Simpel Vijver onderhoud – Vier Makkelijke Stappen

simpel vijver onderhoud

De waarheid en niets dan de waarheid over eenvoudig vijver onderhoud, zowel voor zwemvijvers, koikarper vijvers en gewone tuinvijvertjes. Er bestaan geen magische poedertjes. Jouw waterpartij heeft ook zeker geen nood aan javel of vergif. En laat je ook niets wijsmaken door de lokale tuinsupermarkt ‘expert’ of ‘nonkel Filemon’.

Regelmatig en gericht zelf je vijver onderhouden is wat er nodig is. Met 35+ jaar ervaring in de vijverindustrie staan we de mensen graag bij met raad en daad. Vandaar deze vier tips over hoe zelf je vijver onderhouden. Dit zijn makkelijke stappen die iedereen aankan.

 

‘Wat voor vijver adviseert u ons voor onze tuin?  Hoe groot moet die dan zijn?’.

Dat hangt er allemaal van af wat je wil en wat je eraan wil spenderen. Je kan best zelf starten met een eenvoudiger project en van daar af ontdekken als het jouw ding wel is. Met een goed doordacht onderhoud wordt jouw vijver best een leuke aanwinst.

Tip: ‘buy local, ook online’

Koen

Botanicus - Aquatisch Ecoloog

Makkelijk Vijver Onderhoud - Hoe Algen Voorkomen?

Problemen voorkomen is beter dan ze oplossen, dat is zo met alles, ook bij vijver onderhoud.

De basis van wat we hier gaan uitleggen draait allemaal rondom hetzelfde. Het voorkomen en verwijderen van afval in het water, zoals bladeren, stof, zand en ander organisch materiaal.

Afval is voeding voor algen, zorgt voor slechte waarden in het water, verstopt filters en verstoort het natuurlijke evenwicht van uw vijver. Dit kan resulteren in stinkend vijverwater en die vervloekte algenbloei in de lente waar iedereen zo een hekel aan heeft; en daar heeft niemand boodschap aan, toch?

Vandaar deze introductie tot makkelijk vijver onderhoud in 4 handige stappen.

 

Stap 1 – Bladafval uit de Vijver Verwijderen

Eenvoudig vijver onderhoud begint met een eenvoudige taak. Als je regelmatig dode bladeren uit de vijver verwijdert, ofwel met een schepnet of een waterzuiger zoals de Fango 2000 vijverstofzuiger bijvoorbeeld, dan hou je dit makkelijk onder controle.

Zowel in het voorjaar als in het najaar dient dit te gebeuren. Wacht je tot het voorjaar om de bladval van de vorige herfst aan te pakken, dan is een groot deel hiervan al verstorven tot pulp.

Profiteer nu van onze Lente Kortingsactie Vijverstofzuiger!

Deze bladpulp is moeilijker te verwijderen. Niet alleen dwarrelt het op en vertroebelt zo je water, het voedt ook algen. Dode bladpulp en slib zijn de voornaamste voedingsgronden voor algengroei in de lente. Pak dit probleem dan ook direct aan de bron aan!

 

Concept: Simpel Vijver Onderhoud
Criterium: Voor Iedereen Haalbaar
Standplaats: Ieder Vijvertype
Diversiteit: Waterplanten en amfibiën

 

Watertobbes trekken kikkers aan en passen binnen een simpel vijver onderhoud concept

In onze demo tuin waar er ruim 20 verschillende varianten van kleine vijvertjes staan hebben we kikkers, salamanders en padden. Net als veel dieren doen die het best als er voldoende schuilplaatsen en fourageerplaatsen zijn. Dan kan de boordafwerking hen duidelijk niet veel schelen 😉

TIP: Het is echt geen ramp om op 1 plekje een ecologisch verantwoord stapeltje bladeren te laten liggen.

Dit kan ideaal dienst doen als schuilplaats voor waterdiertjes tijdens hun winterslaap.

Koen

Picture on Unsplash by Catarina Carvalho

Bladval combo net voor simpel vijver onderhoud

Werken met een schepnet is een rustige job. Te snel vooruit willen gaat niet, want je warrelt de bladeren op. Dan laat je zo’n mega slibwolk na en dat willen we niet. Dit is een noodzakelijk zen momentje 😉

Simpel Vijver Onderhoud stimuleert vissenbroed

Fijne bladval vormt een schuilplaats voor veel kleine diertjes. In dit geval kleine visjes. De kunst is om te leren welke hoopjes bladeren je waar laat liggen, en ook hoe lang je die laat liggen. Je zal nog veel ontdekken in jouw  eigen vijver. Picture by Hyungman Jeon on Unsplash

Bladval combo net voor simpel vijver onderhoud

Combo netten hebben het voordeel dat je snel van nettype kan wisselen. Voor zwaardere vuilvrachten is het dan weer nuttig om een sterker net te kiezen. Maar die zijn dan weer minder geschikt voor het fijnere werk. Typisch voorzie ik in mijn vijvers een drietal verschillende netten.

Organisch materiaal en algen tussen keien en stenen. Foto door Saketh Garuda.

De kunst is om te leren welke hoopjes bladeren je waar laat liggen, en ook hoe lang je die laat liggen. Picture by Saketh Garuda on Unsplash

Simpel Vijver Onderhoud met Flat Nose Mondstuk Vijverstofzuiger

Slib en ‘slap’ rot bladafval kun je wegzuigen met de juiste mondstukken. Er bestaan verschillende types afhankelijk van het volume slib, formaat van bladeren en toegankelijkheid op de vijver. En voor de algendrab die boven komt te drijven: schepnet of brede algenzuigermond.

Stap 2 – Zelf je vijver onderhouden met een vijverstofzuiger

De tweede zeer belangrijke actie in de vroege lente is het verwijderen van vijverslib. Daarin zit verpulverd bladafval, ingewaaid stof en zand. Maar ook vogeluitwerpselen en andere organische rotzooi die bij het opwarmen van het water door de lentezon zal gaan verrotten. Dat vreet zuurstof op en geeft voeding vrij die de groei van algen en dus groen vijverwater veroorzaken.

Normaalgezien kan een gezonde hoeveelheid waterplanten die overtollige nutriënten vlot opvangen. Alleen, daar is het in het koude seizoen nog te vroeg voor, waardoor algen vrij spel hebben.

Daarom is het verwijderen van slib tijdens dit simpel vijver onderhoud van cruciaal belang. Dit doe je het best met behulp van een goeie vijverstofzuiger.

Het winterslib voer je af! Dit is bagger en gaat niet terug naar de vijver of plantenfilter. Een goeie vijverstofzuiger trekt niet de hele vijver zomaar leeg maar verwijdert enkel het ongewenste slib. Geen overtollig waterverlies.

Ben je niet zeker welke vijverstofzuiger het beste geschikt is voor jouw waterpartij? Lees dan hier Hoe Kies ik een Vijverstofzuiger voor heel wat tips hieromtrent! Ook onze keuzemodule “Jouw Eerste Vijverstofzuiger” biedt hieromtrent heel wat antwoorden!

 

vijverstofzuigers professionele sets voor simpel vijver onderhoud
Simpel vijver onderhoud met wandborstel muurborstel

Ook in ondiepe zones kan slib en drab verzamelen. Vooral als de circulatie niet al te fijn afgesteld staat. Daarvoor zijn er speciale blad- en slibklokken die tussen planten door slib wegzuigen, zonder de keitjes of lava kiezel mee te zuigen.

Enkel bij extreme vervuilin kan je hoge druk reiniging overwegen. Enkel voor harde kuipen, sterke liners en folies EN uitsluitend op 50 cm afstand.

Enkel bij extreme vervuiling mag je een hoge druk reiniging overwegen. Dit toesetl is enkel geschikt voor harde integrale kuipen (PP PE), sterke liners en folies EN uitsluitend op 50 cm afstand. Let op met losse stukjes folie of schilferende polyesterkuipen. Onthou dat je eigenlijk met een ‘waterscheermes’ aan het werk bent.

Met de BISAM 44 gemotoriseerde bodemborstel maak je het vuil los en voer je het direct met een vijverstofzuiger af.

Onder de losse sliblaag kan er een vettiger, vastere onderlaag zitten die je niet zo vlot loskrijgt. Deze kun je na het losse slib enkel met schrobben verwijderen. Met de BISAM 44 gemotoriseerde bodemborstel zuig je het vuil direct weg naar de vijverstofzuiger.

Stap 3 – Vermijd het Inspoelen van Vuil

Ook aarde, stof, en andere bouwmaterialen kunnen een bron van organische vervuiling vormen. Je doet er dan ook best alles aan om het inspoelen hiervan in je vijverwater te voorkomen. Hier zijn de voornaamste oorzaken en wat je er aan kan doen tijdens dit makkelijk vijver onderhoud.

– Onbegroeide grond, zware neerslag, opspattend slijk… een fikse regenbui spoelt snel grond in het water. Zorg er dan ook voor dat je waterpartij geïsoleerd in het landschap staat en liefst op een verhoging. Noodweer zorgt al snel voor een 2-3 cm hogere afspoeling van het water overheen het terras en gazon.

– Maar ook langs voegen en tussen stenen kan tuingrond de vijver langzaam insijpelen. Dit soort geniepige doorgangen maken een simpel vijver onderhoud stukken moeilijker. Voorkom dit door wortelwerende folie te gebruiken, oordeelkundig voegwerk en door het overschuimen van rots- en keienranden met vijverschuim.

– Een gazon dat strak aansluit op de vijverrand is mooi, maar vormt een permanente bron van vervuiling voor het water. Grond, uitwerpselen, kunstmest, bodeminsekten… alles spoelt de vijver in. Sluit die vijverrand af en/of verhoog die met een 5-10 cm.

Lijkt dit allemaal wat te complex, ben je nu eenmaal niet zo handig, of zit je nog met meer specifieke vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een vijveraudit! Hierbij leggen we de pijnpunten van jouw vijverontwerp bloot, zodat deze zo vlot mogelijk verholpen kunnen worden!

 

TIP: Is inspoelen onvermijdelijk of werd er in de border of tuin gewerkt waardoor slib en aarde in je zwemvijver terechtkwam? Verwijder dit zo snel mogelijk met je vijverstofzuiger.

Een andere taak die je makkelijk zelf aankan tijdens dit eenvoudig vijver onderhoud.

Koen

Picture on Unsplash by Catarina Carvalho

Inspoeling naar de zwemvijver vanaf een hellend gazon. Een pest voor simpel vijveronderhoud.

Inspoeling naar de zwemvijver vanaf een hellend gazon. Vaak wordt een vijver ‘tuinarchitecturaal’ lager geplaatst in het gazon. Zo vang je zeker alle voedingsstoffen van het hele terrein op! Afspoeling moet je omleiden en afvoeren.

Inspoeling naar de zwemvijver vanaf een plantenborder via het houten terras onderbouw en voegen. Een pest voor simpel vijveronderhoud.

Inspoeling naar de zwemvijver vanaf een plantenborder via het houten terras onderbouw en voegen. Dit is een pest voor simpel vijveronderhoud. Niet alleen trek je nutrienten binnen, de uitloging van houtsnippers brengen nog andere stoffen mee, soms ook pesticides, herbicides, etc,

Inspoeling naar de zwemvijver vanaf een gazon via de voegen van de boordsteen. Een pest voor simpel vijveronderhoud.

Inspoeling naar de zwemvijver vanaf een gazon via de voegen van de boordsteen. Je moet de toegang achter de stenen langs afdichten, vb met folie. En zorgen dat afspoelend water afgeleid wordt naar een andere plaats, vb een wadi langs de filterzone. – Foto door Hugo De Wettinck, Gravelpond.

Stap 4 – Planten Snoeien – Dood materiaal Verwijderen

Waterplanten, zowel onder water als in het natuurlijk filtergedeelte van je zwemvijver zijn je beste vrienden! Deze planten nemen namelijk voeding op via hun wortels en bouwen daarmee hun biomassa op. Die voeding komt de algen alvast niet meer ten goede.

Maar in ons klimaat kennen al deze planten een groeicyclus volgens de seizoenen. Het is dan ook logisch dat je die biomassa verwijdert vooraleer ze als rottende voeding terug de vijver in gaat. Hiervoor is snoeien en dood materiaal verwijderen tijdens wanneer je zelf je vijver onderhouden wil de beste oplossing!

Snijdt dode bladeren tijdig af. Sommige, zoals Gele Lis, Pontederia en Lobelia, verslijmen nogal vlug. Meer houtige structuren, zoals Kattestaart en Lisdodde, mag je laten staan tot in de lente. Daar doen vogels en bepaalde insecten nog hun voordeel mee doen.

Om het snelst voedingstoffen te verwijderen tijdens het dit simpel vijver onderhoud, snoei je in Augustus 1/3 van de snelste groeiers terug. Daarmee verwijder je niet alleen voedselrijk bladmateriaal maar de plant zal ook beginnen voeding naar de wortels te verplaatsen.

Groene bladeren en stengels snij je 10 cm boven de waterspiegel af. Dorre of verslijmde bladeren mag je onder de waterspiegel afsnijden. Waterlelie bladeren nooit dichter dan 20-30 cm van de bodem afknippen.

 

TIP: Wil je meer bloei, verwijder dan alle zaaddozen.

Wil je echter meer voeding uit de vijver halen, laat de zaaddozen dan ontwikkelen en knip ze af net voor ze openbarsten.

Koen

Picture on Unsplash by Catarina Carvalho

Waterlelies ‘pompen’ voeding uit de bodem naar de bladeren en zuurstof naar de bodem. Ze beïnvloeden hun habitat daardoor zeer sterk. Bladeren die gelig worden of verslijmen mag je 10-15 cm onder de waterspiegel afknippen met een scherpe schaar.

Moeras vergeet-me-nietjes, Echte Koekoeksbloem, en andere zelfuitzaaiende soorten verdrogen ter plaatse. Neem de restanten niet te snel weg zodat je het natuurlijke zaaiingsproces niet onderbreekt. Einde herfst mag je alles weghalen, maar pluk de jonge kiemplantjes niet uit 😉

Louisiana iris, hier een variant op Ann Chowning, blijven wintergroen tijdens zachtere winters. Anders dan gele lissen kun je ze laten doorgroeien. Tenzij ze slordig worden of gelig verkleuren. Dan knip je ze 10 cm boven de waterspiegel af na de laatste serieuze vorst.

Simpel Vijver onderhoud - Zo Makkelijk is dat dus!

Je ziet, het hoeft allemaal niet te complex en moeilijk te zijn, zelfs niet bij grotere zwemvijvers! Volg onze tips vijver onderhoud, hou rekening met de seizoenen, en je zal de meeste problemen voorkomen.

Wil je wat meer uitgebreid advies over eenvoudig vijver onderhoud? Kijk dan ook uit naar Tien Tips voor Makkelijk Vijver onderhoud en ook “Hoe Makkelijk Zelf je Vijver Schoonmaken”.

In deze artikels zullen we wat dieper ingaan op de mogelijke problemen die je kan tegenkomen bij je zwemvijver onderhoud en hoe deze het best te voorkomen en op te lossen. Hou ons in de gaten.

 

 

Concept: Simpel Vijver Onderhoud
Criterium: Voor Iedereen Haalbaar
Standplaats: Ieder Vijvertype
Diversiteit: Waterplanten en amfibiën

 

Zuurstof aanrijking met een flowform fontein die lemniscaat flow veroorzaakt.

Zuurstof aanrijking met een flowform fontein die een schommelende ‘lemniscaat’ flow veroorzaakt. Omgeven door waterplanten in de plantenfilter is dit een onwaarschijnlijke turbo voor betere waterkwaliteit en verhoogde biodiversiteit.

Bloeiende waterlelie Nymphaea James Brydon in onze demotuin met waterlelie tobbes ‘Lilies in the Lawn’

Hoe kan ik waterlelies in mijn tuin aanplanten?

We hebben ruime ervaring in wat we doen. Maar we ontdekken elke dag nieuwe dingen.

Dit is een soort waterlelie die duidelijk baat zou gehad hebben met een grotere leefruimte. We gaan die nog een tweetal jaar laten staan op deze plaats en daarna opsplitsen. Dan wordt ze over meerdere grotere kuipen of vijvers verdeeld. Best wel indrukwekkend.

Nymphaea waterlelie in bloei.

Iedereen kan vijveren!

Een vijver deskundig onderhouden is echt geen rocket science. Met de nodige begeleiding en wat opgedane ervaring kan iedereen zonder probleem zijn eigen vijver schoon en gezond houden.

Eenmaal je weet waar je mee bezig bent zit je voor 95% goed.

In geval van nood kun je altijd onze vijverspecialist hier contacteren.

  • Observeren & Meten 45% 45%
  • Regelmatig Onderhoud 65% 65%
  • Waterbiologie & Waterchemie 85% 85%
  • Onbeperkt Zwemplezier 95% 95%
Media credits: because when you put in the work, you deserve the recognition! Thanks for allowing us to use these awesome photographs

Photo by Catarina Carvalho on Unsplash

Photo by Bruna Fiscuk on Unsplash 

Photo by Saketh Garuda on Unsplash

Photo by Hyungman Jeon on Unsplash

Photos by Hugo De Wettinck, Gravelpond

Vijver Onderhoud

Hoe pak jij het onderhoud aan in jouw zwemvijver?
Professionele Vijveraudit

Recente Blog Artikels

We publiceren regelmatig artikels over het waterleven. Elke maand krijg je een ‘wat te doen’ lijstje over wat er aan onderhoud kan gedaan worden in zwemvijver, vijver of zwembad. Maar we hebben het ook over interessante weetjes, relevante gebeurtenissen op en om het water, een ‘plant’ of ‘dier’ in de kijker en ook al eens een reisverslag naar over een reis met een waterachtig thema.

7 Effectieve Tips voor Algen Bestrijding in jouw Vijver

7 Effectieve Tips voor Algen Bestrijding in jouw Vijver

Algen bestrijden in de vijver kan soms wraakroepend zijn. Los je 1 probleem op, dan duikt er wel een ander op! Daar bestaat echter een goeie verklaring voor; met name, waterecologie! De samenhang van alle bacterieel leven, mineralen en waterparameters bepaalt hoe gezond jouw natuurlijk zwembad, siervijver, visvijver of andere waterpartij zal zijn. Een gezonde vijver is een vijver waar algenbloei geen probleem vormt, maar waar algen een natuurlijk onderdeel uitmaken van het aquatisch ecosysteem.

Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud

Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud

Zelf de vijver schoonmaken, hoe pak je dat het best aan vraag je? Ben je op zoek naar solide vijver onderhoud tips? Dan ben je hier aan het juiste adres. Deze tien tips voor makkelijk vijver onderhoud handel je zelf vlotjes af. Je behaalt er prachtige en natuurlijk resultaten mee. Een zwemvijver of andere waterpartij die ecologisch verantwoord en stabiel is en waarvan je doorheen de jaren zorgeloos kan genieten. Deze tips voor simpel vijver onderhoud zijn gebaseerd op mijn 25 jaar ervaring als vijverdeskundige en de feedback van al mijn bestaande klanten.