Hoe de wanden en bodem van mijn zwemvijver makkelijk schoon houden?
Algenbegroeiing op de wanden van een zwemvijver is vaak ongewenst, zeker als het uit de hand loopt. Een beetje groene aanslag op de wanden en bodem is normaal en kan makkelijk met regelmatig licht onderhoud verwijderd worden. Maar laat jouw zwemvijver schoon houden de natuurlijke balans niet verstoren!
Loopt het echter de spuigaten uit, dan moet er een oplossing gevonden worden! Dan is het zaak om een goed onderhoudsprotocol uit te werken dat werkbaar en aangenaam blijft. Om de andere dag met een steelborstel uw wanden staan afschrobben is niet bepaald de leukste job. En al dat frustrerend geschrob is trouwens nefast voor de folie van uw zwemvijver. Een juiste aanpak is daarom essentieel.
Algen Vermijden en de Zwemvijver Onderhouden
Maar waar komen die algen eigenlijk vandaan? Wat veroorzaakt overlast en wat kan of moet ik eraan doen? Inzicht in de natuur en oorsprong van die aangroeiing staat ons toe om het beter aan te pakken. En dan weten we ook direct welke apparatuur ons daarbij het beste kan helpen.
In dit artikel lichten wij de aard en oorsprong van groene vijvermuren toe. We bespreken ook de drie belangrijkste onderhoudsmethodes. Deze zijn manueel zwemvijver onderhoud, automatisch zwemvijver onderhoud, en het belang van mineralen bij zwemvijver onderhoud.
Algen of muurmos? Wat is die aanlaging op de wand?
Jawel, die groene aanslag bevatten wel degelijk algen, vele soorten zelfs. Maar we verkiezen de term ‘muurmos’ te gebruiken.
Dat doen we omdat die aanlaging veel meer bevat dan enkel algen. Het is een mengsel van algen, mossen, bacteria en beestjes die in een gestructureerd ecosysteem op de muur leven.
Het is zelfs zo dat voor veel zwemvijvers een goed ontwikkelde laag muurmos gewenst is. Deze laag functioneert eveneens als bio-filter, als het ware een vorm van natuurlijk en automatisch zwemvijver onderhoud.
- Let wel: ‘goed ontwikkeld’ betekent wel meer dan een dikke groene smurrie met lange kleverige draden!
- Een goed ontwikkeld muurmos is een ecosysteem op zichzelf, dat bijdraagt aan de gezondheid van uw zwemvijver.
Stekelbaarsje in zwemvijver
In deze zwemvijver is het ‘muurmos’ mooi ontwikkeld. Het vormt een micro-wereld op zichzelf met tal van kleine diertjes, mosjes en algen.
Het vormt dan ook een perfect biotoop voor dit kleine Stekelbaarsje in paaikleed. Verwijder deze groene wonderwereld liever niet tijdens het zwemvijver onderhoud!
Algen op de bodem, is dat ook muurmos?
Dat kan ‘muurmos’ zijn, maar meestal is een algengroei op de bodem (diepte > 1.2 m) geen vaste begroeiing. Het is eerder een losse massa die niet uitgroeit tot een gestructureerde laag. Deze biomassa groeit losjes op inwaaiend zand, vuil en bladeren die naar de bodem zinken en daar mettertijd een voedingsbodem vormen.
Vaak zwalpen die plukken uiteindelijk mee op de stroming of stijgen zo door zuurstofproductie op naar het oppervlakte. Er kunnen wel interessante gemeenschappen in ontstaan, maar meestal zit er ook een ‘rottingslaag’ tegen de bodem aan. We noemen dit geen muurmos meer. Dit materiaal verwijder je het best tijdens het automatisch zwemvijver onderhoud.
- Regelmatig reinigen met een goede vijverstofzuiger vermijdt dit type probleem meestal. Lees hier meer over de keuze van vijverstofzuigers.
In ondiepere zones, op rotsen en tussen de kiezels en lava kan de algenmassa stevig vastzitten. Dit is de zone waar het zonlicht de bodem raakt. Hier kan wel degelijk een interessant ecosysteem ontstaan dat uitgroeit tot ‘muurmos’.
Dit soort vergroeide algenontwikkeling verwijderen vergt meer werk omdat je tussen kiezels, rotsen en steentjes moet prutsen. Maar dat hoeft helemaal niet. Het kan geen kwaad dit te laten evolueren tot een natuurlijke begroeiing. Zeker als het wat algen op het substraat in de filterzone betreft. Dan kun je die probleemloos laten groeien. Beschouw het als een micro-jungle van algen, mosjes en kiemende waterplantjes. Die helpen de zwemvijver schoon houden!
- Tenzij je echt een verstopping in de filter vaststelt kun je deze aangroei beter met rust laten.
Zwemvijver Onderhoud – Wat verwacht je van jouw zwemvijver?
Vooraleer je opteert voor de aankoop van een onderhoudstoestel, stel jezelf een paar vragen. Het antwoord heeft betrekking op de intensiteit van jouw zwemvijver onderhoud en de resultaten.
Deze vraag ligt dus duidelijk bij uzelf en uw gezin. Wat verwacht je van uw zwemvijver? Welke mate van natuurlijke biomassa, organische deeltjes en vuildeeltjes zijn acceptabel?
- Mag uw zwemvijver een echt natuurlijk biotoop zijn, waarin allerlei aquatisch leven gedijt? Dan moet je de kans op enige begroeiing op de wand erbij nemen. Dat hoort nu eenmaal bij een zwemvijver.
- Heeft u liever een ‘propere’ look, waarbij groene aanslag en muurmos zoveel mogelijk vermeden worden? Dan is automatisch zwemvijver onderhoud de beste oplossing!
- Voor trappen en zitranden spreekt het voor zich dat die moeten schoon zijn. Muurmos en algen zijn zeer glad!
Je kan altijd nog opteren om het muurmos op slechts 1 muur of in een welbepaalde zone te laten ontwikkelen. De rest kun je dan regelmatig reinigen. Zo heb je zowel het voordeel van de natuurlijke diversiteit en een schone zwemvijver.
Troebel water!
Het water van een zwemvijver moet heel helder zijn. Vlokjes en deeltjes zijn ok voor een zwemvijver, maar een troebele wazigheid helemaal niet. Behoudens de occasionele en kortstondige natuurlijke groene waterbloei in de lente (enkele dagen tot een week), is een troebele watermassa per definitie niet goed. Dan is er echt iets fout en moet je wel degelijk ingrijpen.
Ongeacht uw voorkeur van reinheid, als de zwemvijver een te hoog voedingsgehalte heeft, blijf je algen- en bacteriabloeien hebben. Op de wand, op de bodem en in het water: overal!. Meten is weten! Meet dus eerst het nitraat (stikstof) en fosfaat gehalte van het zwemwater!!! Hiervoor gebruik je best deze vijverwater meetapparatuur van Eco-Check!
Zwemvijver Onderhoud – Rots en natuursteen
Rotsen, natuurstenen opstapjes, stenen traptredes,… dit zijn vaak de vervelendste plaatsen om aanlaging te krijgen.
Niet alleen is dit de eerste plaats waar je op stapt (of in trapt 😉 )!!, natuursteen geeft vaak stoffen vrij die algenbloei promoten (kalk, fosfaat). Een poreuze kalksteen (vb ‘blauwe vietnamees’) of andere kalkhoudende rots, als trede of stapsteen, moet daarom vaker gereinigd worden.
Liefst houden we deze plaatsen brand schoon maar zijn het ook de moeilijker materialen in onderhoud. Hiervoor is een goede schrobber met de juiste hardheid de aangewezen oplossing.
Drie categoriën van zwemvijver onderhoud methodes
Er bestaan drie belangrijke methodes om er voor te zorgen dat je zwemvijver altijd voldoet aan je verwachtingen. Of je nu een super proper zwembad wil of een natuurlijk muurmos zwemvijver, allen hebben onderhoud nodig.
Manueel Zwemvijver Onderhoud
Dit is de makkelijkst toegankelijke stap voor een goed zwemvijver onderhoud. Hierbij gaan we dus, zoals de naam het zelf zegt, manueel te werk. Dit betekent geen manueel geschrob, behalve dan op misschien heel moeilijk te bereiken plekjes. Wel hebben we het hier over het verwijderen van bladval en andere grote afvalmaterialen die in de vijver terechtkomen. Dit kan makkelijk met een stevig schepnet, en doe je best regelmatig.
Groei je planten in een biofilter aan je zwembad? Dan is regelmatige snoei en onderhoud volgens de seizoen ook niet onbelangrijk. Dit helpt je met het zwemvijver schoon houden doorheen het jaar!
Automatisch Zwemvijver Onderhoud
Zwemvijver onderhoud moet gemakkelijk zijn! We hebben al niet teveel tijd, en liefst genieten we in het weekend van onze zwemvijver, eerder dan er aan te moeten werken. Gemotoriseerde vijverborstels voor onder water en rondom het zwembad maken het leven hier een stuk gemakkelijker. Kijk op de vette cursieve tekst voor meer informatie over BISAM44 bodemborstels, BIBER22 wandborstels en de Motorscrubber JET3 terras reiniger kit.
Mineralen Zwemvijver Onderhoud
Eenvoudig gezegd zijn oxidatieve mineralen, minerale poeders die actieve zuurstof vrijgeven. Ze ‘bruisen’ als het ware in het water en oxideren daardoor organisch materiaal.
- Â Let wel: je ‘brandt’ het vuil hiermee echter niet volledig weg! Daar dient deze methode niet voor.
De werkingsmethode rust op het feit dat door oxydatieve werking ondermeer de hechtingsmolecules (EPS) loskomen waarmee algen en bacteria vastzitten. Daarna komt de ‘alg’ boven te drijven. Je kan de drijvende algen verwijderen met een vijverstofzuiger of in de plantenfilter laten terechtkomen.
- Let op! Bij overmatig gebruik kan de oxydatieve methode natuursteen aantasten.
Doordat we met mineralen werken, beïnvloedt dit onderhoud eveneens de mineralisatie van het zwemwater en de waterbiologie. Het is raadzaam veilige producten te kiezen en na gebruik hiervan terug nuttige bacteria aan het water toe te voegen. Gebruik bij voorkeur enkel onderling afgestemde producten van een degelijk merk!
Bevraag u zeker over het type mineraal en correct gebruik. Vermijd natrium gebaseerde mineralen want de reststof ‘natrium’ is ongewenst voor uw plantenfilter. (Natrium komt namelijk voor in NatriumChloride, dit is keukenzout)! Ontdek ons volledig gamma algen controle producten hier!
Ga verder naar het tweede artikel over dit onderwerp!
In het tweede deel omtrent de zwemvijver schoon houden gaan we in meer detail in op de automatisch zwemvijver onderhoud. We spreken over de BIBER22 automatische wandborstel en de BISAM44 automatische bodemborstel.Â
Hier lees je ook wat meer over het belang van bacterieel leven in de vijver.