Hoe kies ik een vijverstofzuiger?
Hoe kies ik een vijverstofzuiger vraag je? Wel, wij weten uit ervaring dat niet alle vijverstofzuigers geschikt zijn voor elk type van waterpartij of zwembad. Sommige zijn ook ronduit ongeschikt!
Wij geven hieronder het antwoord aan de hand van vijf belangrijke keuze criteria. Zo kan jij de beste vijverstofzuiger kiezen voor jouw zwemvijver of andere waterpartij!
Blijf lezen en ontdek waarom werkduur, capaciteit, afvoer, watergebruik en veelzijdigheid van je vijverstofzuiger belangrijk zijn.
Vijverstofzuiger Kiezen
Vijf tips voor de beste vijverstofzuiger
Welke vijverstofzuiger past bij mijn zwemvijver of tuinvijver vraag je? Aan de hand van deze vijf punten helpen we jou de beste professionele vijverstofzuiger kiezen.
Voor- of najaarsonderhoud van uw zwemvijver? Slibverwijdering om een verstopte vijverpomp te voorkomen? Last van groen vijverwater en een stinkende vijver?
Daarvoor heb je een goeie vijverstofzuiger nodig. Gedaan met sukkelen tijdens je vijveronderhoud.
Ontdek onze vijf tips voor makkelijk vijveronderhoud met de beste vijverstofzuiger hier!
Welke vijverstofzuiger gebruiken
Vijf Criteria!!!
1
Werkduur en gebruiksfrequentie
2
Volcontinue afvoer of gesloten kamer
3
Volume, capaciteit en pompdebieten
4
Hergebruik van water
5
Veelzijdigheid van het toestel en bijhorende opties en accessoires
De Beste Vijverstofzuiger Kiezen – Waarom dit artikel?
Zoals met alles deze dagen, vliegen de vijverstofzuigers en andere toestellen ons om de oren.
Waar er vroeger twee, hooguit drie, apparaten op de markt waren, hebben we nu een tiental merken met elkeen hun uitgebreid gamma.
Daar komen dan nog de mega-discounter webshops hun schepje bovenop doen met een legioen ongekende import toestellen.
Het budget loopt vandaag van 50 € tot 5.000 € en meer. Maar hoe kun je nu het slimst je geld investeren EN toch efficiënt de vijver schoonhouden?
In deze zee van mogelijkheden zie je vaak door het bos de bomen niet meer. Welke vijverstofzuiger kan ik nu het best gebruiken voor mijn unieke condities?
25 Jaar Expertise in Vijveronderhoud!
Op basis van onze eigen ervaring hebben wij geleerd deze vijf criteria te beantwoorden om de beste vijverstofzuiger te kiezen voor elke waterpartij.
Door antwoord te geven op de onderstaande vragen kun je dit nu ook zelf doen. Daaruit volgt automatisch het soort toestel dat je nodig hebt en het antwoord op de cruciale vraag, hoe kies ik een vijverstofzuiger.
Simpel Vijveronderhoud – Vier Makkelijke Stappen
Merk op:
Wij bieden in onze webshop verschillende professionele vijverstofzuigers aan waar we dagelijks zelf mee werken. Dat betekent niet dat er geen andere goede toestellen bestaan. Maar van deze machines zijn we zeker dat ze degelijk en betrouwbaar zijn.
Zo garandeer je simpel vijveronderhoud zonder stress voor jezelf!
Vraag 1 Werkduur en frequentie van gebruik
De eerste stap in het kiezen van de beste vijverstofzuiger is bepalen of je een professionele vijverstofzuiger dan wel een particulier toestel nodig hebt. Hoelang en hoeveel denk je dat jouw toestel non-stop zal moet functioneren?
Een professionele vijverstofzuiger is van de basis af opgebouwd met de bedoeling langere tijd, frequent en zwaar gebruikt te worden. De onderdelen zijn steviger, bestaan vaak uit sterkere materialen en de motoren/pompen zijn gemaakt om probleemloos met de warmteopbouw bij lang gebruik om te gaan.
Anders gezegd, een professioneel toestel zal de geest niet geven na 4 uur gebruik tijdens je vijver reiniging.
Frequent of Sporadisch Gebruik?
Doe je vijveronderhoud slechts tweemaal per jaar? Op een zondagmiddag in de lente en dan nog eens in de nazomer bijvoorbeeld? Dan kan je een lichter toestel kiezen. Neem bijvoorbeeld de Fango 2000. Profiteer nu van onze lente kortingsactie vijverstofzuiger! Zo geniet je ineens van alle voordelen van dit super efficiënt toestel met extra toebehoren en een mooie voorjaarskorting!
Of heb je toch meerdere vijvers te onderhouden? Ben je een tuinman die bij meerdere klanten het vijveronderhoud moet doen? In dit geval is een professionele vijverstofzuiger de beste keuze voor jou!
Duurtijd van Gebruik?
Zo’n 2-4 uur gebruik en dan is het tijd voor een koffietje terwijl motor en pompen een paar uur in de schaduw kunnen afkoelen? Dan kan je een vijverstofzuiger kiezen van een lichter model.
Of draait het toestel 7-8 uur per dag, soms zelfs meerdere dagen per week in de strijd tegen het groen vijverwater? Of voor slibverwijdering tijdens de koudere maanden wanneer goedkoper plastiek broos wordt en makkelijk breekt? Dan zou ik zeker voor niks minder gaan dan de beste vijverstofzuiger. Onze Torpedo en Torpedo Ultra modellen zijn van een professionele kwaliteit en ideaal geschikt voor zwaarder werk.
Vraag 2 Afvoer van Vuilvracht
Hier is de werkomgeving deels bepalend om te beslissen welke vijverstofzuiger te gebruiken. Waar kan ik straks heen met mijn slurry van slib en bladeren? Hoeveel afstand moet ik afleggen om een afvoerpunt te bereiken? Of kies ik het best een multifunctioneel toestel dat alle omstandigheden aankan tijdens het vijver schoonmaken?
Type Vijverstofzuiger Kiezen
Enerzijds zijn er vijverstofzuigers die het water met slib continue wegpompen. Meestal hebben deze toestellen twee pompen. Eén vacuüm pomp/turbine om het water op te zuigen, en één vuilwaterpomp om het slib en slurry weg te pompen.
Anderzijds bestaan er ook vijverstofzuigers die met één kamer werken. Is hij vol, dan moet deze geledigd worden. Deze toestellen beschikken vaak alleen maar over één pomp, een vacuüm-turbine, die aanzuigt en waarna de vuilvracht in het reservoir valt. Let op, er is hier soms ook een afvoer voorzien, die met een slang het vuil water passief (dus enkel ‘bergaf’) kan laten weglopen. Dit is NIET hetzelfde als continue verpompen.
Let hier zeker op bij je beslissing omtrent de beste vijverstofzuiger voor jouw waterpartij!
Waar Moet het Afvalwater heen?
Een toestel met volcontinue afvoer moet het vuil natuurlijk ergens heen kunnen pompen. Kies je een brede border, gracht of riool? Geen probleem. Check wel eerst het bereik van de afvoerslang, dat je tijdens vijver nakijken niet voor verrassingen komt te staan!
Soms kun je nergens heen met het vuil en moet je het eerst verzamelen. Dan kan een gesloten reservoir met opvangkuip om slib eerst te laten bezinken best handig zijn.
Vraag 3 Volume en debiet
Hoe groot is jouw vijver, zwembad of zwemvijver?
Een kleine vijver van pakweg 10.000 liter vraagt natuurlijk geen toestel dat 40.000 L/uur wegtrekt. Tenzij je de hele vijver wil leeghalen voor een grondig vijveronderhoud of voor herstellingen aan de plastiek.
Het is dus belangrijk geen te zware pompen te voorzien als je een bescheiden vijvertje hebt. Anderzijds is een te licht toestel niet geschikt om slib en grind van grotere dieptes op te pompen.
- Voor kleinere waterpartijen en zwembaden (tot 40M³) volstaat een aanzuigpomp van 5-10 m³ veelal, tenzij deze abnormaal diep of vervuild zijn met slib.
- Grotere waterpartijen vragen uiteraard zwaardere pompen. Ook omdat er meestal grotere diameters van slangen gebruikt worden (50/63/75). Hier mag je direct boven de 10m³/uur mikken.
Hou er verder ook rekening mee dat er intussen toestellen bestaan die regelbare debieten hebben. Zeker voor professioneel vijveronderhoud van diverse formaten zwemvijvers is dit nuttig.
Vraag 4 Hergebruik van water in zwemvijvers!
Ten eerste is het niet altijd nodig om een waterpartij elk jaar volledig leeg te pompen. Het volstaat vaak om de bodem en hoeken goed te reinigen. Een extra klein vijveronderhoud halverwege het seizoen doet al vaak wonderen.
Het tweede aspect betreft de vuilvracht. Vervuild water of slib kan niet gerecycleerd worden zonder grondige zuivering. Pomp ook vervuild water niet zomaar terug in de vijver. Anders breng je gewoonweg alle vuil in beweging. Met al die nutriënten in circulatie is verder een algen bloei quasi onvermijdelijk.
Wil je het water hergebruiken?
Voor veel installaties in onze contreien is zomaar leegpompen ten stelligste af te raden. Wij hebben bij ons vaak te maken met stuwend grondwater!!!! Een zwembad van 4 m x 8 m x 1.4 m drukt zo’n 45 ton grondwater weg. Neem dat weg en het grondwater heeft vrij spel! Vraag altijd raad bij uw installateur, want voor je het weet duwt het grondwater uw vijverfolie of zelfs de volledige kuip de grond uit tijdens het vijveronderhoud.
Welke vuilvracht heb ik in mijn vijver of zwembad?
Voorzie een aangepaste voorfilter en/of correcte nabehandeling aangepast aan je vuilvracht. Zo niet dan moet je vuil water en slib volledig wegpompen naar het riool.
Als het gewoon wat herfstbladeren zijn die je wegzuigt voor ze verteerd zijn, dan kan een bladzeef of afvangnet al volstaan. Goede toestellen hebben meestal al een bladnetje zitten bij de accessoires. Een bijkomende voorfilter is nog handiger tijdens de werkzaamheden. Die helpt verder ook de pompen te beschermen tegen dichtslibben, vastdraaien met planten vezels of schade door steentjes en kiezel.
Heb je echter tijdens het vijver reinigen te maken met verteerd bladmateriaal (na de winter) en een wat dikkere laag slib dan moet je het water gaan behandelen voor hergebruik. Er bestaan verschillende nabehandelingssystemen die je hiervoor kan aanwenden. Zorg ervoor dat je een vijvertoestel kiest dat compatibel is met deze bijkomende apparatuur. Kies voor toestellen met universele diameters en aansluitingen. Vermijdt merken die ‘hun eigen maatvoering’ hebben.
TIP: Ook als je nu nog niet zeker bent dat je deze apparatuur nodig zal hebben, overweeg alleszins al of je die mogelijkheid wil voorzien of niet.
Nabehandeling?
Er zijn hierin flink wat mogelijkheden die we echter in dit artikel niet allemaal in detail kunnen behandelen.
Echter een korte lijst geeft ons het volgende: filterzakken van verschillende en opeenvolgende gaaswijdtes, bezinkingskuipen, mechanische zeefbochten, rollende vliesfilters, roterende drumfilters of gesloten drukfilters met cartouches. Al deze accessoires helpen je met een vlot en makkelijk vijveronderhoud.
Eén van de meest verregaande installaties die wij kennen is de ‘Teichmax sequentie’. Dit is eigenlijk een mobiel zuiveringsstation dat vervuild water tot 20 micron zuivert en daarna terugstort. Dit is een zeer performant systeem voor professioneel vijveronderhoud dat zelfs kan ingezet worden als alternatief op dure baggerwerken of slibverwijdering.
Voor particulier gebruik volstaat echter meestal een combinatie van een goede voorfilter, daarna een gazen zak of beter nog, een degelijke zeefbochtfilter.
Hier lees je alvast meer over onze Tien Tips voor Makkelijk Vijveronderhoud

Vraag 5 Veelzijdigheid van het toestel!
Je hebt intussen wel al aangevoeld dat er toestellen bestaan die eenzijdig zijn, maar er zijn ook toestellen die zeer veelzijdig zijn. Veelzijdigheid slaat natuurlijk eerst op de mogelijkheid tot afregelen tijdens gebruik, flexibiliteit van hulpstukken en compatibiliteit met andere apparaten tijdens het vijveronderhoud.
Welke andere toepassingen verwacht ik van mijn vijverstofzuiger?
Maar je kan verder ook rekening houden met ander gebruik van het toestel. Je kan dus een toestel selecteren dat geschikt is voor meerdere toepassingen.
Vijverstofzuiger of Waterstofzuiger?
Sommige toestellen zijn zowel geschikt als vijverslibzuiger EN als waterstofzuiger voor in de woning of op de werf. Soms moet je een vloer droog zuigen, of een werfput leegtrekken. Zeker als het een dunne waterlaag is (< 1-2 cm) kan een dompelpomp hier moeilijk mee overweg. Een waterstofzuiger is dan ideaal.
Toestellen die voor dubbel gebruikt geschikt zijn worden zo gebouwd dat ze geen grote watercirculatie nodig hebben om koel te blijven.
Let op: niet alle slibzuigers kunnen dit aan, ze kunnen verhitten en verbranden!!!
Toepassingen bij Noodweer
We wensen het niemand toe maar overstromingen komen frequenter voor dan vroeger. En er kan ook gewoon water in de kelder staan door noodweer of insijpeling.
Dan is een degelijke waterstofzuiger die veilig kan ingezet worden een levensredder.
Veiligheid!! Let op met elektrische apparaten tijdens een overstroming. Diverse professionele toestellen zijn voorzien van een ingebouwd zekeringsblok. Dit vind je niet zo snel bij lichtere particuliere toestellen.
Allround Vijverstofzuiger Kiezen
Wil je als professional een echte allrounder hebben? Moet dat ene toestel zowel zwemvijvers als koi-vijvers aankunnen, maar ook technische ruimtes droog zuigen, en al eens een ondergelopen kelder? Moet het zelfs zandfilters van een zwembad kunnen leegzuigen? Of een betonput/zwembad leegpompen vooraleer er de PVC- of EPDM folie in te kunnen plaatsen?
Dat kan. Er zijn wel degelijk een aantal toestellen op de markt die dit perfect aan kunnen. Zaak is om dit op voorhand goed in kaart te brengen.
Extra Keuze Criteria voor de Beste Vijverstofzuiger
De keuze criteria voor toestellen betreffen verder nog het gewicht, mobiliteit en volume van het toestel en toebehoren (slangen, koppen, voorfilters). Staan er degelijke wielen onder? Past dat ding wel in een ‘Berlingo’ of enkel maar in de ‘Sprinter’? Krijgen we die volgeladen nog de trap op en af? De praktische kant dus van het frequent vervoer van een professioneel toestel. Deze aspecten wegen wat minder door voor particulier gebruik.
Extra beslissing: Het budget!
Hoeveel wil je aan de beste vijverstofzuiger voor jou uitgeven?
Het 6e criterium is uiteraard het budget. Nu je nagedacht (en besloten?) hebt wat voor soort toestel je precies nodig hebt, moet we eens naar het budget kijken. Wat is voor jou de perfecte kosten-baten balans?
- Wat is jouw pakket aan gewenste functionaliteit jou waard?
- Maak je een compromis of ga je voor degelijkheid en zekerheid.
- …
- Wat is de beste prijs op de markt die bij jouw wensenpakket hoort!
- De goedkoopste is niet altijd beterkoop! Levensverwachting!!!
- …
- Wie biedt mij dit toestel aan?
- Is het een professional die weet waar het over gaat?
- Of een discounter, die verder ook in frigo’s, laptops en pampers doet?
- Krijg ik technische toelichting, opleiding, adviezen? Is het een 1 merk winkel, of wordt de keuze afgestemd op mijn noden, ongeacht het merk?
- …
- Welke ondersteuning en adviezen kan ik na de aankoop nog krijgen?
- Is er een helpdesk? In België?
- Kan ik er terecht met andere zwemvijver of zwembad vragen?
- Is er een professionele herstellingsdienst? Zijn er wisselstukken?
- …
Conclusie Vijf Criteria voor de Juiste Vijverstofzuiger
Vijf vragen en het budget !
Daarmee denken wij dat je al wat meer gewapend bent in jouw zoektocht naar de (bijna) ideale vijverstofzuiger voor jouw waterpartij.
Hiermee zijn de belangrijkste aandachtspunten in kaart gebracht. Het je nog een extra vraag of opmerking over vijverslibzuigers?
Stuur ons dan gerust een mailtje.
Succes met de jacht 😉
Wil je meer lezen over duurzaam onderhoud van waterpartijen. Lees dan ook ons artikel “Hoe makkelijk zelf je vijver schoonmaken.”