Algen Bloei!

Het belang van mineralisatie van vijverwater!

Veel vijvers ondervinden de laatste weken een algenbloei. Dat komt door de combinatie van een lange droge periode gevolgd door koude en natte weken. Je kan dit op twee manieren aanpakken.

De eerste manier: Zit je nu met een algenbloei en wil je snel resultaat, dan is de aangepaste interventie remedie de betere aanpak. Daarvoor is een algenbeheersingspakket samengesteld.

Algen bestrijding: hier!

Hiermee pak je het algen probleem over de periode van enkele dagen tot een week concreet aan.

Koen Vanhoutte Navicula Algen Bestrijding Bloom

 

De tweede manier duurt wat langer maar pakt de mineralisatie ten gronde aan.

 

Ons advies: vandaag de ‘drie-staps’-remedie toepassen,…

 

…, maar volgende lente de mineralisatie goed opstarten en onderhouden.

Dan zal het probleem van overdadige algenbloei zich wellicht niet eens stellen.

De Oorzaak?

Door de vele regenval in augustus merken we dat de minerale samenstelling van het water van de meeste vijvers armer staat dan goed is. Dat betekent dat er weinig mineralen in het water aanwezig zijn. Regenwater is typisch arm aan mineralen en zuur van karakter. De natuurlijke groei cycli van bacteria en algen die in de lente starten tot aan de late herfst, zijn sterk verstoord geraakt. Deze cycli vereisen mineralen op de juiste momenten. De micro-organismes ontrekken ze aan het water. Het is dus zaak om de waterchemie terug op punt te stellen. Dit doe je bij voorkeur pas na het wegzuigen van het vijverslib.

Hoe pas ik de mineralisatie van mijn vijver aan?

Verkies je echter om de natuurlijke cycli te laten verder lopen dan kun je beter een deel van de langlopende mineralisatie aanvullen.

Je wil eerst de pH, of zuurtegraad, van het water meten. Bij voorkeur met een geijkte pH meter, maar je kan ook vijverstrips gebruiken. Let er wel op dat deze nog in goede staat zijn. Test anders even op een fles drinkwater waar de minerale samenstelling en pH op het etiket staat. (‘Thoeft niet altijd moeilijk te zijn). De zuurtegraad iin vijvers met visbezetting mag niet lager dan 7-7.5 zijn, voor Koivijvers bij voorkeur rond 8.4 eenheden.

pH alleen zegt echter nog niet genoeg. Het is een afspiegeling van talloze factoren en sommige zijn misleidend. Een veel voorkomend misleidende factor is de aanwezigheid van Clinoptiloliet (Klinopti). Dit product is een zogenaamde ionenwisselaar die positief geladen ionen afvangt. Bedoeling is om nitraten, fosfaten, etc op te vangen. Maar het verhoogt ook de pH zonder dat het iets doet voor de minerale samenstelling. Integendeel het vangt ook veel calcium en magnesium ionen af. En die zijn broodnodig voor het mineraal evenwicht. Gebruik clinoptiloliet dan ook met mate.

Je moet dus ook de hardheid van het water meten: GH en KH, die twee vertellen je hoe het staat met de minerale samenstelling. Dit kun je doen met een eenvoudige titratie-kit. Met GH, ofte Duitse Hardheid, meet je het gezamelijke gehalte aan tweewaardige positieve ionen, namelijk Calcium en Magnesium. De KH slaat op Karbonaat hardheid, of het -CO3 gehalte. Afhankelijk van het type vijver moet je andere concentraties halen. Als vuistregel kan je stellen: GH:12-18°D en KH: 10-16°d, waarbij KH 75% van de GH waarde is.

NEO GH+ NAVICULA

NEO GH+ mineraal mengsel

Aanvullen van mineralen kan duur, zeer duur zijn, als je niet de juiste middelen gebruikt. De basis ‘kalk’, of magnesium en calcium, kun je makkelijk halen uit zeewierkalk en schelpenmengsels. Dat heeft echter wat tijd nodig vooraleer het zijn effect heeft. De snellere GH + en KH+ producten geven al veel sneller resultaat en dat kan nodig zijn. Bij de keuze van GH+/KH+ producten is het belangrijk dat het oplosbaar mengsel evenwichtig is en langwerkend. Wij hebben tot nogtoe de beste resultaten gehaald met NEO GH+ en NEO KH+. Niet dat er geen andere op de markt zijn, maar dit scoort voor ons momenteel het beste kosten-baten resultaat.

NEO KH+ Navicula

NEO KH+ mineraal mengsel

Als je vissen in de vijver hebt mag je altijd nitraten en fosfaten meten. Vissen vervuilen het water met hun afval die voeding zijn voor algen. Een te hoge voedingslading ligt vaak aan de basis van algenbloeien. Het is nog belangrijker om te monitoren voor ammoniak en nitrit. Die wijzen namelijk op zuurstof tekorten die door bacteriële afbraak van ingespoeld vuil ontstaat. De wolkbreuken na de droge periode hebben veel organisch afval in de vijvers gespoeld. Dit is zeer gevaarlijk voor het waterleven, met name voor vissen.

Ook belangrijk is om een juist pakket aan sporen elementen te voorzien. Daar mag je best wat extra voor betalen, want het zijn deze elementen die ervoor zorgen dat het vijverleven alles heeft wat het nodig heeft. Veel heb je hier meestal niet van nodig. Een mengsel waar wij goede resultaten mee behalen is Optiminera.

optiminera1 NAVICULA

Optiminera mineraal mengsel

Eenmaal deze stappen ondernomen zijn kunnen je nog enkele maanden genieten van de vijver.

Veel plezier ermee!

Koen

Aquatisch bioloog en botanicus