Vijveronderhoud Herfst Tips

Vijveronderhoud Herfst Protocol!

Organisch Afval en Waterkwaliteit Houden je Vijver Algenvrij in de Lente!
BESTEL HIER!
Vijveronderhoud Herfst Heading

Tips Vijveronderhoud Herfst

In de 4 seizoenen die onze regio kent is de herfst misschien wel het belangrijkste van al. Als je dit correct aanpakt, met behulp van onze tips vijveronderhoud herfst, voorkom je heel wat problemen in de lente, zoals algenbloei.

Ga daarom preventief te werk en maak je vijver herfst-klaar met onze vijveronderhoud tips najaar.

Ontdek hier de perfecte combinatie van automatisch en manueel vijveronderhoud, voor optimale resultaten en vlot werken; MET seizoensgericht kortingspakket.

Bladval verwijderen, organische materie wegzuigen, planten bijsnoeien, mineralen toevoegen en alle afval met de vijverstofzuiger Fango 2000 en een schepnet verwijderen. Ideaal werkje voor een mooi najaar weekend voor de echte vijverliefhebber!

Filterzak voor de afvoerzijde voor vijverstofzuigers Torpedo en Torpedo Ultra.
Schepnet bladeren vijver

6 Vijveronderhoud Tips voor het Najaar

Geen complexe procedures deze herfst, maar een seizoensgericht onderhoudsprotocol voor de vijver, gericht op het voorkomen van algenproblemen in de lente!

Gewoonweg een mooi pakket aan informatie en producten dus, die je zullen helpen om jouw vijver op en top te houden, doorheen de koude maanden.

Best deel je dit werk op in twee dagen. Zo wordt het niet te belastend, en krijgen alle producten de kans om goed in te werken. Ontdek hier alle voordelen voor uw vijverwater, de planten, vissen, uw materialen EN uw portemonnee:

‘Algenbloei Voorkomen in de Lente!!’

Deze herfst kortingsactie loopt tot

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Neem het van me aan, herfstonderhoud is belangrijk. Vaak genieten de mensen van hun vijver in de zomer, en denken ze er daarna niet meer aan. Jammer genoeg leidt dit in de lente tot allerlei problemen, inclusief de gevreesde algenbloei! Wil je wat extra lezen over hoe algenbloei precies te voorkomen, lees dan hier verder voor tips uit derde bron!

Wouter Van der Stichel

Aquatisch Enthousiast!, Navicula

Vijveronderhoud Herfst – Dag 1

Op de eerste dag verwijderen we alle overbodige organische materialen, zodat ze in het voorjaar geen aanleiding tot algenbloei geven!

Voordelen voor Planten – Vissen – Waterkwaliteit

Je planten doen het beter met een najaar snoeibeurt. Ook je visjes zullen dankbaar zijn voor een propere vijver tijdens de winter, met waterwaarden die niet verzuren.

Tip 1 – Onderhoud de Waterplanten

Een vijverbiotoop wordt best samengesteld uit een variatie aan waterplanten. Zelfs voor koikarper vijvers kan je in de plantenfilter heel wat vegetatie kwijt.

Naarmate de temperatuur van het vijverwater daalt vermindert de activiteit van de waterplanten. Moerasplanten, randbeplanting en waterlelies beginnen af te sterven, alsook de vegetatie rondom; en de bomen. Ook zuurstofplanten onder water stoppen met groeien.

Dit is het ideale snoeimoment, waarbij je daarna alle bladval en organisch materiaal uitschept en composteert. Hiermee voorkom je rottend plantenmateriaal dat overwintert in je vijver. De verrotting kan namelijk verzuring van het water, zuurstofarmoede en algenproblemen met zich meebrengen.

Knip dode plantenmaterialen 20 cm onder het wateroppervlak af in plaats van ze uit te trekken, want dat beschadigt de wortels. Levende stengels knip je best 5 tot 10 centimeter boven de waterspiegel af, om verrotting en infectiegevaar te voorkomen!

Snoei de omringende vegetatie en verwijder dit snoeisel en enige bladval uit de vijver met het geleverde schepnet met telescopische steel.

TIP: Eventueel kan je nu een vangnet plaatsen over de vijver om nog niet gevallen blaren uit het water te houden.

Tip 2 – Een Grondige Stofzuigbeurt

Met de bijgeleverde Fango 2000 vijverstofzuiger maak je vlot korte metten met bezonken slib, zand, slijk, organisch materiaal, algenproppen en bladval. Met de bijgeleverde mondstukken kan je op een combinatie van borstelwerking en zuigkracht rekenen om het volledige bodemoppervlak grondig te reinigen; zelfs op moeilijk te bereiken plekken, rondom rotsen, etc.

Dit is het logo van de FANGO 2000 vijverstofzuiger.
Optiminera Mineralen Balans

Tip 3 – Voeg Producten toe!

Als je ons kortingspakket herfst vijveronderhoud koopt dan ontvang je ook een aantal producten die na het vijveronderhoud blijven doorwerken. Deze zijn gericht op de trage maar zekere vertering van enig resterend organisch residue EN het voorkomen van een opbouw doorheen de winter. We raden voor de herfst de combinatie van Optiminera, kleiballen EM en Microferm aan.

Deze selectieve producten zijn veilig en bevorderen bovendien de werking van nuttige micro-organismen in de vijver. Formuleringen zonder fytoproducten of giftige stoffen voor uw vijver dat het watermilieu en uw vissen zal aansterken!

Door de unieke combinatie en samenwerking van een gezonde bacterie cultuur, nuttige gisten en schimmels en de juiste dosering mineralen stabiliseer je de vijverwater balans doorheen de koele maanden. Dit heeft een ongelooflijk positieve invloed op het zelf regulerend potentieel van uw waterpartij en voorkomt actief algenbloei in de lente!

Vijveronderhoud Najaar – Dag 2

Hier leggen we ons toe op de correctie van onze waterwaarden, het controleren van onze vissen en het onderhoud van onze filters en pompen!

Tip 4 – Vissen Onderzoeken

Een visueel onderzoek van je vissen op dit moment is altijd goed. Zo kan je nog remedies toevoegen alvorens het te koud wordt, en garandeer je dat ze sterk de wintermaanden ingaan.

Stop met voederen zodra de water temperatuur 10 Celsius bereikt. Ze hebben dan geen voeding meer nodig en gaan in winterrust. Alle voedsel dat je hierna toevoegt wordt niet opgegeten en draagt bij aan de vervuiling in je vijver. En waar leidt dat toe? Juist, algen!

Voordelen voor Planten – Vissen – Waterkwaliteit – Filter

Met correcte mineralisatie help je zowel je planten als vissen sterk door de winter te komen.

De belangrijkste reden hiervoor is een goede waterkwaliteit, bekomen door de bijgeleverde producten.

Het onderhoud van je filter draagt natuurlijk ook bij aan het kostenplaatje en kan dure vervangingen of slijtage voorkomen!

Tip 5 – Pomp en Filter Onderhoud

De meeste vijvers die we zien zitten wel met een bepaald pompsysteem. Of dat nu voor een externe vijverpomp of filter is, voor een biologisch plantenfilter, of watervalletjes.

Heb je een 100% natuurlijke vijver zonder elektronica, dan kan je deze tip natuurlijk overslaan!

Wanneer de watertemperatuur onder 10 Celsius zakt, dan ligt het biologisch leven zo goed als volledig stil. Filtratie is dan eigenlijk wat overbodig.

Dit is het ideale moment om je pompen en filters uit te schakelen en schoon te maken. Afhankelijk van jouw opzet laat je de vijverpomp in het water overwinteren, of berg je deze op in een vorstvrije plaats, wachtend op de lente.

Let wel, om een goeie werking van de hiervoor toegevoegde producten te garanderen, laat je de pomp best nog even draaien om een sterke circulatie van het vijverwater te bevorderen.

Zo verspreiden de producten zich gegarandeerd overal en werken ze gelijkmatig in.

Tip 6 – Planning en Plantengids Bekijken

Dromen van het voorjaar is nooit slecht! Niet alleen geeft het je iets om naar uit te zien, het laat ook correcte planning toe!

Aanplanting van waterplanten, onder water, rondom de oever, in een moerasgedeelte of in je plantenfilter is de beste manier om je vijver helder en gezond te houden.

In onze plantengids, die je gratis bij het energiezuinig vijveronderhoud herfstpakket aangeboden krijgt, vind je heel wat inspiratie, maar ook informatie!

Zo kan jij je vijveraanplanting gaan bekijken, analyseren als het ware, en toevoegingen doen waar nodig.

Waterplanten en waterlelie gids voor Vijvers

Onderhoud Vijver Herfst Conclusie

Zoals je ziet, energiezuinig jouw geliefde vijver de winter inleiden hoeft niet duur of arbeidsintensief te zijn!

Hopelijk vond je wat nuttige tips voor jouw vijveronderhoud herfst op deze pagina. We schrijven deze voor elk seizoen en maken ze hier binnenkort beschikbaar, telkens verbonden aan een mooie promotie!

Zitten jullie nog met vragen omtrent vijveronderhoud? Aarzel dan niet om onze vijverspecialist Koen te contacteren!

Garanties Herfst Kortingsactie!

Je houdt alle garanties van een klassieke aankoop bovenop de aanbieding: klik hier voor alle details en algemene voorwaarden

Simpel samengevat: No Cure, No Pay! **

Leveringstijd

Binnen twee werkdagen vertrekt jouw bestelling uit ons depot. Dan gaat het de baan op! We werken mee aan ‘Volle Vracht’, zodat er minder CO2 uitstoot is per bestelling. Er is typisch 1 volle werkweek voor nodig om deze tot bij jou thuis af te leveren (onder voorbehoud van normale verkeersellende 😉 ) Het kan zijn dat een colli gesplitst wordt zodat je twee dozen gespreid in de week geleverd krijgt.

* Algemene voorwaarden zijn van toepassing

** No Cure, No Pay garantie enkel geldig bij het eigenlijk en zoals bedoeld ontworpen gebruik in zwembad, vijver of zwemvijver. Bij alternatief gebruik, zoals zware ruimingswerken na overstromingen of watersnood, geldt de wettelijke 14 dagen retourtijd. Deze bepaling is definitief en wordt als aanvaard beschouwd bij bestelling van de Torpedo en andere professionele onderhoudsapparatuur aangeboden door Navicula Bvba.