Vijveronderhoud Herfst Tips

Vijveronderhoud Herfst Kortingsactie!

Waterkwaliteit en Snoeiwerk Houden je Vijver Algenvrij in de Lente!
BESTEL HIER!
Vijveronderhoud Herfst Heading

Vijveronderhoud Herfst

In de 4 seizoenen die onze regio kent is het vijveronderhoud herfst misschien wel het belangrijkste van al. Als je dit correct aanpakt voorkom je heel wat problemen in de lente, zoals algenbloei.

Ga daarom preventief te werk en maak je vijver herfst-klaar met onze vijveronderhoud tips najaar.

We zijn er ons heel sterk van bewust dat de energieprijzen momenteel super hoog zijn. Vandaar dat we ons voor dit jaar speciaal richten op onderhoudstaken die je manueel kan aanpakken.

Bladval verwijderen, planten bijsnoeien, mineralen toevoegen en alle afval met een schepnet verwijderen. Ideaal voor een mooi najaar weekend dus!

Filterzak voor de afvoerzijde voor vijverstofzuigers Torpedo en Torpedo Ultra.
energiebesparend vijveronderhoud

8 Vijveronderhoud Tips voor het Najaar

Geen complexe toestellen deze herfst, geen grote investering! Gewoon, een mooi pakket aan informatie en producten die je zullen helpen om jouw vijver op en top te houden, doorheen de koude maanden.

Best deel je dit werk op in twee dagen. Zo wordt het niet te belastend, en krijgen alle producten de kans om goed in te werken. Ontdek hier alle voordelen voor uw vijverwater, de planten, vissen, uw materialen EN uw portemonnee:

‘Algenbloei Voorkomen in de Lente!!’

Deze herfst kortingsactie loopt tot

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Neem het van me aan, herfstonderhoud is belangrijk. Vaak genieten de mensen van hun vijver in de zomer, en denken ze er daarna niet meer aan. Jammer genoeg leidt dit in de lente tot allerlei problemen, inclusief de gevreesde algenbloei! Wil je wat extra lezen over hoe algenbloei precies te voorkomen, lees dan hier verder voor tips uit derde bron!

Wouter Van der Stichel

Aquatisch Enthousiast!, Navicula

Vijveronderhoud Herfst – Dag 1

Op de eerste dag verwijderen we alle overbodige organische materialen, zodat ze in het voorjaar geen aanleiding tot algenbloei geven!

Voordelen voor Planten – Vissen – Waterkwaliteit

Je planten doen het beter met een najaar snoeibeurt. Ook je visjes zullen dankbaar zijn voor een propere vijver tijdens de winter, met waterwaarden die niet verzuren.

Tip 1 – Onderhoud de Waterplanten

Een vijverbiotoop wordt best samengesteld uit een variatie aan waterplanten. Zelfs voor koikarper vijvers kan je in de biologische filter heel wat planten kwijt.

Naarmate de temperatuur van het vijverwater daalt vermindert de activiteit van de waterplanten. Moerasplanten, randbeplanting en waterlelies beginnen af te sterven, alsook de vegetatie rondom; en de bomen. Ook zuurstofplanten onder water stoppen met groeien.

Dit is het ideale snoeimoment, waarbij je daarna alle bladval en organisch materiaal uitschept en composteert. Hiermee voorkom je rottend plantenmateriaal dat overwintert in je vijver. De verrotting kan namelijk verzuring van het water, zuurstofarmoede en algenproblemen met zich meebrengen.

Knip dode plantenmaterialen 20 cm onder het wateroppervlak af in plaats van ze uit te trekken, want dat beschadigt de wortels. Levende stengels knip je best 5 tot 10 centimeter boven de waterspiegel af, om verrotting en infectiegevaar te voorkomen!

Snoei de omringende vegetatie en verwijder dit snoeisel en enige bladval uit de vijver met het geleverde schepnet met telescopische steel.

TIP: Eventueel kan je nu een vangnet plaatsen over de vijver om nog niet gevallen blaren uit het water te houden.

Tip 2 – Een Beetje Schrobwerk

Met de bijgeleverde borstel set in ons herfst promo pakket schrob je makkelijk de wanden, de bodem en alle vijverornamenten. Hiermee verwijder je aangekoekt vuil, algen en organisch materiaal.

Door dit los te maken van z’n ondergrond komt het in je vijverwater terecht, waar het kan opgenomen worden tijdens de volgende stap.

Tip 3 – Voeg Biobooster toe!

Biobooster is een geconcentreerde formulering die de ongewenste bloei van algen tegengaat.

Eerst drijven ze omhoog in vlokken door minerale oxidatie. Hierna bezinkt het overblijvende organisch afval naar de bodem. Het effect op organisch afval zie je reeds na enkele uren.

Opgehoopt slib en organisch vuil worden hiermee verwijdert op natuurlijke manier.

Dit selectief product is veilig en bevordert bovendien de werking van nuttige micro-organismen in de vijver.

Een formulering zonder fytoproducten of giftige stoffen voor uw vijver dat het watermilieu en uw vissen zal aansterken!

Tip 4 – Materiaal Afscheppen

Na de Biobooster een paar uren te laten inwerken zal je zien dat er vlokken met eventueel wat schuimvorming verschijnen aan het wateroppervlak.

Dit zijn flocculanten met vijverslib, klein organisch afval, draadalgen, etc. die niet in je vijver thuishoren.

Ook het vuil dat je los schrobde met je borstels voorheen zit hierin vervat.

Je kan dit nu makkelijk met het schepnet afscheppen.

 

Vijveronderhoud Najaar – Dag 2

Hier leggen we ons toe op de correctie van onze waterwaarden, het controleren van onze vissen en het onderhoud van onze filters en pompen!

Tip 5 – Vijverwater Optimaliseren

Lage hardheid en slechte waterbalans kan tijdens de winter voor problemen zorgen. Verzuring van vijverwater is een heel vaak voorkomend probleem bij onze klanten.

Vandaar dat mineralisatie en bacteriële supplementen cruciaal zijn. In een drieledige aanpak voeg je zowel bacteriën als mineralen toe, die je vijver de winter doorhelpen en een probleemloze lentestart garanderen.

 

  • Bactogen is een geconcentreerd mengsel met bacteriën, mineralen, enzymen en sporenelementen. Verbeter hiermee de biologische kwaliteit van het water en de natuurlijke zuiveringscyclus.
  • Optiminera zorgt voor een mineraal evenwicht met essentiële sporenelementen. Dit heeft een duurzaam ecologisch evenwicht tot gevolg, zonder verzuring.
  • Bokashi kleiballen plaats je in probleemzones waar zich opstapelingen van organisch materiaal voordoen. Hun natuurlijke werking verteert dit en draagt opnieuw bij aan een heldere vijver.

Tip 6 – Vissen Onderzoeken

Een visueel onderzoek van je vissen op dit moment is altijd goed. Zo kan je nog remedies toevoegen alvorens het te koud wordt, en garandeer je dat ze sterk de wintermaanden ingaan.

Stop met voederen zodra de water temperatuur 10 Celsius bereikt. Ze hebben dan geen voeding meer nodig en gaan in winterrust. Alle voedsel dat je hierna toevoegt wordt niet opgegeten en draagt bij aan de vervuiling in je vijver. En waar leidt dat toe? Juist, algen!

Voordelen voor Planten – Vissen – Waterkwaliteit – Filter

Met correcte mineralisatie help je zowel je planten als vissen sterk door de winter te komen.

De belangrijkste reden hiervoor is een goede waterkwaliteit, bekomen door de bijgeleverde producten.

Het onderhoud van je filter draagt natuurlijk ook bij aan het kostenplaatje en kan dure vervangingen of slijtage voorkomen!

Tip 7 – Pomp en Filter Onderhoud

De meeste vijvers die we zien zitten wel met een bepaald pompsysteem. Of dat nu voor een externe vijverpomp of filter is, voor een biologisch plantenfilter, of watervalletjes.

Heb je een 100% natuurlijke vijver zonder elektronica, dan kan je deze tip natuurlijk overslaan!

Wanneer de watertemperatuur onder 10 Celsius zakt, dan ligt het biologisch leven zo goed als volledig stil. Filtratie is dan eigenlijk wat overbodig.

Dit is het ideale moment om je pompen en filters uit te schakelen en schoon te maken. Afhankelijk van jouw opzet laat je de vijverpomp in het water overwinteren, of berg je deze op in een vorstvrije plaats, wachtend op de lente.

Let wel, om een goeie werking van de hiervoor toegevoegde producten te garanderen, laat je de pomp best nog even draaien om een sterke circulatie van het vijverwater te bevorderen.

Zo verspreiden de producten zich gegarandeerd overal en werken ze gelijkmatig in.

Tip 8 – Planning en Plantengids Bekijken

Dromen van het voorjaar is nooit slecht! Niet alleen geeft het je iets om naar uit te zien, het laat ook correcte planning toe!

Aanplanting van waterplanten, onder water, rondom de oever, in een moerasgedeelte of in je plantenfilter is de beste manier om je vijver helder en gezond te houden.

In onze plantengids, die je gratis bij het energiezuinig vijveronderhoud herfstpakket aangeboden krijgt, vind je heel wat inspiratie, maar ook informatie!

Zo kan jij je vijveraanplanting gaan bekijken, analyseren als het ware, en toevoegingen doen waar nodig.

Waterplanten en waterlelie gids voor Vijvers

Onderhoud Vijver Herfst Conclusie

Zoals je ziet, energiezuinig jouw geliefde vijver de winter inleiden hoeft niet duur of arbeidsintensief te zijn!

Hopelijk vond je wat nuttige tips voor jouw vijveronderhoud herfst op deze pagina. We schrijven deze voor elk seizoen en maken ze hier binnenkort beschikbaar, telkens verbonden aan een mooie promotie!

Zitten jullie nog met vragen omtrent vijveronderhoud? Aarzel dan niet om onze vijverspecialist Koen te contacteren!

Garanties Herfst Kortingsactie!

Je houdt alle garanties van een klassieke aankoop bovenop de aanbieding: klik hier voor alle details en algemene voorwaarden

Simpel samengevat: No Cure, No Pay! **

Leveringstijd

Binnen twee werkdagen vertrekt jouw bestelling uit ons depot. Dan gaat het de baan op! We werken mee aan ‘Volle Vracht’, zodat er minder CO2 uitstoot is per bestelling. Er is typisch 1 volle werkweek voor nodig om deze tot bij jou thuis af te leveren (onder voorbehoud van normale verkeersellende 😉 ) Het kan zijn dat een colli gesplitst wordt zodat je twee dozen gespreid in de week geleverd krijgt.

* Algemene voorwaarden zijn van toepassing

** No Cure, No Pay garantie enkel geldig bij het eigenlijk en zoals bedoeld ontworpen gebruik in zwembad, vijver of zwemvijver. Bij alternatief gebruik, zoals zware ruimingswerken na overstromingen of watersnood, geldt de wettelijke 14 dagen retourtijd. Deze bepaling is definitief en wordt als aanvaard beschouwd bij bestelling van de Torpedo en andere professionele onderhoudsapparatuur aangeboden door Navicula Bvba.