Tien Tips voor Makkelijk Vijver onderhoud
makkelijk vijver onderhoud
Zelf de vijver schoonmaken, hoe pak je dat het best aan vraag je? Ben je op zoek naar solide vijver onderhoud tips? Dan ben je hier aan het juiste adres.
Deze tien tips voor makkelijk vijver onderhoud handel je zelf vlotjes af. Je behaalt er prachtige en natuurlijk resultaten mee. Een zwemvijver of andere waterpartij die ecologisch verantwoord en stabiel is en waarvan je doorheen de jaren zorgeloos kan genieten.
Deze tips voor simpel vijver onderhoud zijn gebaseerd op mijn 25 jaar ervaring als vijverdeskundige en de feedback van al mijn bestaande klanten. Hier gaan we!
‘Wat voor vijver adviseert u ons voor onze tuin? Hoe groot moet die dan zijn?’.
Dat hangt er allemaal van af wat je wil en wat je eraan wil spenderen. Je kan best zelf starten met een eenvoudiger project en van daar af ontdekken als het jouw ding wel is. Met een goed doordacht onderhoud wordt jouw vijver best een leuke aanwinst.
Tip: ‘buy local, ook online’
Eenvoudig Vijver onderhoud Voorkomt Algen!
Organisch afval dat de waterbiologie verstoort is de grootste vijand van onze zwemvijver en andere waterpartijen. Dit resulteert in een opstapeling van organische stoffen die onvermijdelijk leiden tot een algenbloei en groen vijverwater.
Niemand ziet graag een vuile vijver, schoonmaken is dus de boodschap!
Tip 1 – Stel niet uit wat je deze maand kan doen!
Naarmate het jaar vordert zal de waterbiologie de organische afvalstoffen van de voorbije tijd verwerken. Als je de lente reiniging te lang uitstelt bijvoorbeeld, dan zullen bacteriën de organische stoffen van de wintermaanden verteren. De vrijgekomen nutriënten komen hierdoor beschikbaar voor de algen. Wacht dus niet te lang om actie te ondernemen voor een gegarandeerd eenvoudig vijver onderhoud.
Oplossing:
Als je echter tijdig, bij temperaturen lager dan 10° Celsius, het winterslib verwijdert met je vijverstofzuiger, dan is de lente algenbloei merkelijk minder of zelfs onbestaand, en vormt deze nooit een probleem.
Concept: Makkelijk Vijver Onderhoud
Criterium: 10 Essentiële Tips
Standplaats: Tuin – Landschap
Diversiteit: Alle Vijvertypes

Deze uitzonderlijke vijver ligt niet in de verre tropen, maar vlak bij ons, in Oost Vlaanderen. Ze is ontwerpen als waterlelie vijver tussen volgroene borders. En de natuursteen? Een oerdegelijke inheemse kalkrijke steen uit Ardoisières d’Herbeumont.
Wist je?:
Het is echt geen ramp als je wat slib, bladeren of een algenwolkje laat liggen. Die kleine ‘beetjes wilde natuur’ zijn evengoed als een nuttig ecologisch reservoir te beschouwen.
Opbouw van dikke sliblagen en bladpakketten zijn echter wel ongewenst.

De kunst is om er van het begin bij te zijn en alles bij te houden. ‘A stitch in time, saves nine’ Picture by Benjamin Combs on Unsplash

Tip 2 – Onderhoud begint op de eerste dag ! Niet na jaar 3 of 4.
Zelf de vijver schoonmaken is een taak waar je best niet te lang mee wacht. Als we een nieuwe zwemvijver opleveren, dan is die natuurlijk altijd piekfijn in orde! En dat blijft ook zo voor een jaar, zonder dat je er iets aan doet.
Maar plots begin je toch aanslag op de wanden te zien, algen op de filter etc. Doe je dan niets, dan krijg je toch met zware onderhoudswerken te kampen, waar je lang zoet mee bent.
Oplossing:
Eigenlijk was die aanslag, de algen en dat onkruid in de filter er al langer, maar het viel niet echt op. Had je vanaf de eerste maand onze vijver onderhoud tips gevolgd, dan was het grote titanenwerk na een jaar niet nodig geweest. Voor het schrobben van wanden hebben we bovendien een perfecte oplossing met onze BISAM44 en BIBER22 vijverborstelmachines voor wand en bodem aanslag in je zwemvijver.
De gemotoriseerde wandborstel BIBER 22 kan met verschillende borstels of pads voorzien worden. Daardoor is die geschikt voor zowel folie (epdm, pvc, tpo) als natuursteen & rotsen en ook mozaïk baden. Borstels monteer je handig op de motorkop. Daarna kun je vlot aan de slag.
Tip 3 – Een goed schepnet doet wonderen
Dood plantenmateriaal, algenproppen en bladafval hopen snel op als je deze niet tijdig aanpakt. Bovendien zal de verrotting van organisch materiaal aanleiding geven tot nog meer algengroei. Voor je het weet zit je met groen vijverwater, een vicieuze cirkel en een niet zo makkelijk vijver onderhoud.
Oplossing:
Verzamel bladval, dood plantenmateriaal en algenproppen etc. met een goed schepnet. Het is een kleine taak die iedereen kan doen, elke dag van de week. 5 minuutjes werk bespaart je later dagen hoofdpijn!
Gouden Advies voor extra simpel vijver onderhoud:
Goed materiaal kost wel wat. Dan is het wel zo goed er zuinig op te zijn. Zacht water, organisch slijk en mineralen kunnen de levensverwachting van jouw aankoop flink reduceren.
Spoel daarom alles grondig af na gebruik, zet het droog, gedemonteerd en veilig in een berging. Laat het niet jaren in volle zon UV liggen.
TIP: Hef je schepnet niet vol slijk en bladeren op alsof je een hengel binnenhaalt. Trek het net onder water rustig naar je toe, en hijs die dan recht langs de kant omhoog.
Zo vermijd je een te zware hefboom op de steel, en een pijnlijke scheut in jouw rug.
Werken met een schepnet is een rustige job. Te snel vooruit willen gaat niet, want je warrelt de bladeren op. Dan laat je zo’n mega slibwolk na en dat willen we niet. Dit is een noodzakelijk zen momentje 😉
Voor de verwijdering van zwaardere pakketten bladeren, waarbij je soms in de kiezel moet krabben, is een versterkt model van schepnet zinvol. Bij deze netten is de voorrand harder en zowel steel als beugel versterkt.

Waterlelies vragen veel voedsel. De kunst is om die bij de wortels te houden en niet naar de waterkolom te laten ontsnappen. Snij gerust gelige – bruine bladeren 10-15 cm onder de waterspiegel af.
Tip 4 Makkelijk Vijver Onderhoud – Ken jouw type vijver
Er bestaan verschillende soorten vijvers. Elk hebben ze hun eigen kenmerken en water chemie. Ze dienen meestal niet hetzelfde doel en vragen daarom ook elk een andere aanpak. Dit heeft invloed op jouw aanpak tijdens het vijver onderhoud.
Hieronder een overzicht van welke types waterpartijen wij ervaring mee hebben en de belangrijkste parameters die bij het onderhoud een rol spelen.


Bij veel moderne zwemvijver ontwerpen sluit het gazon naadloos aan op de waterspiegel. Ook de boordsteen ligt vlak en eindeloos in het landschap. Best mooi, maar zeer nadelig voor de waterkwaliteit. Allerhande vuil loopt zo los de vijver in. Er is in dit type ontwerp geen barriëre voorzien tegen inspoelend zand, insekten uit het gazon of fosfaat uit de voegen.

Vaak is de overloopzone tussen zwemzone en plantenfilter een 5-10 metersbrede lage muur. Zo lijkt de oppervlakte van de vijver groter in de tuin. Maar…, zo’n brede strook heeft geen enkele ‘zuigkracht’ en voert dus ook geen vuil naar de filter af. ‘Skimming’, of letterlijk vertaald : afromen, moet vuil met kracht van de zwemzone wegtrekken.

Amfibie vijvers en/of poelen zijn bedoeld om de bedreigde salamanders en kikkers een fijne woonplaats te geven. Deze vijvers moeten dus niet volledig gereinigd worden. Het water moet zeker een goeie waterkwaliteit hebben, maar op de bodem mag er vanalles krioelen, woelen en komieke dingen doen.
Tip 5 – Gebruik de juiste vijverstofzuiger voor jouw type vijver
Manueel vijverslib verwijderen uit je zwemvijver is zo goed als onmogelijk! En zeker als je zwemvijver al wat groter is. Een goeie vijverstofzuiger is daarom van belang. Dit apparaat verwijdert vlotjes slib, organisch afval en rottend bacterieel slijk uit de vijver, zonder daarbij de hele vijver leeg te pompen.
In ons artikel “Hoe kies ik de juiste vijverstofzuiger?” halen we alvast vijf criteria voor de juiste vijverstofzuiger aan, om jou te helpen bij je keuze. Volume en capaciteit, werkduur, veelzijdigheid, afvoercapaciteit en watergebruik komen hierbij allemaal aan bod. Zo wordt zelf de vijver schoonmaken een makkie!
Ook onze handige sleutel keuzemodule vijverstofzuigers op de landingspagina helpt jou bij deze keuze!

Professionele vijverstofzuigers, zoals de Torpedo, hebben een krachtige, maar regelbare aanzuigkracht die minstens 10 meter moet overbruggen en 2.0 m diepte aankunnen. Onderdelen zijn vervangbaar, herstelbaar en standaard uitwisselbaar. Een goeie vijverstofzuiger kun je uitbreiden naar de noden van jouw vijver.
Onderwater robots, zoals de Dolphin Bio S300i zijn nuttig, maar enkel en alleen wanneer je eerst gestofzuigd en geschrobt hebt. Deze toestellen zijn goed voor wat bijhouden, maar niet voor schrobben en bagger trekken.
TIP: Is inspoelen onvermijdelijk of werd er in de border of tuin gewerkt waardoor slib en aarde in je zwemvijver terechtkwam? Verwijder dit zo snel mogelijk met je vijverstofzuiger.
Een andere taak die je makkelijk zelf aankan tijdens dit eenvoudig vijver onderhoud.


Elk seizoen is anders en elk jaar zul je nieuwe dingen ontdekken naarmate jouw vijver evolueert. Pictures by Alec Redd , Yan L , Chris Pagan , Ravi Pinisetti on Unsplash

Tip 6 – Respecteer de seizoenen voor een makkelijk vijver onderhoud
Net als de rest van de tuin, doorloopt uw vijver diverse stadia doorheen het jaar, met eigen metabolische processen. Als je tijdens elk seizoen specifieke acties uitvoert, dan is simpel vijver onderhoud gegarandeerd!
Lente – Stel het onderhoud niet te lang uit. Bij temperaturen rond de 10 graden Celsius is het tijd om winterslib te verwijderen met jouw vijverstofzuiger.
Zomer – In dit seizoen kan je vooral volop genieten van je zwemvijver, maar hou wel een oogje op de wanden en eventuele algenproppen.
Herfst – Verwijder bladval na de laatste bladval, maar vooraleer amfibieën hun winterrustplaats opzoeken.
Winter – Het water slaapt, dus heb je tijd voor wat structurele werken. Let wel, kunststof is extra fragiel bij koud weer.
Niets is leuker dan op een zonnige dag op een rots langs de vijver zitten en het vijverleven rustig bekijken. Wanneer je een tijdje stil zit, zul je nog veel meer ontdekken dan je zou denken. Wil je graag wat hulp bij het herkennen van alle fauna en flora rondom jouw waterpartij? Dan kan je hier de leuke zoekkaarten biodiversiteit , minigidsen natuur en herkenningskaarten ecologie van Jasper De Ruiter bestellen, met prachtige natuur illustraties die jou helpen bij de determinatie!

Wanneer de tuin pas later op het jaar aangelegd wordt en de borders of toekomstig gazon bloot ligt, dan spoelt er veel rijke grond in de vijver. Dat geeft onvermijdelijk algenbloei. Als die grond daarna niet verwijderd wordt blijft dit een bron van algenvoeding en ergernis.

Het onderscheid tussen slib/bagger – bovenaan de foto – en grond – onderaan de foto. De slib laag is structuurloos en valt uiteen als die opgeduwd raakt (hier door een kraan). Je ziet de loodkleur-zwarte laag doorschijnen in de diepere lagen van het slib. Dit duidt op zuurstofarme omstandigheden vol nutriënten.

Hou die drijvende deeltjes en blaadjes een tijdje in de gaten bij de opstart van een vijver. Zo merk je al snel waar er ophoping kan ontstaan van organisch vuil en bladafval. Hier typisch in de hoeken van stapstenen op volle betonblokken. Een klassieke vuilval. Die moet je jaarlijks zeker verwijderen.
Tip 7 – Vermijdt dode hoeken in je vijverontwerp
Makkelijk vijver onderhoud begint eigenlijk al bij het ontwerp van je vijver. Hoekjes zijn ideale schuilplaatsen voor allerlei nuttige waterdiertjes.
Maar wanneer dode hoeken ontstaan waar organisch afval zich ophoopt, krijg je problemen. Het vuil begint te rotten waardoor de zuurstof in het water omlaag gaat. Dit geeft nutriënten vrij aan de watermassa die tot algenbloei zullen leiden.
Oplossing:
Gebruik je vijverstofzuiger om regelmatig in alle hoekjes en kantjes te kuisen tijdens het vijver reinigen. Dit is een ideaal werkje voor tijdens de zomer.
Als dat niet mogelijk is, dan moet je onderwaterplanten in die hoekjes zetten, die diep in de massa kunnen wortelen en zo vrijgave van voeding vermijden.
Gouden Advies voor professionals. Ontsmet uw apparatuur volledig 1 x per maand. In het geval van koikarper vijvers moet dit tussen elke klant door. Je wil zeker geen ziektes gaan verspreiden bij zulke dure vissen!
Gebruik hiervoor bij voorkeur Umonium Instruments. Beter en goedkoper dan Dettol, ‘Bleek’, Alcohol en andere troep.

Hoge inspuiters, die met veel bravoure en kabaal de vijver inspuiten zijn indrukwekkend. Maar in praktijk dragen ze niets bij aan degelijke en efficiënte watercirculatie. Watervallen, fonteinen en gargouilles hebben wel invloed op de gasuitwisseling (vb zuurstof, CO2). Bepaal zorgvuldig welke inspuiter, doorvoer, afvoer en bodemput voor welke functionaliteit ingezet wordt. Ontwerp doordacht.

Tip 8 – Optimale circulatie is essentieel
Zeer veel zwemvijvers hebben hoog zittende invoer spuiters en een overloop rand naar de plantenfilter. Te vaak echter hebben ze geen bodemput. Het resultaat is dat de bovenste waterlaag continue circuleert maar dat de diepere waterlagen blijven stilstaan.
Hier komt sediment en vuil in terecht, waardoor voeding vrijkomt uit het bodemslib en de algen van de bodem naar boven drijven. Een gekend fenomeen in de zomer en dit zorgt zeker en vast voor een minder dan eenvoudig vijver onderhoud.
Oplossing:
Zorg bij ontwerp dat de watermassa volledig circuleert. Richt de invoer spuiters naar beneden of installeer een bocht, zodat het water omlaag gericht wordt en de onderlaag in beweging komt. En gebruik je vijverstofzuiger om de bodem regelmatig te stofzuigen tijdens jouw simpel vijver onderhoud.

Zwevende stapstenen of natte onderwaterbruggen vragen extra aandacht inzake circulatie. Dit zwevend terras met stapstenen in onderbroken Romeins verband vormde een extra uitdaging. Let er altijd op dat het gehele wateroppervlakte schoon en helder blijft.

Een andere manier om twee zones te scheiden is een verhoogde en begroeide vegetatie rand die tot in de waterzones doorloopt. Hiervoor kies je best plantensoorten die goed wortelen en een vezelige natuurlijke mat vormen. Deze mat doet dan dubbel dienst als buffer EN filter massa.

Moeras vergeet-me-nietjes zijn zelfuitzaaiende soorten verdrogen ter plaatse. Neem de restanten niet te snel weg zodat je het natuurlijke zaaiingsproces niet onderbreekt. Einde herfst mag je ruimen maar pluk de jonge kiemplantjes niet uit 😉

Louisiana iris, hier een Black Gamecock, blijft wintergroen tijdens zachtere winters. Anders dan gele lissen kun je ze laten doorgroeien. Tenzij ze slordig worden of gelig verkleuren. Dan knip je ze 10 cm boven de waterspiegel af na de laatste serieuze vorst.
Tip 9 – Vermijdt inspoelen van vuil
Een zwemvijver of koikarper vijver dient geïsoleerd te worden van waterinstroom uit de omgeving. Indien water van over het gazon gedraineerd wordt naar de vijver, dan spoelt dat massaal veel vuil en nutriënten uit de borders, gazon, etc. in je vijver. Je dumpt hiermee voeding voor algen in de vijver, hetgeen jouw makkelijk vijver onderhoud zal bemoeilijken.
Oplossing:
Sluit de randen af voor inspoelend water. Leg drainerende gootjes aan die water afvoert. Verhoog de rand van de waterpartij. Worteldoeken installeren en gleuven tussen rotspartijen en boordstenen dichten met schuim voorkomt het inspoelen van aarde, meststoffen, zand en stof. Je kan deze inspoel kanalen makkelijk herkennen aan de algenpluimen die uitwaaieren van de rand van de vijver.
TIP: Wil je meer bloei, verwijder dan alle zaaddozen.
Wil je echter meer voeding uit de vijver halen, laat de zaaddozen dan ontwikkelen en knip ze af net voor ze openbarsten.

In het voorjaar loopt als eerste de Egelskop (Sparganium erectum) uit, omgeven met watermunt (Mentha aquatica) en moeras vergeet me nietje (Myosotis palustris). Deze combinatie doet het excellent in de voedselrijke plantenfilter bij een koi vijver.

Deze Louisiana iris heeft graag wat extra voedsel. Anders krijgen zijn wintergroene bladeren na verloop van tijd een gelige tint. Deze mag je best wat meer voedsel en mineralen geven. Deze groep irissen slingeren zich graag doorheen de filterzone, maar zijn eigenlijk niet zo competitief. Geeft ze voldoende ruimte en ze belonen je met veel bloei.
Tip 10 – Stimuleer de groei van waterplanten
Waterplanten zijn essentieel. Dat weten we al langer dan vandaag. Toen Ada Hofman het belang van planten in 1983 onder de aandacht bracht in haar eerste boek was dat revolutionair. Nu weten we echt wel hoe belangrijk dit is. Maar veel mensen beginnen er niet graag aan omdat het hun te moeilijk lijkt.
Ook in koikarper vijvers moet je planten voorzien, maar dan wel in aparte systemen. Koikarpers zijn namelijk serieuze planteneters en vreten binnen de kortste keren alles op. Voorzie je geen planten, dan blijft filtratie om gezond water te verkrijgen echt wel vechten tegen de bierkaai.
Oplossing:
Voorzie waterplanten op alle niveaus en dieptes. Ook langs de waterkant wil je oeverbeplanting, die niet inspoelt, maar wel beschaduwt. Zet planten in gesloten kuipen en niet in mandjes. Het water van de vijver raakt idealiter niet aan de wortels van de planten, om verstrengeling en ongecontroleerde groei te voorkomen. Ook uitspoeling van sediment en voedingsbodems kan tijdens het zelf de vijver schoonmaken voor problemen zorgen.

Beestjes zijn er ook. Geen nood, ze zijn niet gevaarlijk. Deze groep wantsen, de bootsmannetjes (Notonectidae), zijn rovers die massaal de muggelarven opvreten. Het zijn dus onze vrienden. Maar zoals alle rovers kun je wel een prik krijgen als je ze vastneemt. Laat ze gewoon rustig op muggen jagen.

Je kan een vijver niet los zien van zijn omgeving. De omgevende borders bepalen mee de algemene atmosfeer. Maar ook de relatie tussen oever – border – strooisel laag speelt een rol in het waterleven dat je aantrekt. Salamander gaan na hun ‘natte’ periode, de borders in op zoek naar prooi en schuilplaatsen.

Je ziet direct dat de omgeving deel uitmaakt van het concept. Denk goed na over het effect dat je wil bekomen met jouw waterpartij. Ga niet zomaar voor opnieuw hetzelfde, dat zie je al zoveel. Kies een sfeer die jouw ligt, kies een watertuin die iets betekent voor jou en laat dat bepalend zijn hoe je alles uitwerkt.

Met wat zoekwerk en geduld (alsook wat probeerwerk) kun je ook in onze contreien opmerkelijke planten inzetten. Deze Tricyrtis spp. behoort tot de familie Liliacea. Nauw verwant aan Iridaceae waarvan je er misschien al een paar in de vijver zelf staan hebt. Altijd leuk om met een ‘eyecatcher’ uit te pakken.
Makkelijk Vijver onderhoud - Extra Gouden Advies
Zo, nu weet je al heel wat meer over eenvoudig vijver onderhoud in elk seizoen. Onze vijver onderhoud tips zijn gratis. Wil je een beknoptere versie, dan kan je hier naar ons Simpel vijver onderhoud in 4 makkelijke stappen navigeren. We hebben graag dat onze klanten gemakkelijk kunnen genieten van hun vlekkeloze waterpartij. We adviseren iedereen graag over vijver onderhoud.
Toch willen we even benadrukken dat het aanleggen van een zwemvijver of andere waterpartij wel best door professionele vakmensen gedaan wordt. Dit is een heel complex proces. Maak je fouten in het begin, dan betaal je daar later voor. Gelukkig kan je bij ons terecht voor allerlei oplossingen, van planning, over vijveraudits tot complete installaties.
Als extra gouden advies geef ik graag nog het volgende mee. Bij zwemvijvers is er eigenlijk vaak een tekort aan mineralen en nutriënten. Daardoor doen de waterplanten het al snel niet meer zo goed. Dan concurreren ze niet meer met algen, en krijgen de algen vrij spel in de zwemzone.
Oplossing:
Voeg slow release voeding toe vlak bij de wortels van de waterplant. Zet ook de waterplant in zacht en niet scherp substraat, dus geen zuiver lava 16/32. En laat groeiende zaaddozen uitgroeien, want die absorberen heel wat voeding uit de waterkolom.
Voilà, dat is het zowat. Ben je op zoek naar nog wat meer lectuur, aarzel dan niet om ons artikel “Hoe makkelijk zelf je vijver schoonmaken” te lezen.
Of kijk op onze webwinkel naar de boeken die we voorhanden hebben over makkelijk vijver onderhoud, bio mineralisatie, biodiversiteit en andere vijver gerelateerde aspecten.
Concept: Bio-mineralisatie & Nutriënten
Criterium: Bouwstenen Voor Leven
Standplaats: Plantenfilter / Helofyten
Diversiteit: Waterplanten & Bacteria

Planten en nuttige bacteria hebben nood aan essentiële bouwstenen, zoals Calcium en Magnesium. Je kan die uit klassieke producten halen, zoals gebroken schelpengruis, zeewierkalk of coccolithen. Je kan ook versneld deze bouwstenen aanvullen door GH+ op te lossen in water en toe te voegen aan het vijverwater.

Nutriënten zoals stikstof (nitraat) en fosfor (fosfaat) heb je nodig voor goeie plantengroei. Maar je wil die niet zomaar in de waterkolom, want dan krijg je algenbloei. Met ‘slow release’ kegels komen kleine dosering vrij ter hoogte van de plantenwortels die ze direct opnemen. Zo kun je voeding beter aansturen.

De Tetrapanax en Bamboe geeft de omgeving rond deze waterlelie vijver direct een tropisch aspect.

We hebben ruime ervaring in wat we doen. Maar we ontdekken elke dag nieuwe dingen. Elke vijver, elke waterpartij en elke beekloop is weer net iets anders. En elke seizoen valt er wel wat nieuws te ontdekken. Zelfs in vijvers die wij al 25 jaar kennen.
Iedereen kan vijveren!
Een vijver deskundig onderhouden is echt geen rocket science. Met de nodige begeleiding en wat opgedane ervaring kan iedereen zonder probleem zijn eigen vijver schoon en gezond houden.
Eenmaal je weet waar je mee bezig bent zit je voor 95% goed.
In geval van nood kun je altijd een deskundige contacteren.
- Observeren & Meten 45%
- Regelmatig Onderhoud 65%
- Waterbiologie & Waterchemie 85%
- Onbeperkt Zwemplezier 95%
Media credits: because when you put in the work, you deserve the recognition! Thanks for allowing us to use these awesome photographs
Photo by Catarina Carvalho on Unsplash
Photo by Bruna Fiscuk on Unsplash
Photo by Saketh Garuda on Unsplash
Photo by Hyungman Jeon on Unsplash
Photos by Hugo De Wettinck, Gravelpond
Recente Blog Artikels
We publiceren regelmatig artikels over het waterleven. Elke maand krijg je een ‘wat te doen’ lijstje over wat er aan onderhoud kan gedaan worden in zwemvijver, vijver of zwembad. Maar we hebben het ook over interessante weetjes, relevante gebeurtenissen op en om het water, een ‘plant’ of ‘dier’ in de kijker en ook al eens een reisverslag naar over een reis met een waterachtig thema.
Simpel Vijver Onderhoud – Vier Makkelijke Stappen
De waarheid en niets dan de waarheid over eenvoudig vijver onderhoud, zowel voor zwemvijvers, koikarper vijvers en gewone tuinvijvertjes. Er bestaan geen magische poedertjes. Jouw waterpartij heeft ook zeker geen nood aan javel of vergif. En laat je ook niets wijsmaken door de lokale tuinsupermarkt ‘expert’ of ‘nonkel Filemon’.
Regelmatig en gericht zelf je vijver onderhouden is wat er nodig is. Met 25 jaar ervaring in de vijverindustrie staan we de mensen graag bij met raad en daad. Vandaar deze vier tips over hoe zelf je vijver onderhouden. Dit zijn makkelijke stappen die iedereen aankan.
Terrasvijver Aanleggen
In 5 stappen een tuinvijvertje aanleggen. Lijkt moeilijk maar dat kun je zelf. Op 1 middag tijd en dat zonder voorkennis of technische expertise.
Verwijder duurzaam groene aanslag van jouw terras
Groene aanslag op een groen terras verwijder je zelf professioneel met de JET3-1.0 automatische vloerschrobber met natuursteenborstel. Deze Deep Clean polier methode verjongt tegels, herstelt micro-schade & vermindert nieuwe vervuiling | Geen zware dure machines maar licht werk, zonder vergif, zonder milieuvervuiling, voor hardsteen terras en trap, rond zwemvijver & zwembad zonder groene aanslag.