Constante verbetering door praktische ervaring!
Zoals jullie wel al gemerkt hebben zijn de adviezen die wij meegeven gebaseerd op onze eigen ondervinding. Boekenwijsheid of enthousiast de handleiding voorlezen in een smetteloze studio is niet aan ons besteed. Wij staan liever met onze voeten stevig in de praktijk. Enfin, in de modder en tussen de waterplanten 😉
Door voortdurend actief te zijn in vijveronderhoud wordt ons gamma vijverstofzuigers en hulpstukken continue met nieuwe situaties geconfronteerd. Soms is het een kwestie van uitzoeken hoe je de situatie concreet aanpakt met bestaande apparatuur. Maar evenzeer merken we dat we andere hulpstukken nodig hebben. Zo maken we wel al eens een prototype om het daarna los te laten op de realiteit. Daaruit ontstaan dan mettertijd nieuwe handige hulpstukken die het vijveronderhoud voor jou eenvoudiger en slimmer maken.
Hieronder lichten we drie belangrijke hulpstukken bij de vijverstofzuigers toe.
- De eerste is intussen een klassieker gebleken die perfect is om die lastige ‘fluffy’ algen van de bodem te zuigen. Het is ook de voorganger van twee totaal vernieuwde hulpstukken die het gamma verder vervolledigen.
- Een sediment klok met randborstels om ‘algen plakken’ op te zuigen vanop de kiezel of lava in ondiepe plantenfilters.
- Een wandschrobber die ontworpen is om ‘kleverige algen’ van de wanden af te schrobben en in één keer weg te zuigen.


Constante verbetering door praktische ervaring!
Zoals jullie intussen wel gemerkt hebben is onze kennis gebaseerd op eigen ervaring. Boekenwijsheid of enthousiast voorlezen van de handleiding van achter een mooie witte tafel in de smetteloze studio is aan ons echt niet besteed. We staan liever met onze voeten in de praktijk, enfin, veeleer in de modder en tussen de waterplanten.
Door dag in dag uit te werken in vijvers, zwemvijvers en biozwembaden hebben we een voorsprong op collega’s. We merken ook voortdurend waar we iets kunnen verbeteren. Zo prutsen we al eens een prototype in elkaar en gaan we er mee aan de slag. Daaruit ontstaan dan weer innovaties die het jou als vijvereigenaar nog makkelijker kunnen maken.
Hieronder lichten we enkele van de nieuwe mondstukken bij ons gamma vijverstofzuigers toe.
Klokhoofd mondstuk
Ideaal om fluffy algen op te zuigen van kiezelbodems
Samengevat:
Dit is een krachtig all round onderdeel dat compatibel is met de vijverstofzuigers uit ons gamma (Fango/Torpedo/Ultra). Om aan te sluiten op de P50 WP is er een extra adaptorslang vereist.
Aansluitingen voor D50 en D38 mm slangen.
Koppelingstuk voor een telescopisch steel.
Diameter van de klok opening onderaan: 25 cm
Kleur: wit
Vorm: rond


Sediment klok – mondstuk
Ideaal om algen los t woelen en op te zuigen van kiezelbodems
De hardere borstelrand zijn ontwikkeld om tussen de steentjes in of op een hardere rand algenplakken los te maken. Terzelfdertijd woel je ook wat organisch vuil los dat tussen de kiezel of lava zit. De hele lading organisch vuil wordt integraal meegezogen en afgevoerd.
Mocht het gebeuren dat er vrij lichte steentjes gebruikt werden in de filter, vb Bimsky puinsteen, die toch nog opgezogen worden, dan hebben wij de volgende tips. Bij gebruik van deze klok met een Torpedo of Torpedo Ultra kan de zuigkracht eenvoudig bijgeregeld worden met de regelaar. Probeer dit eerst op een locatie bij de oever en observeer wanneer de steentjes niet meer opgezogen worden.
Bij de Fango kan de onderdruk in de klok niet bijgeregeld worden. Je kan dit opvangen door zogenaamd wat ‘verlies’ op de klok te steken. Dat die je door een aantal of zelfs meerdere kleine gaatjes in de klok te boren. Ga hiervoor rustig te werk!!!! Begin met twee gaten centraal op de konische wand met een diameter van 6 mm – 8 mm. Gebruik een metaal boor op lage snelheid. Werk altijd veilig!
Je kan altijd nog bijboren, gaten stoppen doe je door ze te kitten, maar beter vermijd je dit. Test de gemaakte gaatjes op verschillende waterdieptes. De kolom druk beinvloed de zuigkracht eveneens.
Samengevat
Dit is een krachtige uitbreiding om direct in de filterzone op de steentjes (lava, kiezel) aan de slag te gaan. Dit onderdeel dat compatibel is met de vijverstofzuigers uit ons gamma (Fango/Torpedo/Ultra). Om aan te sluiten op de P50 WP is er een extra adaptorslang vereist.
Aansluitingen voor D50 slangen compatibel met het gamma Fango/Torpedo/Ultra.
Koppelingstuk voor een telescopisch steel.
Diameter van de klok opening onderaan: 25 cm
Kleur: wit
Vorm: rond
Dit is de manuele versie van de automatisch schrobborstels. De vijverstofzuiger voert het vuil af met de waterpomp, maar je moet wel nog staan schrobben. Met dit nieuwe onderdeel ben je al een flink eind op weg om uw vijver schoon te houden. Wil je echter nog een stap verder gaan in automatisering dan is er ook nog de BIBER 22. In dit artikel over de automatische wandborstel en bodemborstel lichten we dit verder toe.
Algen borstel –
als mondstuk
Ideaal om algen los te schrobben van wanden en bodems
Deze schrobborstel werd ontwikkeld om algen los te schrobben van wanden of van ondiepe harde zones. De algen waar we ons hier op richten vormen een kleverige maar ook steviger mat die zich vasthecht aan poreuze of ruwe oppervlaktes. Vergis je niet, EPDM mag dan wel waterdicht zijn, het is allerminst een gesloten structuur. Algen en andere microbiota die je ziet op een EPDM folie hechten zich op (voor ons ontzichtbare) ruwe folie vast. Het is dus zaak deze wat steviger aan te pakken en direct weg te zuigen.
Aansluitingen voor D50 en D38 mm slangen.
Koppelingstuk voor een telescopisch steel.
Diameter van de klok opening onderaan: 22 cm
Kleur: wit/zwart, met rode borstels
Vorm: rond
Met deze nieuwe hulpstukken kun je de vijver nu nog beter aanpakken.