Hard labeur of een automatische wandborstel? Wat verkies je?

Automatisch of manueel?

Handborstels, schepnetten, bezem, schuursponsjes… We hebben het al allemaal zien gebruikt worden tegen hardnekkige algengroei. Gebruik  alleen maar materialen die geschikt zijn voor uw vijverdichting!!!!

Maar goed, onderhoudsgemak betekent ook dat je de taak kan en wil volhouden. De eerste maanden van de zwemvijver is iedereen enthousiast, maar daar komt als snel sleur op.

 

Automatische apparatuur heeft veel te bieden!

 

“Een eenmalige investering in degelijk materiaal maakte het onderhoud van mijn zwemvijver een dankbare taak”

Vijveronderhoud als oefening in mindfullness!

Hoewel we vijveronderhoud altijd wat moeten bijhouden, laat je in dit geval de toestellen het zware werk doen.

Regelmatig onderhoud maakt lichter werk EN je behoudt een betere kijk op het reilen en zeilen van de zwemvijver of biozwembad. Je kan dan ook sneller ingrijpen als je iets opmerkt. Je krijgt een veel nauwere band met uw zwemvijver.

Voor sommigen wordt dit zelfs als vorm van ontspanning gezien eerder dan inspanning. De taak is relatief eenvoudig, de omgeving is natuurlijk en rustig. Niemand komt je lastigvallen.

Zo wordt het onderhoud van de zwemvijver quasi een oefening in mindfullness 😉

Wanden reinigen: De Wandborstel BIBER22

Deze roterende wandborstel heeft een diameter van 22 cm. Met het handige harnas kun je zonder probleem de wanden vlot reinigen. De bijhorende zachte ‘gele’ borstel is geschikt voor alle liners, ook EPDM.

Voor het hardere werk, (natuursteen, rots) zijn er hardere borstels beschikbaar. Het los geschrobde materiaal vlokt uit naar de bodem.

Maar je kan de BIBER 22 ook aansluiten op een vijverstofzuiger, vb FANGO 2000, waardoor het vuil direct weggezogen wordt. De BIBER 22 heeft een aansluitingspunt (diameter 38/50) geschikt voor de meeste volcontinue vijverstofzuigers. Door de zuigkracht hoef je de BIBER 22 niet tegen de wand aan te drukken om resultaat te boeken.

Wij adviseren om geschrobd materiaal weg te pompen naar het riool.

Maar je kan de BIBER22 eveneens op een slang naar de filterpomp aansluiten zoals bij klassieke zwembaden het geval is. Dat vuil wordt dan meestal afgevoerd naar de filterzone.

Wand en bodem?

Twee voor de prijs van één?

‘Kan de BIBER 22 ook gebruikt worden voor bodemonderhoud?’

Deze vraag krijgen we vaak en het antwoord is ‘JA’.

Hoewel de BIBER22 ontworpen is als wandborstel, is ze perfect bruikbaar om bodemvlakken te schrobben. Het enige waar je wat rekening mee moet houden is het bereik van de telescopische steel en dus het formaat van de zwemvijver.

Met de BIBER 22 raak je zo’n 3-5 m ver, terwijl, de BISAM bodemborstels op nog langere telescopische stelen past (zie hieronder). Een zwemvijver van zo’n 5 m x 10 m is perfect te doen met een BIBER 22, als je er rondom kan lopen.

Als je later zou vaststellen dat je toch liever de bodem met een BISAM 44 wil aanpakken, dan kan je altijd de complementaire set bestellen. Zodoende moet je niet de volledige set bestellen.

Bodems reinigen: De Bodemborstel BISAM44

De BISAM44 bodemborstel is specifiek gemaakt voor de bodem van vijvers en zwemvijvers. Het is de ideale partner om de bodem van grotere oppervlaktes in zwemvijvers aan te pakken. Opnieuw laat je het toestel zijn werk doen. De automatische borstelkop is voorzien van een tegengewicht, zodat je geen druk moet uitoefenen. Werk gewoon rustig de stroken van de vijver af. Niet zo heel anders dan het gras maaien.

Anders dan de BIBER22, is het niet evident om de BISAM op de wand te gebruiken. De BISAM moet je daarom zien als een, compatibele, uitbreiding van de BIBER22. Het geheel is zelfs als complementair pakket aan de BIBER22 beschikbaar, zodat je niet met dubbele onderdelenzit.

Merk op: voor langdurig gebruik is een extra batterij echter wel handig 😉

Net als de BIBER 22 kun je de BISAM 44 best aansluiten op een goede vijverstofzuiger, vb FANGO 2000, waardoor het vuil direct weggezogen wordt. Er is een aansluitingspunt (diameter 38/50) geschikt voor de meeste volcontinue vijverstofzuigers.

 

Zijn deze toestellen voor alle zwemvijvers geschikt?

Zowel de BIBER 22 als de BISAM 44 kunnen voorzien worden van aangepaste borstels. Standaard worden ze geleverd met de ‘gele’ of zachte borstel die geschikt is voor de zachtste materialen, inclusief EPDM.

Wanneer je echter een hardere EN grovere ondergrond hebt zoals natuursteen,  mozaik , dan kan het nuttig zijn om hardere borstels te gebruiken. Let wel; langdurige aangroei of vervuiling krijg je niet sneller weg met een hardere borstel. Dat los je op door meermaals te borstelen, niet harder te gaan. De keuze van de borstelhardheid wordt bepaald door het soort materiaal.

De borstels zijn overigens zeer eenvoudig te vervangen met meegeleverde ‘tools’.

Vlot vervangen van de BIBER 22 borstels!

De uitwisselbare borstels van de BISAM44 zijn kleurgecodeerd

geel = zacht tot groen = hard!

 

Ons Advies voor Professionelen!

De sterkste combinatie voor professioneel onderhoud is de BIBER22 met de TORPEDO PROFESSIONAL vijverstofzuiger. Bestel de standaard ‘Gele’ zachte borstel, maar voorzie een harde ‘Rode’ borstel voor Rotsen en Natuursteen.

Wij stellen voor een extra batterij te voorzien voor langdurig gebruik op meerdere vijvers. Enkel bij grotere zwemvijvers wordt een BISAM44 pas echt nuttig.

Voor particulier gebruik, met een zwemvijver van 5 m x 10 m volstaat het een FANGO 2000 vijverstofzuiger te voorzien in combinatie met de BIBER22.

Let op: De ‘gele’ borstel is geschikt voor EPDM, de rode borstel kan schade aan zachtere folies veroorzaken. Probeer altijd eerst met de Gele borstel!

 

Heb je nog andere of specifieke vragen aarzel dan niet ons te contacteren.