je best nog tot twee weken na deze koele heiligen. Je kan de waterlelies wel al oppotten en voorlopig in de serre in tobbes houden.
Hou daarna wel rekening met nog iets hogere temperaturen vooraleer ze buiten te zetten.
Voor Lotus planten geldt dat des te meer. Vraag daarvoor raad aan specialisten zoals bij agua.be
Uitplanten van waterplanten op dit moment? Dat kun je opsplitsen in twee categoriën: de harde taaie rakkers, zoals Gele Lis, Kalmoes, Egelskop, Gele Dotterbloem, die van nature vroeg aan zijn kun je uitzetten.
Op voorwaarde dat het gezonde forse planten betreft. Dus geen zielig scheutje in een P9 potje, daar doen we niet aan mee.
Voor gevoeliger planten, zoals Lobelia, Zephyrantes, ‘Blauwe’ Irissen, … is het voorlopig wachten geblazen. Zeker als ze in bloei aangeboden worden. Check in de betere plantengids!!!
De logica is eenvoudig.
Groeipunten hebben de juiste hoeveelheid daglicht, lengte van daglicht en temperatuur nodig om uit te lopen EN goed door te groeien. Bij elke groeistart verbruiken ze daarvoor winterse reserves. Als er plots een koude stoot komt, vb een paar koude nachten, dan gaan die weer in rust.
Soorten die beter tegen de koude kunnen, die gaan ten eerste niet direct in rust gaan en hebben meestat flinkere reserves, zodat een tweede, of zelfs derde start, minder een probleem vormt.
Warmteminnende soorten, zoals het Snoekkruid, kunnen daar veel minder goed tegen. Ze zullen zelfs bladschade ondervinden van de koude. Om daarna pas weer trager, beschadigd en uitgeput te starten. Zo heb ik vorig jaar pas laat op het jaar bloei gezien bij mijn Snoekkruid en heb ik tal van beschadigde bladeren moeten wegsnijden.
Bloeiende warmteminnende planten, die nu al met bloemen aangeboden worden, komen uit de serres. Die zijn warmpjes in gang getrokken met extra voeding. Die komen zo’n koude rotklap meestal niet te boven.
Andere gevolgen van de koude lentenachten.
Jongere aanplanten zijn hier gevoeliger aan dan volwassen forse planten. Vermoeide, beschadigde planten zullen het ook moeilijker hebben. Zo was er vorig jaar flink wat hitte en schroeischade aan waterplanten, zelfs al stonden ze met hun voetjes in het water. Hou daarom goed in de gaten hoe uw aanplant het deze lente doet, maar geef ze ook voldoende tijd om uit te lopen. Vervang planten pas ergens tweede helft van mei.
Kortom, nog niet te vroeg gaan inkopen, en nog niet te snel uw tuinman achter de veren zitten. Geduld en het natuurlijke seizoenstempo volgen is nu eenmaal heel belangrijk in de tuin, en zeker in de watertuin en zwemvijver.
Maar geen nood, we zijn wel zeker dat de warme lente er ook weer aankomt.





Photograph by Karina Miranda on Unsplash