Wat kan er allemaal met water in jouw tuin?

Een overzicht van mogelijkheden voor natuurlijk zwemcomfort en water diversiteit in de tuin. Met 35+ jaar ervaring in ecologische vijvers ontwerpen en natuurlijke zwemvijvers aanleggen hebben we heel wat expertise opgedaan. Om elk ontwerp in de goeie richting te helpen delen we graag de basis informatie met jullie. Gratis en voor niets, als onderdeel van onze missie om duurzaam waterbeheer te bevorderen op elke manier.

‘Als we dit allemaal horen dan klinkt het wel alsof we bij de juiste persoon terecht gekomen zijn. Kun je ons een aantal voorbeelden geven van projecten?’

Klant

Zwemvijver liefhebber

Ecologische Vijvers Ontwerpen GRATIS Basis Cursus!

Deze blog is heel kort en is er enkel om mee te delen dat je bij ons een presentatie en basis cursus ecologische vijvers ontwerpen kosteloos kan downloaden.

De inhoud: Een selectief overzicht van de diverse mogelijkheden in uw keuze en ontwerp van natuurlijke zwemvijvers, ecologische vijvers of de ruimere watertuin, ontworpen door Koen Vanhoutte (Navicula Bvba).

Als je nu heel groot of heel klein wil gaan, of heel strak verkiest of juist een ongetemde wildernis wenst te realiseren, wij werken voor het gewenste project uit met de bijhorende optimale technieken.

Daarom is de eerste stap bij ons ALTIJD een voorontwerpfase waarin we elkaar leren kennen en dan samen het project in detail ontwikkelen.

Veel plezier ermee en bij vragen, bel of mail ons zeker.

Koen

Als er een probleem ontstaat bij download (limited #) neem dan contact met ons: sales@naviculagroup.com

Deze presentatie is voor persoonlijk gebruik en mogen niet vrijelijk verder verspreid buiten gezins- of familieverband of gereproduceerd worden zonder schriftelijke toestemming. Commerciële doeleinden mogen enkel mits schriftelijke toestemming van de auteurs. sales@naviculagroup.com

 

Presentatie in PDF format

Untagged pictures by Koen Vanhoutte

Je kan deze presentatie kosteloos downloaden. Jouw persoonlijke gegevens worden conform GDPR veilig behandeld en niet misbruikt voor snode plannen.

Girl fishing with selfmade rod by Sheri Hooley

Picture by Sheri Hooley on Unsplash

Volgende Zomer: 'Staycation' met Zwemvijver!

Beekloopfilter bij zwemvijver met stapstenen.
Onderwaterzicht van salamander met zichtbare kieuwen.

Zitbankjes onder de treurwilg bij ochtendzon, of een robuuste rotsblok om langs de waterzijde libellen te spotten. Alles is mogelijk bij een schitterende zwemvijver.

En daar mag zeker al eens een technische uitdaging bij zitten. Zo bouwen we ook oude, klassieke zwembaden om tot ecologische vijvers ontwerpen, met alle klassieke luxe – inclusief verwarming.

Wat wordt het: Zwemplezier?
Wat doet het: Verkoelend!
Doel: Natuurlijk Gezond
Aflevering: Voor de Zomer!

 

Zo tussen de lockdown en de feestdagen merken we dat velen onder ons al plannen smeden voor het komende jaar. Sommigen zijn vooruitziend en organiseren zich nu al zo dat de volgende zomer een super ‘stay-cation’ wordt.

Vakantie in eigen tuin. En daar hoort zeker waterplezier bij.

Vandaar de almaar toenemende vraag naar zwembaden in onze tuinen. Iets waar wij Belgen blijkbaar flink voor gaan. De keuze is ruim: natuurlijke zwemvijvers, chloorvrije zwembaden, ecologische vijvers, speelvijver,…

Wij geven onze ‘gezonde’ noorderburen wat dat betreft het nakijken. De Belg geeft er duidelijk de voorkeur aan om in gezond water te zwemmen. Wij zijn dan ook een volk van gezond verstand, toch?

Nu, net zoals niet elke architect of tuinarchitect dezelfde stijl, methodes, ontwerptechnieken hanteert, zo is het eigenlijk ook bij het natuurlijke zwemvijvers aanleggen. Elkeen heeft zijn specialiteit en eigen stijl, is het nu zwemvijvers, of ecologische tuinvijvers.

Er is niet 1 zaligmakende techniek, er is niet 1 stijl en elk potje heeft wel zo zijn eigen dekseltje nodig. Wij zouden trouwens onszelf niet zijn als we bovendien van onze waterpartij niet helemaal het onze van zouden willen maken. Daarom is het zo belangrijk dat je ook werk maakt van het selecteren van de juiste zwemvijver, vijver of zwembadbouwer voor jouw project.

Wij geven in deze blog een downloadbare presentatie van projecten in de stijlen waarin wij werken. Het gamma is vrij breed, van natuurlijke landschapzwemvijver tot modern biozwembad.

Van zwemzijvers kun je wel zeggen dat onze plantenfilters flink wat wilder, rijker en diverser zijn dan de klassieke minimalistische helofyten filter. We putten dan ook graag uit meer dan 400 soorten water- en moerasplanten. Wild, betekent daarmee echter zeker niet ‘verwilderd’, wel kun je bij ons zeker zijn van hoge biodiversiteit en allerhande waterdiertjes in het water.

Disclaimer

Deze presentatie is illustratief en representeert werken uitgevoerd onder toezicht en naar ontwerp van Koen Vanhoutte.

Dit is hooguit een selectie introductie op de diverse methodes en technieken van belang tijdens het natuurlijke zwemvijvers aanleggen en de realisatie van ecologische vijvers ontwerpen. Er is NIET 1 methode voor alle zwemvijvers of zwembaden. Techniek, biologie en ecologie moeten op elkaar afgestemd worden en op de wensen van de klant aansluiten!

Deze presentatie is geen praktijk lesmateriaal en ook geen concrete instructie handleiding. De referenties beogen niet exhaustief te zijn.

Amfibien zijn een belangrijke factor in een natuurlijke waterpartij.

Foto met dank aan Catarina Carvalho op Unsplash.

‘Welke tuinmateriaal adviseert u ons voor het onderhoud van onze zwemvijver?’.

Ons team is ondermeer gespecialiseerd in renovatie van zwemvijvers en tuinvijvers, en hebben daartoe in de loop der jaren geleerd wat wel en niet werkt. Op de webwinkel vind je informatie over slibzuigers en vijverapparatuur.

Voor kleiner gespecialiseerd tuingerief verwijzen wij graag naar goede collega’s. Zo vind je bij de.boomdokter.be excellent en getest materiaal, en bij de.tuinheeren.nl vind je allerlei gespecialiseerde onkruidhakken, prikkers, lepels en vorkjes.

Tip: ‘buy local, ook online’

Koen

Botanicus - Aquatisch Ecoloog

Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die drinkwater.

Egel op fourageer tocht en langs de zwemvijver vindt die zijn levensnoodzakelijke drinkwater.

Sagittaria sagittifolia moerasplant in natuurlijke helofyten filter.

Sagittaria sagittifolia, pijlkruid, een moerasplant in de natuurlijke ‘helofytenfilter’, hoewel wij nog veel liever de krachtige beekloopfilters bouwen. Tien maal krachtiger, tien maal interessanter.

Sarracenia farnhannii, vleesetende moerasplant.

Verre van evident is het om soorten zoals Sarracenia farnhannii, een ‘vleesetende’ moerasplant, te houden in plantenfilters bij zwemvijvers. Wel zo in een beekloopfilter.

Waterlelies uit de Monet Schilderijen
Spring Break Springbreak Vijverstofzuiger Slibzuiger Fango Accessoires Toebehoren Algen Vijveronderhoud Navicula

Conclusie

De Professionals voor Ecologische Vijvers Ontwerpen

In tegenstelling tot vele andere Europese landen, en andere professionele sectoren binnen België, is er voor natuurlijke zwemvijvers aanleggen, ecologische vijvers, etc weinig tot geen deugdelijke regelgeving.

Let wel: voor elektrische veiligheid is er het alles overkoepelende A.R.E.I. !!! Zonder uitzondering, ook voor zwemvijvers!

Dit is een typisch voorbeeld van een technologische evolutie waar enerzijds de wetgever en anderzijds de opleidingscentra/scholen nog helemaal niet mee zijn met de realiteit op de werkvloer. En op die werkvoer evolueert alles ook nog eens zeer snel. Het is daarom zeer belangrijk om met de juiste partij in zee te gaan. Een zwemvijver, of biozwembad, is namelijk niet een project dat je efkens op een rappeke wil moeten herdoen.

Het gaat bij het kiezen zeker niet alleen om de centen. Hoewel de laagste aanbieders vaak een red flag op zichzelf al kan zijn, bestaan er genoeg dure projecten die evenmin niet naar behoren werken.

Een ecologisch/biologisch systeem is een complex systeem wat je niet even in drie tellen in een avondsessie kan oppikken. In veel opzichten is ‘natuurlijk zwemwater in de tuin met merkelijke ecologische meerwaarde‘ één van de meest complexe en moeilijke disciplines die er zijn wat betreft het buitenleven.

Zeg maar dat dit de Fabergé Eieren zijn van de tuinaanleg. Niet echt het moment om windeieren te  leggen.

Maar je moet je ook geen onnodige zorgen over natuurlijke zwemvijvers aanleggen maken.

Met een paar zinnige stappen te respecteren, de juiste kritische vragen te stellen en geduld uit te oefenen bij de oplevering komt alles wel goed.

Bepaal voor jezelf eerst heel goed wat je verwacht van jouw zwemvijver of biozwembad.

Bespreek eerst duidelijk wat je met het gezin kan en mag verwachten van die natuurlijke zwempartij.

Welke mate van groen en natuurlijke elementen zijn acceptabel en waar ligt de grens van het doenbare aan onderhoud.

Dat is voor iedereen wel enigszins anders en kan ook evoluëren in de tijd.

Wil je verwarming, rolluik, strakke lijnen of zoek je natuurlijke lijnen met frisser water?

  • Eigenlijk is dit iets wat je zou moeten weten voor de aanleg van de zwemvijver.

Stel daarna gedetailleerde en uitgebreide vragen aan de leveranciers / vijverexperts waar je mee in zee wenst te gaan.

Kijk naar de kwaliteiten van hun team. Stel vragen bij de realisaties die je voorgesteld krijgt.

Vraag duidelijk wat de acties zijn die ondernomen worden in geval van: algen, zwart water, pompdefect, lekken, planten die niet groeien, grondwater, ijsvorming etc.

Ga na wat ze ook nog voor jou kunnen betekenen na de oplevering, want het venijn zit in de staart, ofte service na verkoop.

Dan pas beslis je over de samenwerking.

Tip: vraag na welke garanties er zijn, enerzijds inzake resultaten ter plaatse, anderzijds wat betreft ondersteuning, advies of ‘correcties’ als het project niet voldoet aan de verwachtingen.

Iedereen kan vijveren!

Een zwemvijver deskundig onderhouden is echt geen rocket science. Met de nodige begeleiding en wat opgedane ervaring kan iedereen zonder probleem zijn eigen zwemvijver schoon en gezond houden.

Eenmaal je weet waar je mee bezig bent zit je voor 95% goed.

In geval van nood kun je altijd een deskundige contacteren.

  • Observeren & Meten 45% 45%
  • Regelmatig Onderhoud 65% 65%
  • Waterbiologie & Waterchemie 85% 85%
  • Onbeperkt Zwemplezier 95% 95%

Vijver Onderhoud

Hoe pak jij het onderhoud aan in jouw zwemvijver?
Professionele Vijveraudit

Recente Blog Artikels

We publiceren regelmatig artikels over het waterleven. Elke maand krijg je een ‘wat te doen’ lijstje over wat er aan onderhoud kan gedaan worden in zwemvijver, vijver of zwembad. Maar we hebben het ook over interessante weetjes, relevante gebeurtenissen op en om het water, een ‘plant’ of ‘dier’ in de kijker en ook al eens een reisverslag naar over een reis met een waterachtig thema.

7 Effectieve Tips voor Algen Bestrijding in jouw Vijver

7 Effectieve Tips voor Algen Bestrijding in jouw Vijver

Algen bestrijden in de vijver kan soms wraakroepend zijn. Los je 1 probleem op, dan duikt er wel een ander op! Daar bestaat echter een goeie verklaring voor; met name, waterecologie! De samenhang van alle bacterieel leven, mineralen en waterparameters bepaalt hoe gezond jouw natuurlijk zwembad, siervijver, visvijver of andere waterpartij zal zijn. Een gezonde vijver is een vijver waar algenbloei geen probleem vormt, maar waar algen een natuurlijk onderdeel uitmaken van het aquatisch ecosysteem.

Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud

Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud

Zelf de vijver schoonmaken, hoe pak je dat het best aan vraag je? Ben je op zoek naar solide vijver onderhoud tips? Dan ben je hier aan het juiste adres. Deze tien tips voor makkelijk vijver onderhoud handel je zelf vlotjes af. Je behaalt er prachtige en natuurlijk resultaten mee. Een zwemvijver of andere waterpartij die ecologisch verantwoord en stabiel is en waarvan je doorheen de jaren zorgeloos kan genieten. Deze tips voor simpel vijver onderhoud zijn gebaseerd op mijn 25 jaar ervaring als vijverdeskundige en de feedback van al mijn bestaande klanten.