Hoe Makkelijk Zelf Je Vijver Onderhouden

zelf je vijver onderhouden hoeft niet moeilijk te zijn!

Heb je net een huis gekocht met een onderhoudsvrije zwemvijver waar er een pak werk aan blijkt te zijn? Zit je plots opgezadeld met de schoonmaak van een zwemvijver of tuinvijver? Of verneem je na vijf jaar pas dat je algen enkel kan voorkomen door regelmatig onderhoud? Dan is een goed antwoord op de vraag hoe makkelijk zelf je vijver onderhouden zeker van belang!

Ben je bovendien de aankopen van dure toestellen met mysterieuze poedertjes meer dan beu? Ook steevast gevolgd door wat extra foutief advies over uw pH en andere watermetingen in de lokale amateurwinkel. Geen nood. Hieronder vind je uitgebreid advies over simpel vijver onderhoud en hoe je dit het beste aanpakt.

We nemen samen een volledige onderhoudsbeurt stap voor stap door. Dit wordt jouw eerste professioneel vijver onderhoud.

 

‘Wat voor vijver adviseert u ons voor onze tuin?  Hoe groot moet die dan zijn?’.

Dat hangt er allemaal van af wat je wil en wat je eraan wil spenderen. Je kan best zelf starten met een eenvoudiger project en van daar af ontdekken als het jouw ding wel is. Met een goed doordacht onderhoud wordt jouw vijver best een leuke aanwinst.

Tip: ‘buy local, ook online’

Koen

Botanicus - Aquatisch Ecoloog

Makkelijk Vijver Onderhoud Brengt Libellen

Simpel Vijver onderhoud Voorkomt Algen!

Wanneer organisch afval de waterbiologie verstoort binnen onze zwemvijvers en andere waterpartijen resulteert dit steevast in een verstoorde waterbalans, met algenbloei, groen vijverwater en andere problemen tot gevolg.

Niemand ziet graag een vuile vijver, onderhoud is dan ook de boodschap! Maar dat hoeft zeker niet altijd complex te zijn of zwaar labeur! We mogen ook nog wel genieten van de zwemvijver, toch???

 

Makkelijk vijver onderhoud – Hoe begin ik hier aan?

We bekijken dit proces in 7 eenvoudige stappen. Zo voorkom je onnodig tijdverlies en extra kosten. Een goede voorbereiding is, zoals bij de meeste taken cruciaal – simpel vijver onderhoud vraagt wat organisatie. Zorg dat je op voorhand klaar bent hiermee, zo werk je het meest efficiënt. Stel jezelf hierbij drie vragen:

 1. Welke problemen heb je met je vijver?
 2. Welke materialen heb je nodig om deze problemen het best aan te pakken?
 3. Verwijder eerst de grootste obstakels, zoals vijvertobbes en dode takken.

Meer hierover in stappen 1 tot 3. Klik hier om te navigeren!

 

 

Concept: Zelf je Vijver Schoonmaken
Criterium: 7 Makkelijke Stappen
Standplaats: Tuin – Landschap
Diversiteit: Alle Vijvertypes

 

Terrasvijver aanleggen met waterlelie N. Escarboucle

Waterlelies zorgen altijd voor een spektakel wanneer ze bloeien! Bovendien zijn deze waterplanten makkelijk te integreren in elke vijver, zelfs in vijvers met koikarpers. Hierbij gebruik je dan simpelweg een koirooster om hun gevroet tegen te gaan!

Wist je?:

Het is echt geen ramp als je wat slib, bladeren of een algenwolkje laat liggen. Die kleine ‘beetjes wilde natuur’ zijn evengoed als een nuttig ecologisch reservoir te beschouwen.

Opbouw van dikke sliblagen en bladpakketten zijn echter wel ongewenst.

Koen

Picture on Unsplash by Catarina Carvalho

FANGO 2000 Professionele vijverstofzuiger voor vijveronderhoud en efficient beheer van zwembad zwemvijver en sauna / wellness centra.

Het basismodel Fango 2000 volstaat voor de meeste vijvers. Heb je een zwaarder model nodig, kijk dan even onder online shopping!

Makkelijk Vijver Onderhoud met BIBER22 automatische vijverborstel

Grove werken – Hier tonen we de basis stappen die bij elk professioneel vijver onderhoud van pas zijn. Grove werken klinkt misschien wat zwaar, maar geloof me, je kan deze taken makkelijk zelf afwerken mits je de correcte voorbereidingen hebt getroffen.

Verwijder met een goed schepnet alle bladval uit je vijver. Daarna is het tijd voor een grondige opruimbeurt van slib en slijk, met een professionele vijverstofzuiger. Profiteer in de lente ook van onze Lente Kortingsactie Vijverstofzuiger! Je vindt er trouwens ook nog heel wat tips omtrent vijveronderhoud!

Over hoe je dit precies aanpakt lees je meer in stappen 4 en 5.

De gemotoriseerde wandborstel BIBER 22 is een vlotte aanvulling voor de FANGO 2000. Geschikt voor EPDM, PVC, TPO, natuursteen en rotsen. De verschillende borstels zijn bovendien vlot wisselbaar!

Afwerking – Aanvulling van het water, visjes, biomineralisatie, waterplanten inplannen en onderhoud van de bestaande aanplanting in je plantenfilter en borders. Dit is vaak een leuke lente of zomerse taak, waarvoor een aparte vrije dag ideaal geschikt is. Dan kan je ineens ’s avonds van je werk genieten!

Stappen 6 en 7 geven hier wat meer uitleg over.

 

 

Grote rotspartij en oeverplanten die weelderig groeien rondom aan een natuurlijke zwemvijver illustratieve fotografie

Zelf je Vijver Schoonmaken – Bereid je goed voor!

Een goede voorbereiding is half gewonnen en garandeert een makkelijk vijver onderhoud zonder te veel stress en gevloek! Hou voor ogen wat je wil bereiken en hoe je dat best doet; en wat daar voor nodig is.

Makkelijk Vijver Onderhoud met Schepnetten

Stap 1. Inventarisatie van Materiaal voor Vijver onderhoud

 • Wat heb je nodig? (Netten, sneeuwschop, stofzuiger, touwen, kruiwagen, etc.)
 • Wat heb je liggen? (Stofzuiger, manden, kelderpompen, etc.)
 • Wat heb je niet nodig? (Ongekende poedertjes, UV lampen, oude onveilige rotzooi, etc.)
 • Wat heb je nu nog te kort? (Koop enkel wat je nodig hebt!)

Schepnetten maken een cruciaal deel uit van elk vijveronderhoud!

GOUDEN TIP – Leen – Huur – Koop! Ga door je lijst met benodigdheden in die volgorde. Kan je iets lenen bij je vriend of buurman? Heb je een bepaald apparaat slechts een of twee keer per jaar nodig, dan is het misschien verstandiger om te huren. Beslis je dan toch om te kopen, koop dan kwaliteit! Niet alleen gaan kwalitatieve goederen langer mee, ze worden vaak ook ondersteund met een goede dienstverlening en advies na verkoop.

Stap 2. Vijver Problemen Zelf Oplossen – Een Overzicht

Misschien weet je wel wat er mis is met je vijver. Maar er bestaat kans dat bepaalde problemen meerdere redenen hebben. Andere problemen zijn dan weer verborgen of makkelijk overzien, omdat je niet altijd exact weet hoe er naar op zoek te gaan. Vandaar deze lijst, zo kan je met zekerheid makkelijk zelf je vijver schoonmaken.

Ook onze handige sleutel keuzemodule vijverstofzuigers op de landingspagina helpt jou bij deze keuze!

 

Simpel Vijver Onderhoud met Flat Nose Mondstuk Vijverstofzuiger

Vijver problemen zelf oplossen hoeft niet complex te zijn. Hier vind je voor alle problematieken een korte oplossing. In deel B hieronder “Vijver Schoonmaken – Grove Werken” geven we daar graat wat meer uitleg bij. Blijf dus zeker verder lezen!

Let op de volgende dingen:

 • Zie je duidelijk slijk en bladeren liggen op de bodem, eventueel met bezonken algenwolken? Dan moeten die zeker verwijderd worden.
 • Actieve algenbloei is altijd een teken van problemen, let hier dus goed op. We leren je later hoe dit best te voorkomen.
 • Groen vijverwater met een onaangenaam geurtje en, eventueel met een vettige aanblik of melkachtig of loodgrijs schuim op het water? Ook hier is er iets mis met de waterbalans en eventueel de circulatie.

TIP: Is inspoelen onvermijdelijk of werd er in de border of tuin gewerkt waardoor slib en aarde in je zwemvijver terechtkwam? Verwijder dit zo snel mogelijk met je vijverstofzuiger.

Een andere taak die je makkelijk zelf aankan tijdens dit eenvoudig vijver onderhoud.

Koen

Picture on Unsplash by Catarina Carvalho

NEO GH+ mineralisatie van zwemvijver water.

Oplossing: Op korte termijn is verwijdering met een schepnet van bladval of een vijverstofzuiger voor slib en aarde de beste manier. Keert het slib probleem terug, dan moet je op zoek naar de oorzaak.

Inspoeling naar de zwemvijver vanaf een plantenborder via het houten terras onderbouw en voegen. Een pest voor simpel vijveronderhoud.

Professioneel vijver onderhoud gaat ook over een correcte opvolging. Als je regelmatig kleine interventies onderneemt kan je te zware taken achteraf vermijden. Regelmatig bladval verwijderen, organisch materiaal terugsnoeien en een correcte biomineralisatie nastreven helpen zeker bij algenbestrijding.

Andere factoren:

 • Zichtbare inspoel zones waar organisch materiaal zoals aarde en zand in de vijver terechtkomen. Te hoge borders, inspoelen over het gazon, een regenpijp die uitkomt op de vijver, verborgen inspoel via rotspartijen die slecht afgewerkt werden. Simpel vijver onderhoud begint bij het ontwerp van jouw waterpartij!
 • Zakt je waterspiegel mysterieus laag na elke regenval of bijvullen? Onverklaarbaar waterverlies geeft aan dat je misschien wel met een lek in je folie zit, ofwel met een designfout in je vijverontwerp.

Oplossing: De meeste van deze problemen zijn herkenbaar door herhaaldelijk slib of aarde afzettingen op steeds dezelfde plaats, alsook algenpluimen die van de vijverrand waaieren. Waterverlies is ernstig. Dit vraagt vaak de interventie van een specialist.

Na jaren sukkelen met mijn zwemvijver nam ik uiteindelijk de beslissing om een vijveraudit aan te vragen bij de mannen van Professionele Vijverstofzuiger. Problemen die reeds lang bestonden, vaak erger gemaakt door mijn lokale hovenier – met de beste bedoelingen ongetwijfeld – verdwenen binnen de 6 maanden als sneeuw voor de zon.

Je kan bij hen terecht voor een deskundige vijveraudit door hun water experten en vijver specialisten.

Wouter

Communicatie Specialist Duurzaam Waterbeheer, Navicula BV

Zwarte Els, Alnus glutinosa: sterke doorgroei van een boom op de rand van een zwemvijver.

Tip: slijk en slib is een klotsende zware materie. In combinatie met een natte slijkerige ondergrond is het best mogelijk dat je al eens onderuit gaat. Wees dus voorzichtig en draag steeds het gepaste schoeisel!

Ook de correct beveiliging indien je met elektronica werkt is van cruciaal belang.

Ontdek ons gamma vijver elektronica en veiligheid hier!

Stap 3. Verwijder Hinderlijke Items

Hierbij denken we aan boomstronken, ornamenten en waterleliemanden bijvoorbeeld. Maar ook oude woekerende tobbes met waterplanten vol slijk, dode vissen, manden met slijk en keien, dichtgeslibde filterkorven met lava en rottend materiaal in het algemeen.

Reken wel, dit verwijderen neemt zeker tijd in beslag. Tel dus altijd je lichturen en plan deze werken vooraf in. Nat slijkerig wortelmateriaal is zwaar en onhandig. Het zou niet de eerste keer zijn dat wij onverwachts en ongepland een kraan moeten inzetten om een woekerende waterlelie uit de vijver te tillen. Probeer eerst goed in te schatten waar je precies mee te maken hebt alvorens aan zelf je vijver onderhouden te beginnen!

 

 

 

Vijver Problemen Zelf Oplossen

In het vorige deel hebben we onze checklist aangevuld. Intussen is het nodige materiaal gekocht of geleend. De grootste obstakels zijn verwijderd. Nu steken we effectief de handen uit de mouwen.

Makkelijk vijver onderhoud gaat over eenvoudige oplossingen voor zowel routine taken als onverwachte problemen. Vaak zoeken we op de verkeerde plaats naar antwoorden. Hierdoor maken we wat een simpel vijver onderhoud moest zijn veel complexer dan nodig!

Dus beginnen we hier met de simpelste methodes in stap 4. In stap 5 bekijken we de voornaamste oplossing voor elk vijver onderhoud, het gebruik van een vijverstofzuiger.

Schepnet bladeren vijver. Bladval en oppervlakte net voor zwemvijvers, 2 in 1 model voor handiger werken en sneller onderhoud. Geschikt voor bladval en algen verwijderen.

Om efficiënt bladafval uit de vijver te verwijderen gebruik je best twee verschillende technieken:

Techniek 1

Deze gebruik je bij het wegvissen van drijvende of zwevende individuele bladeren. Hiervoor heb je een wat grofmazig net nodig. De reden is dat fijnmazige netten het water ‘wegduwen’ en dus telkens het blad van het net wegstuwen.

Hoe? Beweeg het net traag tot 1 m voor en onder het blad en schep dan in 1 trage vloeiende beweging schuin naar boven totdat je boven de waterspiegel komt en het blad in het net zit. Ontsnapt het blad telkens op het laatste moment? Beweeg veel trager. Wees helemaal Zen!

Bladval combo net voor simpel vijver onderhoud. Schepnet bladeren vijver.

Stap 4. Verwijder Bladval

Bladval verwijderen is een van de belangrijkste preventieve maatregelen die je kan nemen tegen algenbloei en groen vijverwater. Dit doe je het makkelijkst met een schepnet. De belangrijkste kenmerken van een goed schepnet zijn een stevige steel waaraan het net goed vastzit. Liefst ook geen gaten in je net natuurlijk, en pas de maaswijdte aan voor bladval en algen of slib.

Schepnet bladeren vijver. Bladval combo net voor simpel vijver onderhoud
Techniek Twee

Deze gebruik je om grotere bladpakketten vanop de bodem weg te scheppen. Die kunnen opmerkelijk zwaar zijn, dus voorzichtig met je rug, of het makkelijk vijver onderhoud wordt een pijnlijke aangelegenheid!

Hiervoor heb je een breder diepwater net nodig dat je langs de bodem schuift. Kies hiervoor liefst een fijnmazig schepnet met zachte onderrand. Niet alleen vermijd je zo schade aan de folie, maar je sluit ook beter aan op de bodem.

Hoe? Vul het net door het rustig onder het pak bladeren op de bodem door te schuiven en dan met een snelle beweging even terug te trekken zodat de bladeren in het net gevangen zitten. Haal daarna het net over de bodem naar je toe. Aan de waterkant hef je het net met steel mooi recht omhoog, zonder gemors!

TIP: Vaak zitten er tal van nuttige en zeldzame diertjes tussen de bladeren. Stort daarom het bladafval ofwel langs de oever ofwel ergens dicht bij de waterkant. Zo kunnen diertjes terug de vijver in vluchten. Zo hoef je ook het zware bladafval niet ver af te voeren, hetgeen dan weer jouw vijver onderhoud zal bespoedigen.

Je kan ook snel de bladprop even doorwoelen, op zoek naar salamanders, kikkers, vissen of libellenlarven. Lees hier meer over het belang van libellen en waarom ze met uitsterven bedreigd zijn.

Professionele vijverstofzuiger Torpedo vijveronderhoud zwemvijver professioneel torpedo Navicula

Twijfel je over welke vijverstofzuiger jij precies nodig hebt? Lees dan hier ons artikel “Hoe Kies ik een Vijverstofzuiger? Vijf criteria voor de Juiste Vijverstofzuiger!”

TIP: Slib moet afgevoerd worden en niet gerecycleerd worden doorheen de plantenfilter. Gooi het liever op je composthoop, of in het riool.

Stap 5. Waarom Moet je Vijverslib Verwijderen?

Nu komen we aan één van de belangrijkste taken van elk professioneel vijver onderhoud. Het verwijderen van het slib, slijk en algen op de bodem.

In een gesloten systeem zoals een vijver neemt organisch afval doorheen het jaar alsmaar toe. Gemaaid gras, aarde, inwaaiend stof, bladval, … Het slib is het sterkst na de winter EN verbruikt zeer veel zuurstof zodra het iets warmer wordt. Lage zuurstofgehaltes en veel nutriënten van organische verrotting in het water geven aanleiding tot de fameuze lente algenbloei, met groen vijverwater en een stinkende vijver als gevolg.

Doordat dit slib zo fijn is, kan je dit niet zomaar weghalen met een schepnet. Je kan het best verwijderen door het weg te zuigen met een goede vijverstofzuiger. Kelderpompen of vuilwaterpompen zijn hier niet echt geschikt voor.

Vijverstofzuiger Gebruiken Vraagt Voorbereiding

Vlot en efficiënt gebruik van een vijverstofzuiger vraagt altijd wat voorbereiding. Zo blijft zelf je vijver onderhouden een haalbare taak. Let op de volgende punten:

Elektronica beveiliging vijveronderhoud Yellow Mate verliesstroomschakelaar.
Hoe Slib Verwijderen met een Vijverstofzuiger

Praktische tips en inzichten zijn nooit slecht!

 • Gebruik een toestel dat qua kracht geschikt is voor de sliblaag die je wil aanpakken. Slib is zwaar en biedt weerstand. Voor een dunnere laag voldoen de meeste modellen wel, zoals de Fango 2000 + LINK. Is de laag dikker dan 2 cm, dan gebruik je best een sterkere vijverstofzuiger, zoals de Torpedo + LINK. En voor sliblagen dikker dan 10 cm heb je zeker een Torpedo Ultra + LINK
 • Geraakt jouw toestel tijdens het vijver onderhoud overbelast, zet het dan af. Laat het slib terug keren in de vijver. Herbegin daarna met het stofzuigen van de bovenste laag. Zuig laag na laag weg en werk je weg tot in die dikkere laag beneden. Zo garandeer je een vlotte opruiming en een vijver onderhoud dat niet overbelastend is voor je machine en jezelf!
 • Ook het wegpompen van het slib is niet onbelangrijk. De afvoer moet bij voorkeur intern door een actief pompsysteem gebeuren. Passieve afvoer van slib stropt meestal op. Leg daarom altijd je afvoerslang op een lichte afhelling.
 • Spoel na gebruik altijd de vijverstofzuiger uit. Zet nooit vuil materiaal weg. Het vuil droogt aan en is moeilijk te verwijderen. Het kan ook ziektekiemen gaan huisvesten.

Zelf je Vijver Onderhouden – Afwerking

Dit is het leukste deel van heel je vijver onderhoud. Hierbij gaan we water aanvullen en bekijken we de aanplanting. Nieuwe plantjes aankopen is altijd leuk toch? En zo ziet je vijver er ineens heel wat stukken beter uit doorheen het jaar!

Grote rotspartij en oeverplanten die weelderig groeien rondom aan een natuurlijke zwemvijver illustratieve fotografie

Een van de grote vreugdes en trots van veel vijvereigenaars zijn de visjes. Om die achteraf gezond en gelukkig te zien rondzwemmen maakt het zelf je vijver schoonmaken een waardevolle taak.

Vissen zijn mooi, maar bedenk wel dat deze ook de vijver belasten door hun uitwerpselen. Bereken daarom zeker hoeveel vissen je kan houden in jouw volume waterpartij.

Belangrijk ook is te weten welke vissen je kan plaatsen. Koikarpers zijn bijvoorbeeld heel wat vervuilender dan stekelbaarsjes, windes of komeetstaarten.

Tel je aantal vissen in aantal en per 10 cm lengte. Bijvoorbeeld 3 van 10 cm, 4 van 25 cm, 1 van 60 cm. Hou je enkel van koikarper en andere goudvissoorten, dan kan je maximaal 20 cm vis per 1000 l of 1 kubieke meter houden.

Hou je eerder natuurlijke beekloop en vijversoorten, dan mag je dit aantal verdubbelen.

Stap 6. Waterkwaliteit en Aanvulling van de Vijver

Na het slib verwijderen, net zoals bij een professioneel vijver onderhoud, ben je onvermijdelijk een bepaalde hoeveelheid water kwijtgespeeld.

Voor de aanvulling hiervan gebruik het best leidingwater, dan ben je zeker van de kwaliteit. Regenwater en grondwater zijn hier vaak minder geschikt voor, tenzij je het iedere keer laat testen.

In de vroege lente is het water nog koel en weinig biologisch actief (<10-12°C). Je mag dan maximaal tot 50% van het water verversen als er ook vissen in zitten. Wanneer het water warmer is beperkt je het waterverlies best tot maximaal 25%.

Goudvissen in Aquaculture Installatie

Belangrijk ook is om de waterparameters te testen voor en na de aanvulling. Pas de watersamenstelling eventueel wat bij met biomineralisatie producten. Zo behoud je een stabiele waterkwaliteit en voorkom je dat het volgende vijver onderhoud ineens een stuk moeilijker wordt.

Terrasvijver aanleggen met waterlelie N. Escarboucle

In tegenstelling tot de vissen is een goede vuistregel voor het aantal planten, hoe meer hoe beter!

Tenzij je met een koikarper vijver zit, dan moet je opletten. Best voorzie je een degelijke afscherming voor de waterplanten, of ze worden allemaal uitgetrokken en opgevreten. Dit kan met onze koiroosters.

Voor koikarper vijvers is een aparte beekloopfilter of plantenfilter steeds de beste oplossing.

Stap 7. Zelf je vijver onderhouden met behulp van waterplanten

Vooraleer je de vijver terug aanvult kun je de tobbes met waterplanten terug plaatsen. Dat werkt flink wat vlotter.

Wij werken bijna nooit met doorlaatbare manden, maar met gesloten tobbes. Manden laten bijna altijd ‘wolken’ met nutriënten los in de vijver. Een gesloten tobbe heeft dat probleem niet.

waterlelie koirooster gelaagde aanplant navicula koen vanhoutte

Heb je veel planten, dan trek je ook ander vijverleven aan. Deze diertjes helpen bij het behouden van een goede waterbalans en brengen wat leven in de brouwerij.

Vijveronderhoud Herfst Promo Pakket Header - Kortingsactie Vijveronderhoud Herfst

Zelf je Vijver Onderhouden – Conclusie en Extra Tips

Een hele boterham, ik weet het, maar zelf je vijver onderhouden, daar komt nu eenmaal heel wat bij kijken. Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen, of heb je professioneel advies nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren, we staan klaar voor jou!

Leer je graag nog wat meer over hoe zelf je vijver schoonmaken? Lees dan hier alles over simpel vijver onderhoud in 4 stappen, voor de absolute basiskennis. Of neem een kijkje naar onze Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud voor nog completere instructies!

Nog een paar extra tips ter afsluiting misschien? Werken aan je vijver dat doe je liefst vanop de oever. Is je vijver te groot, dan kan je de waterpartij doorwaden, maar dit zorgt wel voor veel troebelheid in het water tijdens je vijver onderhoud.

Werk je in een onbekende vijver en zie je de bodem niet, draag dan altijd aangepast schoeisel en een waadpak. Ga ook met dit waadpak nooit dieper dan 1 meter. In een slecht onderhouden vijver glij je al vlug uit. Doe je dit in dieper water dan kan de luchtbel in je waadpak problemen veroorzaken bij het overeind raken.

Zorg dan ook altijd voor een reddingslijn of assistentie. Ook een reddingsvest in heel diep water kan nodig zijn! Zeker als je in de winter of lente werkt, aangezien onderkoeling zeker mogelijk is, en gevaarlijk!

Recente Blog Artikels

We publiceren regelmatig artikels over het waterleven. Elke maand krijg je een ‘wat te doen’ lijstje over wat er aan onderhoud kan gedaan worden in zwemvijver, vijver of zwembad. Maar we hebben het ook over interessante weetjes, relevante gebeurtenissen op en om het water, een ‘plant’ of ‘dier’ in de kijker en ook al eens een reisverslag naar over een reis met een waterachtig thema.