Hoe verwijder ik duurzaam die groene aanslag van mijn terras?

‘De beste en meest duurzame manier om groene aanslag van jouw terras te verwijderen’

‘Als we dit allemaal horen dan klinkt het wel alsof we bij de juiste persoon terecht gekomen zijn. Kun je een aantal voorbeelden geven van terrassen die je hiermee gedaan hebt? ‘ – Hugo De Wettinck – Gravelpond.be

Uiteraard! Ik stel enkel toestellen voor die wijzelf grondig getest hebben en waar de resultaten ervan zijn zoals ik die verwacht dat ze er zijn. We hebben dit al op verschillende natuurstenen terrassen geprobeerd. We hebben er zelfs ene van de sloophamer kunnen behoeden. – Koen Vanhoutte – zwemvijver bouwer

Korte samenvatting

– Met de Natuursteenborstel op de Jet 3-1.0 vloerschrobber herstel je moeiteloos het terras –

 

– Je verjongt het met minstens 5 jaar –

 

De essentie van dit artikel is het volgende:

Door gebruik te maken van de roterende grit-nylon natuursteenborstel op de JET3-1.0 vloerschrobber polier je zowel het vuil los: ‘de groene aanslag’, als dat je de micro-beschadigde toplaag van de natuursteen verjongt (blauwsteen, kerksteen, etc).

 1. Je verwijdert niet alleen de lichte vastgehechte gladde algenlaag van het groen terras, maar ook die hard aangekoekte onderlaag (korstmos, kalk, vogelmest – ofte guano).
 2. Het polierende effect herstelt zowel vorstschade als de schade door hoge drukreinigers.

De ‘Deep Clean’ roterende werking haalt diep ingebed vuil naar boven. Daardoor verwijder je de ‘voedingsbron’ voor algen die anders direct teruggroeien en alles weer glad en groen maken.

Door de structurele reiniging zijn er geen biocides of aggressieve producten meer nodig!! Eventueel kun je opteren voor een groene of bruine eco-zeep, maar dan nog verbruik je er daar zeer weinig van.

Met de autonome rugzak en de waterbestendige (IP68) motorkop kan iedereen snel en moeiteloos zijn terras reinigen. Je verjongt het terras met minstens 5 jaar. Licht op de rug of kniën maar ook op het renovatie budget 😉

Dit is intussen al de derde generatie van deze professionele apparatuur. De kinderziektes zijn er ruimschoots uit. Hoog tijd dus om onze terrassen een tweede jeugd te geven.

Want ook dat is duurzaam, elk terras dat verjongd wordt, is er een die niet herbouwd moet worden.

Wat moet je daarvoor doen? Zelf een JET3-1.0 aanschaffen met de natuursteenborstel en een zonnig middagje inplannen.

Koen Vanhoutte

Zwemvijver bouwer & Aquatisch Bioloog

 

Natuursteenborstel?

Nu al overtuigd?

‘Verwijder eens vlug die groene aanslag van de tegels van het terras.’

 O, great? Een tof lente jobke!

  Gedurende de hele winter is er bladval, vuil en algen op liggen rotten met flink wat vlekvorming. Nu moeten die vlekken en smurrie weg. Voor de meesten onder ons is dit zowat het hoogtepunt van de vervelende taken in het voorjaar.

  Helaas, het is van moetens.

  Zo’n gladde, glibberige laag is niet alleen geen zicht als je bezoek hebt. Het is ook nog eens gevaarlijk. Het zou niet de eerste zien die een serieuze sliding maakt over de groene laag. Al dan niet richting vijver 😉

  En leg dan maar aan de kinderen uit waarom opa na de eeuwigdurende COVID blokkade nu weer in de vijver moest belanden.

   

  Duurzaam & Ecologisch Onderhoud

  In tijden van eco-bewustzijn en duurzaam leven in de tuin is het niet altijd duidelijk met welke producten je die groene aanslag nog mag en kan aanpakken. Tal van de dodelijke biocides zijn terecht uit de markt gehaald. Intussen zijn er producten die best wel aardiger voor het milieu zijn. Die vragen allemaal wel dat je het groen terras goed gaat inschrobben.

  Groene Aanslag?

  Wouter Crucke – De Boomdokter

  Untagged pictures by Koen Vanhoutte

  Wouter Crucke is een expert boomdeskundige. Daarom zal hij ons uitleggen wat ‘groene aanslag’ is 🙂

  Girl fishing with selfmade rod by Sheri Hooley

  Koen geeft on site instructies aan Luc over de opstart van een JET3 – 1.0.

  Picture by Pixelproductions.

  Maar man, dat wordt terug een titanen werk. En zeker niet altijd met het gewenste resultaat. Zeker als die groene aanslag na jaren al verworden is tot zo’n zwarte diep gezette schimmellaag.

  Die vervuiling zit dermate diep dat je ze eigenlijk met geen product (ook die oude ‘straffe’ niet) kan wegkrijgen. Met ‘chloorbleekwater’ maskeer je die wat, maar eigenlijk verwijder je het vuil niet. Je bleekt het.

  Het enige wat overblijft is hardcore schrobben. Of is er een alternatief?

  Koen

  Zwemvijver bouwer

  DEEP CLEAN

  Natuursteenborstel: Tile & Grout brush. Voor grondig polijsten van tegels, natuursteen, baksteen, beton, cementsluier en mortelresten. Jet 3 Vloerreiniger en wandschrobber met automatisch spuitkop voor detergenten.
  Onderwaterzicht van salamander met zichtbare kieuwen.

  De Jet 3-1.0 bestaat uit een rugzak met batterij, vloeistofpomp, 1 liter reservoir, een gemotoriseerde steel en een spuitkop bij de borstel op de grond om nat te spuiten waar je schrobt. De natuursteen borstels zijn een optie uit het ruime gamma.

  Probleem: Groene Aanslag?
  Mechanisme: Diepzittend vuil
  Aanpak: Diep Reinigen
  Gevolg: Verhinder Nieuwe Aanslag

  Wat je ook doet, gebruik geen hoge drukreiniger! Daarmee beschadig je de tegels en pers je het vuil nog dieper in de steen.

  Er zijn er nog altijd genoeg die tegen de groene aanslag met de hoge druk reiniger aan de slag gaan. Eigenlijk is dat niet zo verstandig.

  Zo’n waterstraal is een ‘hard watermes’ dat niet enkel algen en smurrie wegsnijdt. Je had al gemerkt dat hoge druk de voegen losbikt. Maar zelfs de toplaag van de tegels wordt er poreus en vatbaarder voor vervuiling door.

  Als je al geen strepen hebt getrokken in die natuursteen (‘je weet wel waar ik het over heb’).

  Shrobben dus! Maar wel slim dan.

  Ikzelf had het een viertal jaar terug opgegeven. Een terras in blauwe hardsteen onder een grote eik. Elk jaar zwarter en gladder. Als ondernemer bouwen wij zwemvijver en duurzame waterpartijen. Dus in het lenteseizoen zijn wij 6/7 aan het werk. Om dan nog thuis te staan schrobben? Nope, geen tijd voor!

  Tot ik voor een andere toepassing rond de zwemvijvers de Jet3-1.0 vloerschrobber leerde kennen.

  Dat is een automatische roterende borstel waarbij je in een rugzakje met batterij en een vloeistof pomp perfect vrijelijk kan bewegen. Zeer handig en met de flexibiliteit van een lichte bosmaaier.

  Er bestaat bij het ruime gamma aan borstels en pads echter ook een NATUURSTEEN BORSTEL.

  Ok, dat hebben we uiteraard direct op een aantal zwaar vervuilde terrassen getest.

  De resultaten zijn onwaarschijnlijk positief. Zelfs in die mate dat we terrassen konden ‘renoveren’ op minder dan een dag tijd, waar ze anders onder de sloophamer gingen.

  Daarom schrijven wij dit artikel.

  ‘Atmospheric N input, which is often overlooked, can also be an important N source (Paerl et al., 2002; Elser et al., 2009b; US EPA, 2011) and may account for >30% of estimated “new” N inputs to N-sensitive waters (Paerl et al., 2002).’

  ‘Stikstof is een voedingstof die uit de lucht komt vallen en in alle kieren en barsten accumuleert. Daar vormt het samen met stof, zand, organisch vuil en water een goede basis voor algengroei’ – (Vanhoutte)

  Dr Hans Paerl

  University of North Carolina at Chapel Hill | UNC

  Ecosystemen hebben hun eigen ‘voedsel-balans’.

  Zo vormt ook een natuursteen een micro-eco systeem met een voedingsbalans. Als er geen (= zero) voeding is, kan er niets groeien.

  Als er echter microscopische deeltjes voeding in de micro barstjes en kiertjes aanwezig zijn dan kunnen algen en schimmels zeer snel vanuit sporen terug uitgroeien tot een volle gladde vieze massa.

  Het is dus noodzakelijk om die voedingsbasis uit die steen te verwijderen.

  Resultaten

  Terrassen die in jaren niet gereinigd waren en voorheen niet meer schoon te krijgen waren werden door de ‘DEEP CLEAN’ zo goed als nieuw.

  Zelfs terrassen in blauwe hardsteen of kerksteen waarvan concreet overwogen werd ze uit te breken bleken terug goed voor nog jaren ver.

  Als je zo’n steen terug schoonmaakt dan merk je al eigenlijk dat die niet bepaald ‘versleten’ is. Nogal wiedes, het is een natuursteen. Die slijten niet zo snel.

  Kijk maar naar de dorpels in historische kerken en kastelen, die wel zijn gepolijst door duizenden en duizenden passanten, maar die liggen er wel nog.

  Wellicht had jij niet zoveel bezoek op jouw terras.

  Maar nu we het er toch over hebben, voor oudere, zelfs historische terrassen en trappen is deze aanpak zeer zinvol.

  Stel, je kocht een oud herenhuis, of een Art Deco gebouw, of een kasteel, met slecht onderhouden terrassen. En je wil die tuin terug mooi maken. Ga maar eens gaan uitleggen aan Monumentenzorg dat je dat 80 of 380 jaar oude terras wil uitbreken en heraanleggen.

  Dat is dus ook niet nodig.

  Als een natuursteen, die al miljoenen jaren bestaat, en slechts enkele honderden jaren dienst deed als opstapje of terras, plots ‘versleten’ zou zijn, dan ligt het probleem eerder bij ons, niet de steen.

  Met de JET3-1.0 vloerschrobber kun je dus jouw eigen terras in natuursteen perfect reinigen en verjongen. Nu nog een kasteel kopen.

  Na een eerste schrobbersbeurt merk je op diverse plaatsen de echt hardnekkige vuilvlekken. Hier de zwarte pokken van lichenen en schimmels die zich in de steen vastzetten. Na gericht schrobben krijg je die vlot weg. Hoewel het misschien nog wel een zomer zal duren vooraleer de patina over die vlekjes gelijk zal zijn met de rest van de onderliggende blauwsteen. Niet te verwarren met de fossiele elementen, die blijven uiteraard.

  Waarom heeft die Natuursteen borstel met de Jet 3 vloerschrobber zo’n fantastisch effect?

  De natuursteen borstel bestaat uit grit-loaded harde haren. Die trekken geen krassen, maar de 360 toeren per minuut roterende borstelharen polieren de steen zeer fijn.

  Eerst schuur je natuurlijk de bovenliggende aangedroogde vuillaag weg.

  Daarna polier je de uiterste fijne toplaag van de steen. Het is in die fijne toplaag waar het ‘ingezakte’ vuil zit waar algen en schimmels direct weer op groeien. Die produceren na de eerste regenbui direct afvalstoffen die de steen glad maken. Door dit weg te polieren is er geen voedingsbasis meer en groeien er geen algen. Met de ‘Deep Clean’ neem je de oorzaak weg!

  Wist je trouwens dat je met het polieren ook een deel van de schade van de hogedrukreiniger kan herstellen.

  De fijne microscopische uitgediepte  ‘watersnedes’ verzamelen veel meer vuil. Als het ware een ruwe bergketen met hoge toppen en valleien vol vuil. Door deze af te ‘toppen’ worden de valleien minder diep. Er kan dus minder vuil in. De regen kan deze ook makkelijker uitspoelen.

  Natuursteenborstel: Tile & Grout brush. Voor grondig polijsten van tegels, natuursteen, baksteen, beton, cementsluier en mortelresten. Jet 3 Vloerreiniger en wandschrobber met automatisch spuitkop voor detergenten.

  ‘Bruikbaar in en om de zwemvijver.

  De Natuursteenborstel werkt door het mechanische polier effect! Werken met water of water met zeep, beiden geven goed resultaat. Daardoor kun je perfect de boordstenen van een zwemvijver met alleen maar water reinigen OF de groene tegels langs de koi vijver aanpakken zonder gevaar voor gifstoffen.

  De Jet 3-1.0 roterende vloerschrobber is IP68 elektrisch beveiligd en kan zelfs ondergedompeld functioneren!*’

  (*zie handleiding voor meer toelichting daarover).

  Koen

  Red uw terras!

  Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die drinkwater.
  Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die drinkwater.
  Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die drinkwater.

  Fotos: blauwe hardsteen, kasseien, waalse klinkers en hardhout. Voor het hardhout werd de standaard ‘rode’ medium harde borstel gebruikt.

  Verjong het terras
  Herstel schade door hogedruk reiniger
  Zonder aggressieve producten
  Met water en ‘bruine’ zeep
  Reinig diep in de voegen

  Verjong het terras!

  Vooraleer je besluit het oude groen terras te slopen en een nieuw terras in dure hardsteen te plaatsen bekijk eerst wat je kan doen met de JET 3 -1.0 vloerschrobber.

  Je ziet na 10 minuten al dat deze methode een structurele oplossing is die de natuurlijke kwaliteit van een tegel herstelt. Het is eigenlijk evident dat wanneer we de steen in oorspronkelijke toestand terugbrengen door te polieren dat we het hele terras ‘vijf jaar’ jonger maken.

  Dat vraagt geen complexe zware en dure ingreep die een weeklang de tuin op stelten zijn. Het gemak waarmee dit gedaan kan worden met de Natuursteen borstel vraagt eigenlijk een relatief licht jobke van een 1-1.5 uur voor een terras van 3×3 m. Makkelijk en snel te herhalen in de loop van het jaar.

  Hoe meer je dit doet, hoe beter en jonger het uitzicht van de steen wordt. Goed, misschien is de eerste keer een serieus werk, maar je bent dan ook jaren half werk aan het inhalen. Op één middag. Je kan ze zo rap niet verdienen.

  In en om de zwemvijver.

  De Natuursteenborstel werkt door het mechanische polier effect van de roterende borstel (360 rpm)! Werken met water of water met zeep, beiden geven goed resultaat. Daardoor kun je perfect de boordstenen van een zwemvijver reinigen OF tegels langs de koi vijver aanpakken. De Jet 3 vloerschrobber is IP68 en kan zelfs ondergedompeld functioneren! (zie handleiding voor meer toelichting daarover).

  Veelzijdigheid

  Zoals gezegd werd de JET3 initieel door ons aangekocht voor andere doeleinden. Het toestel kan met tal van verschillende borstels en schuurpads uitgebreid worden. Daardoor kun je hetzelfde toestel ook gebruiken voor het reinigen van houten terrassen, tuinmeubilair, inox tafels, de ‘Oklahoma’ barbecue, klinkerpaden, bordures, kasseien, …. Eigenlijk bijna elk oppervlakte dat je in de tuin kan tegenkomen en moet schoonmaken.

  Hanteerbaarheid

  Door de op de heup gebalanceerde rugzak, en doordat de motor op de grond rust, is dit behoorlijk licht werk, voor man of vrouw of tiener die zijn zakcenten moet verdienen. Het is comfortabel voor de rug, zacht op knieën, niet te zwaar op de armen en laat vooral het toestel voor jouw werken.

  Dames, laat de mannen vanaf nu met hun nieuwe speeltje het terras en de klinkerpaden maar schuren. Venten werken toch graag met toffe machines in de tuin 😉

  Tip voor de Dames

  Zij die niet meer hoeven te schrobben!

  Case Studies: het terras onder de eik

  Blauwe hardsteen terras, onder Eik, met veel bladval en sap-suiker in de lente. Zeer glad en eerder groen – zwart van verkleuring. Met manueel schrobben was dit niet meer schoon te krijgen. Sporen van sterke chemische producten zichtbaar door vorige eigenaar en insijpelingsmarkering van bloempotten waarlangs ‘die’n chimique’ bleef staan. 

  Sagittaria sagittifolia moerasplant in natuurlijke helofyten filter.
  Sagittaria sagittifolia moerasplant in natuurlijke helofyten filter.

  Boven: collage: rustig reinigen zonder uitputting, thermoske thee bij de hand 😉 , dit terras werd in twee beurten gereinigd.

  Onder: de eerste schrobbers laag is echt een dikke smurrie die weggespoten werd met tuinslang (geen hoge druk).

  Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die drinkwater.
  raf seghers aquaponics

  Boven: start toestand van het terras. Bij droog weer donker zwartig, bij nat weer spekglad.

  Onder: na de eerste schroblaag weggespoten te hebben, zie je het verschil tussen 1 x schrobben, 2 x schrobben (meest rechtse tegelreeks) en de start positie, links tegelreeks.

  raf seghers aquaponics
  Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die drinkwater.

  Boven: Afgewerkte toestand bij droog weer: helder en terug blauw. Bij nat weer wordt de steen niet meer glad, zelfs tot meerdere maanden nadien.

  Onder: na de eerste schroblaag weggespoten te hebben, hebben we er nog eens overheen gegaan als laatste afwerking.

  Heren? Nood aan een zen-momentje na een lange werkdag, met een muziekske of interessante podcast? Pak de Jet3 en ga aan het schuren. Geen moeite, geen last, alleen perfecte rust en kalmte. En druk in de weer in de tuin 😉

  Tip voor de Heren

  Zij die vanaf nu instaan voor het terras!

  Case Studies: het Hosta terras in het gazon

  Blauwe hardsteen terras, langs Gleditschia, met vooral herfstbladval. Veel bloempotten met Hosta collectie. En het terras ligt laag ingezonken ten opzichte vn het gazon.  Glad, groen – zwart van verkleuring met lichenenpokken. Met manueel schrobben was dit niet meer schoon te krijgen. Sporen van sterke chemische producten zichtbaar door vorige eigenaar, maar ook insijpelingsmarkering van bloempotten waar water bleef staan.

  Sagittaria sagittifolia moerasplant in natuurlijke helofyten filter.
  Sagittaria sagittifolia moerasplant in natuurlijke helofyten filter.

  Boven: Terras in oorspronkelijke vervuilde staat. Blauwe hardsteen/blauwsteen natuursteen. Voegen reeds beschadigd door hogedrukreiniger, veel sporen van bloempotten. Onder: eerste polier beurt met zeer lichte ecologische bruine zeep oplossing. Voor het hele terras werd NIET MEER dan 4 liter water met 1 dop bruine zeep gebruikt.

  Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die drinkwater.
  raf seghers aquaponics

  Boven: na de eerste polierbeurt werd het terras afgespoten met de tuinslang. Door de lage inzetting in het gazon blijft het water poelen op de laagste zone. Onder: het verschil tussen voor en na de eerste polierbeurt. De zwarte algen – schimmel laag vormt een sterk contrast met de geschrobde tegels. Dit is manueel zo goed als niet haalbaar als resultaat.

  raf seghers aquaponics
  Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die drinkwater.

  Boven: Afgewerkte toestand bij droog weer: helder en terug blauw. Bij nat weer wordt de steen niet meer glad. Dit resultaat werd behaald na 1.5 uur rustig werk en 4 liter water met bruine zeep (en afspuiten). Onder: na de eerste schroblaag weggespoten te hebben kun je ook de voegen beter gaan schrobben door de borstel een tikje schuin te houden.

  Case Studies: Ardoisière kalksteen

  Ruw gebikte hardsteen – Ardoisière kalksteen die door beregening met ijzerhoudend boorput water na verloop van tijd roestvormige kleur kreeg. We hebben hier met diverse methodes testen op uitgevoerd tot en met fosforzuur. Met de JET3-1.0 met natuursteen borstel kregen we de beste resultaten zonder nood aan enig scheikundig product.

  Sagittaria sagittifolia moerasplant in natuurlijke helofyten filter.

  Boven: Terrassteen in oorspronkelijke vervuilde ‘roestige’ staat.

  Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die drinkwater.

  Boven: na de eerste polierbeurt van 2-5 minuten werden de teststenen afgespoten met de tuinslang.

  raf seghers aquaponics

  Boven: Afgewerkte toestand na afspoeling, terug helder en blauw. De Ardoisière bevat van nature ijzer en zal altijd wat ijzervlekken vertonen. Maar het verschil is opmerkelijk.

  Samenvattend

  De Jet 3 – 1.0 vloerschrobber met de Natuursteen borstel maakt een grondige ‘deep clean’ methode mogelijk zonder zware dure machines op de werf te moeten aanvoeren. Daarmee wordt het terras echter even goed structureel en diepgaand schoonmaakt. De JET3-1.0 heeft zelf veel meer wendbaarheid en kan in kleinere hoeken en kanten dan de grote renovatie machines.

  Een dergelijke ‘deep clean’ is door manueel schrobben zo goed als onmogelijk.

  Deze methode kun je uitvoeren op jouw groen terras, op oude terrassen, zelfs op historische natuursteen, zonder enige schade aan te richten. Integendeel, je herstelt de herstelt de oude glorie van antieke stenen en ook jouw eigen terras krijgt zijn tweede jeugd.

  De JET 3 -1.0 is een waardevolle investering, die op vele fronten zijn meerwaarde realiseert.

  Het resultaat is onvergelijkbaar met andere methodes. De manier van werken is eenvoudig, licht en zelfs aangenaam in uitvoering. Je verbruikt, indien gewenst, slechts een fractie aan producten (ecologisch uiteraard).

  De natuursteen borstel heb je eveneens voor vele jaren ver.

  Door het gemak van werken, zal je zien dat je zeer snel de JET3 – 1.0 even uithaalt en vlug even over het terras gaat. Dit resulteert in cumulatief beter en beter resultaat.

  Wij moesten er in elk geval niet over nadenken.

  Wat moet je nu doen? Zelf een JET3-1.0 aanschaffen met de natuursteenborstel en een zonnig middagje inplannen. De Jet3-1.0 bestel je hieronder, samen met de natuursteenborstel. Wij, van onze kant, bieden altijd blijvende service en ondersteuning na de aankoop.

  Koen,

  Natuursteenborstel?

  Jet 3 Vloerreiniger en wandschrobber met automatisch spuitkop voor detergenten.
  Natuursteenborstel: Tile & Grout brush. Voor grondig polijsten van tegels, natuursteen, baksteen, beton, cementsluier en mortelresten. Jet 3 Vloerreiniger en wandschrobber met automatisch spuitkop voor detergenten.

  Iedereen kan vijveren!

  Een zwemvijver deskundig onderhouden is echt geen rocket science. Met de nodige begeleiding en wat opgedane ervaring kan iedereen zonder probleem zijn eigen zwemvijver schoon en gezond houden.

  Eenmaal je weet waar je mee bezig bent zit je voor 95% goed.

  In geval van nood kun je altijd een deskundige contacteren.

  • Observeren & Meten 45% 45%
  • Regelmatig Onderhoud 65% 65%
  • Waterbiologie & Waterchemie 85% 85%
  • Onbeperkt Zwemplezier 95% 95%

  Vijver Onderhoud

  Hoe pak jij het onderhoud aan in jouw zwemvijver?
  Professionele Vijveraudit

  Recente Blog Artikels

  We publiceren regelmatig artikels over het waterleven. Elke maand krijg je een ‘wat te doen’ lijstje over wat er aan onderhoud kan gedaan worden in zwemvijver, vijver of zwembad. Maar we hebben het ook over interessante weetjes, relevante gebeurtenissen op en om het water, een ‘plant’ of ‘dier’ in de kijker en ook al eens een reisverslag naar over een reis met een waterachtig thema.

  De Stikstofcrisis tot 8 x Effectiever Aanpakken met Drijvende Planteneilanden

  De Stikstofcrisis tot 8 x Effectiever Aanpakken met Drijvende Planteneilanden

  Door het stikstofarrest moet Vlaanderen dringend de uitstoot van stikstof verminderen. Er bestaat eco-technologische methode om stikstof uit het aquatisch milieu weg te werken. Met drijvende planteneilanden verwerken we nitraat, ammonium en fosfaat via gekende ecologisch processen. Eén eiland project met niet meer dan 5 x 20 m eiland modules kan gemiddeld 1.5-2.0 ton stikstof per jaar omzetten naar nuttige biomassa. Door deze eilandprojecten regionaal in te zetten kan het stikstofoverschot omgezet worden naar een regionaal stikstofkrediet. Als bijkomend effect heb je dan nog eens helder, gezond en zuurstofrijk water met een verhoogde biodiversiteit.

  Zo kunnen onze tuinen het klimaat redden*

  Zo kunnen onze tuinen het klimaat redden*

  Met CurieuzeNeuzen in de Tuin wordt een krachtig burgeronderzoek gestart naar de effecten van de klimaatswijziging in onze tuin. Met name de lang aanhoudende zomerdroogtes die telkenmale terugkeren zijn het focuspunt. Wat meer is, op basis van deze studie hoopt men beter weerbare tuinen of tuintechnieken te kunnen identificeren, zodat we daar met zijn allen beter van worden. Met de hier beschreven waterlelie vijvertjes en terrasvijvers kun je al snel een verschil maken.