Vier nieuwe werkpaarden voor de vijversector!

 

Onze bevindingen.

We hebben dus nog maar eens een wat apparatuur onder handen genomen. De DIBO reeks omvat een assortiment aan slijk – en waterstofzuigers die vooral in de bouw gebruikt worden.

Naar verluidt een set betrouwbare werkpaarden met goede staat van dienst. Maar wij keken zelfs eens na hoe ze het er vanaf brachten in de zwemvijverwereld.

Hierbij de eerste resultaten.

DIBO slib- en waterstofzuigers.

Misschien had je er al van gehoord, misschien ook niet. Wij hadden ze al een tijdje op onze radar. De geruchtenmolen klonk vrij positief, maar dat willen we zelf wel altijd eens proberen.

Beetje zoals de gasten van Top Gear. Als je er zelf niet mee gereden hebt, bestaat het niet 😉

We kregen de kans om de volgende toestellen onder handen te nemen.

 

Type: P 13 D

 

Type: P 30 WD

 

Type: P 50 WP      (pssst: dit is onze favoriet 😉 )

 

Type: P 81/2 WD

P 30 WD en P 81/2 WD achteraan!

De P 13D is een kleine handige stofzuiger. Zo’n beetje een klein monstertje dat je makkelijk in de bestelwagen gooit en er op alle werven mee geholpen bent. Ideaal klein ding voor bouw- en technische ruimtes, maar misschien wat minder van toepassing voor een natte omgeving.

 

Mocht je de ideale toepassing hebben voor de P 13D, laat het ons dan zeker weten 😉

De P30 WD is dan al wat interessanter voor ons nattere werk. WD staat dan ook voor WET – DRY!!  Dit toestel trekt zijn gewicht zeker maar is geen doorstromer. Het is wel degelijk een waterstofzuiger, die geschikt is om water uit een technische ruimte op te zuigen en dan met het toestel de trap op.

Dit is zeker handig bij het kleinere onderhoud, waar er wat water kan lekken, maar waar het onnodig is om een doorstoom pomp te installeren. Niet teveel heen en weer geloop met slangen en controleren etc.

Met zijn kleinere formaat neemt hij niet teveel plaats in de laadruimte en is hij licht genoeg om snel even mee te nemen op de werf. Handig, simpel en to the point.

Voor ons is dit een ‘yes’, zeker voor kleine natte klussen.

 

Deze jongen, de P81/2 WD is eveneens een echte waterzuiger, maar ook zonder actieve doorstroom. Het water blijft in de ketel of moet afvloeien. Dit is een toestel dat een flink volume water (80 L) in zijn ketel kan bergen.

Gerekend dat het toestel zelf zo’n 20 kg weegt is dit niet het ideale toestel om volgeladen met water even de trappen of en af te gaan lopen. Er zit een aflaatslang op de waterkamer, waarmee je gravitair kan afvoeren. Trappen zijn dus niet aan deze jongen besteed.

Dit toestel is echter wel perfect geschikt om grotere natte oppervlaktes droog te zuigen. We denken dan direct aan de grotere polybeton vloeren die natgeregend of natgespoten zijn en die terug droog moeten komen.

Het toestel zit slim in elkaar, is zeer robuust en kan echt wel tegen een duwtje. De inox stootbeugel en inox handvaten beschermen het chassis en wielbasis tegen impact. Er is een economy knop voorzien om het energie verbruik te verminderen. Altijd goed als de electra op de werf nog niet helemaal op orde is.

Het toestel wordt geleverd met alle accessoires die je nodig hebt om direct aan de slag te gaan.

Voor ons is dit een ‘yes’,

zolang we geen trappen of stellingen op en af moeten.

 

We hebben het beste voor het laatste gehouden: De P50 WP!

De P50 WP lijkt benauwelijk veel op onze ‘all time’ klassieker: de FANGO 2000.

 

Zelfs in zoverre dat het waterreservoir zo te zien eigenlijk hetzelfde is.

 

Beide zijn actieve doorstromers, voorzien met een dubbel pompsysteem met krachtige afvoer door een hardcore vuilwaterpomp. De aanzuig- en afvoerslangen geven beiden een werkbereik van pakweg 20 meter. 

 

Zowel de FANGO als de P50 zijn perfect demonteerbaar en herstelbaar.

 

  • We weten allemaal wat er kan gebeuren in de echte wereld, en wij zijn pas tevreden als we een toestel (in geval van rampspoed) ter plaatse zelf kunnen herstellen.
  • De handleiding komt ook met een gedetailleerd ‘exploded view’ met nummering van elk demonteerbaar onderdeel (!)

 

Maar!!!! er zijn wel degelijk enige verschillen.

 

De P50 komt met een totaal andere set aan accessoires! Klein detail denk je misschien, maar dat is niet echt onbelangrijk.

 

De P50 heeft een aanzuigslang met een modulaire stofzuigersteel met handvat. Dit is perfect om natte vloeren of de bodem van een zwembad droog te zuigen. Hieruit blijkt duidelijk de insteek voor ‘de bouw’ uit het toestel. Dit toestel is bedoeld om ‘kuipen’ leeg te maken en te reinigen. Niet enkel om de bodem schoon te zuigen.

 

Als voorbeeld kun je stellen dat een ondergelopen kelder zowat de perfecte toepassing voor de P50 is. Waar dat met de FANGO configuratie eerder een onhandige bedoening wordt. 

 

En, jawel, als je een ondergelopen kelder kan leegzuigen en slijk mee kan oppompen, dan kun je er ook mee aan de slag om een zwemvijver mee te onderhouden.

 

Dit toestel heeft een dubbele set pompen die probleemloos een zwembad, zwemvijver of volle kelder (binnenzwembad 😉 ) aankan.

 

Een minder puntje naar vijveronderhoud toe, is misschien een kwestie van de lengte. Size matters. Vooral van de stofzuigersteel wel te verstaan. Deze bestaat standaard uit vier segmenten en is in totaal pakweg een tweetal meter. Daar waar de telescopische steel van de FANGO makkelijk tot het midden van een breed zwembad raakt, zijn vier segmenten misschien wat aan de kortere kant.

 

Gelukkig kan je bijkomende segmenten afzonderlijk bijbestellen!

 

Veiligheid!

 

Een aspect aan de P50 ten zeerste appreciëren is de veiligheid op een echte werf. Standaard is de elektrische voedingskabel van de P50 voorzien van een stroom-onderbreker.

Gezien de aard van veel van het vijverwerk, of zwembaden, of ondergelopen kelders,… is het niet uitgesloten dat je al eens in het water staat wanneer je met de 220 VOLT! slibzuiger aan de slag bent. (Er zijn genoeg ‘grappige’ foto’s op instagram of facebook om dat te staven).

 

Met zo’n stroomonderbreker ben je perfect veilig!!! Ook in omstandigheden waar het domweg niet anders kan. Hierin herken je het ‘werkpaard’ karakter van de P50. Dit is er eentje voor de bouwers, in zwembad of kelder!

 

Maar ook voor particulieren is dit een zinvol toestel. De P50 is perfect bruikbaar om zwem-vijvers en zwembaden schoon te houden. De enige beperking is dat de zwemzone niet meer dan pakweg 5 meter beslaat, maar met extra verlengstukken is dat opgelost.

 

Conclusie:

 

De P30 WD lijkt ons ideaal voor het nattere onderhouds- en herstelwerk,

 

maar de hoofdprijs gaat  naar de P50 WP.

 

 

Dit is voor ons een zeer goed alternatief op de FANGO 2000 voor de waterwereld. De extra voordelen en ruimere toepassingen zijn zeer interessante in de bouw.

En!!!! de elektrische veiligheid is groter.