Drie foute beslissingen bij de aankoop van een vijverstofzuiger

In dit artikel bespreken wij drie belangrijke foute drijfveren om de foute vijverstofzuiger aan te schaffen. We geven daarmee gelijk aan wat de juiste motivatie en eerste essentiële criteria zijn om een goede keuze te maken.

  • Fout: als behandeling voor vrijzwevende algensoep
  • Fout: een vijverstofzuiger zonder verdere onderhoudsprocedures
  • Fout: een te klein toestel aankopen

Lees hierna meer over andere factoren voor de juiste keuze in een voorgaand artikel over vijveronderhoud.

 

Ga direct naar conclusie

Untagged pictures by Koen Vanhoutte

Die Mooie Groene Zwemvijver

Plantenfilter in een zwemvijver met Lychnisc flos cuculi in bloei.

Zwemvijver te Sinaai. De ideale plantenfilter zoals je ze zou willen en zoals ze in de boekskes staan afgebeeld. Dit is een effectief project door ons uitgevoerd EN dat in de boekskes staat 😉

Keuze: Welk toestel moet ik kopen ?
Regio: Benelux France UK
Onderwerp: Keuze vijverstofzuiger?
Uitvoering: Zwemvijver of Tuinvijver

 

Loert die algensoep al zoveel weken naar jou?

Terwijl de zon in het land schijnt en de zwemkriebels opduiken. Zoek je al een tijdje naar een goeie oplossing om die slepende problemen dan maar zelf eens aan te pakken?

Echter, de uitleg in het lokale tuincentrum is niet overtuigend. De vele websites en forums/fora vertellen telkens weer iets anders. Meestal doorspekt van zelfverklaarde experten.

En advertenties van de grote e-commerce ketens weerspiegelen een zinloze prijzenslag zonder verder nuttige inhoud.

Als je er niet uitraakt, dan ben je daarin zeker niet alleen. Wij kennen die situatie maar al te goed.

Daarom bespreken wij drie essentiële zaken die je zeker moet meenemen voor het maken van een goede keuze.

  ‘Welk toestel adviseert u ons voor onze zwemvijver?’.

Dat hangt af van verschillende factoren: formaat en vorm van de vijver, ook de diepte, toegankelijkheid rondom, te verwachten vuilvracht, opgebouwde vuilvracht over de jaren heen, uw verwachtingsperspectief van reinheid van de wanden en bodem, diervriendelijkheid, etc.

Wij vragen daarom vaak om afmetingen en foto’s door te sturen zodat we een beter beeld kunnen vormen van de vijver, vooraleer wij advies geven.

Eerst de juiste keuze maken, dan pas aankopen.

Koen

Botanicus - Aquatisch Ecoloog

De Realiteit Der Waterpartijen!

Vooraf en voor alle duidelijkheid.

Er is geen magische oplossing.

Je weet wel, zo eentje waarmee er dan met een vingerknip alle opgestapelde en/of structurele problemen opgelost raken. Zelfs wij hebben geen tovermachine of een mysterieus ‘poederke’ dat alle algenleed doet verdwijnen.

Wat kan een professionele vijverstofzuiger dan wél voor jou doen?

1             Met een degelijke vijverstofzuiger kun je de zwemvijver schoon maken

2             Je kan daardoor de waterkwaliteit op correct peil houden.

3             Met regelmaat en gemak verwijder je vlot de algengroei van bodem en wanden. 

Women jumping in clear pool surrounded with plants by Taylor Simpson.

Picture by Taylor Simpson on Unsplash

Veel algenproblemen in zwemvijvers ontstaan door het organisch vuil op de bodem.

Soms is het een dikke smurrie die als viezige brij de bodem bedekt.

Maar soms is het niet meer dan een dunne onooglijke laag die niet erg opvalt.

Een correct gekozen vijverstofzuiger met de juiste mondstukken pakt die problemen bij de oorzaak aan.

Met een goed doordacht onderhoudsplan, ter opvolging, heb je weinig kopzorgen tijdens het zwemseizoen.

Oorzaak en gevolg: algen in de zwemvijver

Door bladval, instuiving, inspoeling en algemene vervuiling verzamelt organisch afval zich op de bodem van de vijver. Zelfs in zwemvijvers waar de watercirculatie optimaal is, hoopt vuil zich op tot een sliblaag.

Die onvermijdelijke laag wordt door (nuttige) bacteria afgebroken waardoor voedingsstoffen vrijkomen. Deze voedingsstoffen bevinden zich direct in de zwemzone en niet in de plantenfilter (als die er is).

De eerste die aan dit rijkelijk voorzien buffet aanschuift groeit en bloeit massaal. En dat zijn de algen!!! Met ruim 50.000-200.000 soorten wereldwijd.

Voor elke vijver met vrije voedingsstoffen is er wel een alg beschikbaar.

Geen wonder dat ze de gesel van de vijvers kunnen worden.

Little fish huddling near rock amidst autumn leaves in water. Picture by Hyungman Jeon.
Principes: voedingstoffen in het water
Criterium: Sliblaag op de bodem?
Keuze: Symptoom of oorzaak?
Zwemvijver: Natuurlijke algen – productie.

 

Autumn leaves over a water channel by Hyungman Jeon.

Herfstbladeren komen allemaal in de waterzone terecht. Wat niet wegspoelt met de stroming accumuleert op de bodem. Picture by Hyungman Jeon on Unsplash.

Als de zon dan uitkomt en het water wordt warm dan groeien de algen massaal. Ze vormen proppen en matten op de bodem.

Door de productie van zuurstof, die als kleine belletjes in de algen massa verschijnen, stijgen die proppen naar het oppervlakte.

Je kan daar dan lustig aan het afscheppen gaan. Maar als je na drie uur scheppen je rug een minuut omdraait dan zijn daar alweer nieuwe algenproppen.

Die worden telkens vers aangevoerd van de onderliggende sliblaag.

Herfstbladeren komen allemaal in de waterzone terecht. Wat niet wegspoelt met de stroming accumuleert op de bodem. Dit vormt een ideale schuilplaats voor veel diertjes, hier jonge visjes. Picture by Hyungman Jeon on Unsplash.

De Oplossing is de Oorzaak Aanpakken

Organisch materiaal en algen tussen keien en stenen. Foto door Saketh Garuda.

Picture by Saketh Garuda on Unsplash.

Principes: Oorzaak Aanpakken
Criterium: Sliblaag verwijderen?
Biozwembad: Minder algengroei
Zwemvijver: Meer algengroei

 

 

Na de wintermaanden, bij voorkeur vooraleer de temperatuur boven de 10-12°C stijgt, moet je die sliblaag met een goede vijverstofzuiger verwijderen.

Dan hebben de algen geen voedingsbasis om hun massale bloei op te starten.

Ze zijn er nog wel, maar in kleine aantallen. Zo vormen ze nooit een probleem. Integendeel, ze helpen dan eigenlijk om het ecosysteem stabiel te houden.

Gebruik voor de diverse delen van de vijver de juiste mondstukken: vlakke bodem in folie, natuurstenen trappen of grote rolkeien. Elk kent zijn optimaal mondstuk.

Clear water and bright eyes by Dylan Alcock.

Picture by Dylan Alcock on Unsplash

Waar moet je nu op letten ‘niet te doen’ bij de keuze

van een professionele vijverstofzuiger?

 

De foute keuze, ZELFS voor professionals; ‘Here we go’

1            Als oplossing voor ‘erwtensoep’

Als ruwe indeling kun je stellen dat algenplagen er in twee categoriën zijn: ‘draadalgen’ en ‘zweefalgen’.

Met ‘draadalgen’ omschrijven we alles wat op of aan slib, muren, bodem, stenen groeit; zowel kort, vlokkig tot zeer lang en slierterig. Dit zijn de pakken die komen bovendrijven. Het water kan terzelfdertijd wel nog helder tot zeer helder. ‘Zweefalgen’ zijn alle ‘ééncellige’ (~ & kolonievormende) algen die niet individueel met het blote oog waar te nemen zijn en die rondzweven in het water. Het water is troebel, ondoorzichtig en groen (geelgroen tot donkergroen).

Erwtensoep door zweefalgen is een gevolg van onvoldoende of foute filtratie MET een overlading van voedingsstoffen. Een goede filtratie met vb; correcte plantenfilter, resulteert in helder water met soms een algenbloei. 

  • Met goede filtratie kun je nog altijd algenbloei krijgen maar dat dan zijn meestal draadalgen. Inclusief die ‘fluffy dinges’ die als luchtige wolkjes over de bodem zweven.

Erwtensoep is duidelijk iets anders. Dat zijn microscopisch kleine eencellige algen die door een vijverstofzuiger niet gefilterd kunnen worden. Je roert daarmee enkel maar de soep om. Wat je wel nuttig kan doen in zo’n situatie met de vijverstofzuiger is de sliblaag verwijderen. Ook al zie je die niet en is het zeker niet handig of efficiënt werken. Dat zal altijd een deel helpen. Maar je moet absoluut zeker verder zoeken naar de feitelijke hoofdoorzaak.

In deze situaties heb je een probleem van circulatie en onvoldoende filtratie.

 

Microalgen drijflaag en erwtensoep in natuurlijke waterpartij. Foto door Nathan Anderson.

Picture by Nathan Anderson on Unsplash.

2            Apparatuur zonder onderhoudsprotocol en geen opvolging

Dit is typisch de situatie waarbij je eenmaal per jaar de vijver gaat stofzuigen. Om daarna de rest van het jaar geen tijd meer te vinden om er nog eens naar om te zien. Dit lukt misschien het eerste (paar) jaar maar na verloop van tijd bouw je toch sliblagen op. En dan is het prijs.

Hier ontstaat overigens ook een misverstand in het onderhoud van de zwemvijver. Het eerste jaar is de zwemvijver perfect, want er zit niets van voedingstoffen in. Het tweede jaar is het wel leuk ‘naturel’ maar best nog wel ok. Na 3-5 jaar ontstaan er alsmaar meer algenbloeien tot het niet meer te overzien is.

Voor alle duidelijkheid: een zwemvijver of tuinvijver, is NIET onderhoudsvrij!

  • Beschouw daarom eens het volgende extremere voorbeeld. Een koikarper vijver waarbij de dieren goed gevoed worden. Soms een tikkeltje teveel. Die dieren produceren uitwerpselen en die zinken naar de bodem. Daar vormen ze een laag, een s(h)liblaag. De waterzuivering neemt die vieze bodemlaag niet weg!!!! Het is overduidelijk dat als je deze vijver schoon wil houden, je deze laag regelmatig met een goede slibzuiger moet verwijderen. Je kan dit wel degelijk schoon krijgen, als je de vuilbelading die deel uitmaakt van het systeem onder controle houdt. Je moet dus regelmatig onderhoud voorzien.
    1. Ditzelfde geldt voor een zwemvijver. Er wordt altijd organisch vuil aangevoerd. Je moet dit regelmatig verwijderen. Inzicht in het systeem leert ons dit. Met een goed doordacht en regelmatig onderhoudsplan is elke onderhoudsbeurt vlot, efficient en beperkt qua inspanning.
  • Er is een alternatief in zwemvijvers voor zij die daarvoor openstaan. De noodzakelijke randvoorwaarde is dat de plantenfilter voldoende groot is ten opzichte van de vuilbelasting. Voor een zwemvijver is dit typisch minimaal 30%/vol. of, 1/3 van de totale oppervlakte inclusief de plantenfilter!!
    1. Je kan in dit alternatief er 1 keer per jaar, in het vroege voorjaar, in vliegen. De overtollige sliblaag verwijderen, planten snoeien en het dan voor de rest van het jaar laten. Dat is vergelijkbaar met het gazon eenmaal in de lente maaien. Dan heb je de goeie kans dat er na een aantal jaar een mooie hooiweide ontwikkelt.

In een zwemvijver betekent dat ontwikkeling van ‘muurmos’, in mindere of meerdere mate. Je moet daar echter wel voor open staan en het een paar jaar laten ontwikkelen voor goed resultaat!

‘Muurmos’ in ontwikkeling.

Elke natuurlijke zwemvijver die voldoende voedingsstoffen heeft zal een aangroei van algen en andere micro organismes op wanden en bodem kennen. Wanneer je dit laat ontwikkelen dan ontstaat er een stabiele micro-gemeenschap die wij muurmos noemen.

Wanneer je die regelmatig wegschrobt valt dat te onderhouden. Hier zie je de onderliggende folie (epdm) opduiken door de borstelvegen.

Bij stromende systemen kun je ook grotere planten op de bodem in gravel of zand zien opduiken na verloop van tijd.

Wandborstel algen zwemvijver vijverstofzuiger vijver algenbloei blauwalg
Underwater vegetation by John Mark Arnold.

Picture by John Mark Arnold on Unsplash.

Onderhoud van de plantenfilter.

Natuurlijke groei van algenpakketten ‘draadalgen’ op het filtersubstraat (lava, kiezel, substraat).

Dit is een normaal fenomeen dat evolueert en kan met de juiste mondstukken op de slibzuiger verwijderd worden.

Natuurlijke algengroei op substraat in een zwemvijver.

Als je grote ‘vellen’ vreemde algen op de filter (blauwgroen van kleur) of bedenkelijk schuim op het water ziet verschijnen, wees dan extra waakzaam. Eigenlijk is zwemwater dat er vettig of troebel uitziet niet meer geschikt om in te duiken. Haal er dan maar een professional bij. Hier haal je geen nut uit een vijverstofzuiger.

Tip: wijzig niets aan de situatie als je iemand erbij haalt. Noteer alles zorgvuldig, maak foto’s en probeer zo volledig mogelijk te zijn. Het kunnen kleine dingen zijn die voor de pro’s een ‘smoking gun’ vormen.

Koen Vanhoutte

Botanicus - Aquatisch Ecoloog

Grote ‘bacterial loading’ van water wordt gekenmerkt door troebel melk water. Hier in een mozaïk bad tijdens de warme zomermaanden in Portugal.

Grote natuurlijke zwemvijver ingewerkt in het achterliggende landschap.

Grote natuurlijke zwemvijver ingewerkt in het achterliggende landschap.

3            ‘Te kleine schoenen kopen’.

 

  1. Disclaimer: net zoals alle sectoren is de zwemvijversector geplaagd door een hele reeks aan wegwerpproducten. Je weet wel wat ik bedoel; de rotzooi die her en der verkocht wordt voor minder dan geen geld, ‘instant oplossing’ maar hoegenaamd niet naar behoren functioneert. Daar gaan wij nu niet over praten want daar valt zeer weinig over te zeggen.

 

  1. Ga voor het juiste formaat.
  • Kies een toestel dat past bij het formaat van jouw zwemvijver. Niets is zo frustrerend als het onderhoud van een grote vijver met zware sliblaag te moeten doen met een te klein, te licht toestel. Niet alleen blijf je onzinnig veel werk spenderen voor te weinig of geen resultaat. Het toestel wordt ook structureel overbelast en zal altijd voortijdig de geest geven. Meestal verlies je nog eens onnodig massa’s water.
  • Onder ‘formaat’, verstaan wij eveneens: de hoeveelheid slib die in de voorbije jaren geaccumuleerd zijn. Niet alleen formaat van de vijver: als vuistregel: vermenigvuldig de oppervlakte van jouw zwemvijver met X 1,5 per jaar dat de sliblaag niet verwijderd werd. Eventueel kun je deze eerste grote ruimingswerken door een professioneel team laten uitvoeren. Die beschikken over apparatuur om dat snel en effectief aan te pakken. Daarna is het aan jou, met het correcte toestel. De juiste investering verdien je altijd vrij snel terug.
  • Bij de keuze van de vijverstofzuiger waar je de komende tien jaar mee aan de slag wil gaan is het ook zinvol te kiezen voor datgene waarmee je kan ‘groeien’ in het onderhoud. Je zal namelijk mettertijd ervaring opdoen en merken dat bepaalde aspecten beter of anders aangepakt kunnen worden. Het kan ook zijn dat je de verwachtingen bijstelt. Misschien wil je dan wel ook een automatische wandborstel. Dan is het zinvol om een over een toestel te beschikken dat die uitbreidingen aankan. Kijk verder in de toekomst, je zal er jezelf later dankbaar voor zijn.

 

Ons advies: bevraag u over de beschikbare apparatuur. Zorg dat al jouw vragen een helder en duidelijk antwoord gekregen hebben. Dan pas beslis je over een aankoop.

Zorg ervoor dat je zeker een voldoende krachtig toestel kiest. Zeker een toestel met volcontinue werking en goed afvoer mogelijkheden.

Koen Vanhoutte

Botanicus - Aquatisch Ecoloog

Uitbouwen van jouw pakket in de tijd.

 

Opties bij een professionele vijverstofzuiger kun je flink uitbouwen, zolang je maar bij een degelijk basis model start.

Hieronder een voorbeeld van diverse pakketten rond het Type Torpedo Ultra.

Torpedo Ultra Professionele Vijverstofzuiger

Voorfilter zwemvijver xxl voor efficient en veilig onderhoud van de vijver.

Torpedo Ultra Pro Pack: Vijverstofzuiger met Zwemvijver Voorfilter

Automatische wandborstel Biber muurborstel groen aanlaging algen zwemvijver vijveronderhoud vijverstofzuiger Torpedo Ultra

Torpedo Ultra Combo Pack met Zwemvijver Voorfilter en Automatische wandborstels.

Conclusie

Koop een toestel dat past bij jouw verwachtingen. Vraag ten gronde bij de leveranciers wat het toestel wel en niet kan.

Het helpt natuurlijk als je zelf al heel duidelijk weet welke problemen je wil aanpakken en wat voor je een acceptabel ‘natuurlijke element’ is, vb een beetje groen, meer groen, muurmos, of helemaal spic & span?

Koop een toestel dat je nog jaren zal bijstaan. Bespaar niet op de aankoop. Er bestaan eigenlijk maar twee types toestellen: kwalitatieve toestellen en toestellen die duurkoop zijn.

Bepaal voor jezelf eerst heel goed wat je verwacht van jouw zwemvijver. Bespreek eerst duidelijk wat je met het gezin kan en mag verwachten van die natuurlijke zwempartij. Welke mate van groen en natuurlijke elementen zijn acceptabel en waar ligt de grens van het doenbare. Dat is voor iedereen wel enigszins anders.

  • Eigenlijk is dit iets wat je al zou moeten weten van bij de aanleg van de zwemvijver.

Stel dan gedetailleerde en uitgebreide vragen aan de leveranciers / vijverexperts waar je mee in zee wenst te gaan. Kijk eerst naar de kwaliteiten van de beschikbare toestellen en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Dan pas beslis je over de aankoop.

Tip: vraag na welke garanties er zijn, enerzijds inzake resultaten ter plaatse, anderzijds wat betreft ondersteuning, advies of ‘take back’ als de aankoop niet voldoet aan de verwachtingen.

Randvoorwaarden

 

Koop een toestel dat jou nog jaren zal bijstaan. Bespaar niet op de aankoop.

Er bestaan eigenlijk maar twee types toestellen in deze wereld:

  • kwalitatieve toestellen die doen wat ze moeten doen
    • en
  • toestellen die naderhand een duurkoop blijken te zijn.

Koop met oog op groei van jouw ervaring en toenemende kennis.

Filtratie met voorfilter en mobiele waterbehandeling Navicula

Uitbreidingsequentie van het Torpedo model.

Iedereen kan vijveren!

Een zwemvijver deskundig onderhouden is echt geen rocket science. Met de nodige begeleiding en wat opgedane ervaring kan iedereen zonder probleem zijn eigen zwemvijver schoon en gezond houden.

Eenmaal je weet waar je mee bezig bent zit je voor 95% goed.

In geval van nood kun je altijd een deskundige contacteren.

  • Observeren & Meten 45% 45%
  • Regelmatig Onderhoud 65% 65%
  • Waterbiologie & Waterchemie 85% 85%
  • Onbeperkt Zwemplezier 95% 95%

Vijver Onderhoud

Hoe pak jij het onderhoud aan in jouw zwemvijver?
Professionele Vijveraudit

Recente Blog Artikels

We publiceren regelmatig artikels over het waterleven. Elke maand krijg je een ‘wat te doen’ lijstje over wat er aan onderhoud kan gedaan worden in zwemvijver, vijver of zwembad. Maar we hebben het ook over interessante weetjes, relevante gebeurtenissen op en om het water, een ‘plant’ of ‘dier’ in de kijker en ook al eens een reisverslag naar over een reis met een waterachtig thema.

Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud

Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud

Zelf de vijver schoonmaken, hoe pak je dat het best aan vraag je? Ben je op zoek naar solide vijver onderhoud tips? Dan ben je hier aan het juiste adres. Deze tien tips voor makkelijk vijver onderhoud handel je zelf vlotjes af. Je behaalt er prachtige en natuurlijk resultaten mee. Een zwemvijver of andere waterpartij die ecologisch verantwoord en stabiel is en waarvan je doorheen de jaren zorgeloos kan genieten. Deze tips voor simpel vijver onderhoud zijn gebaseerd op mijn 25 jaar ervaring als vijverdeskundige en de feedback van al mijn bestaande klanten.

Simpel Vijver Onderhoud – Vier Makkelijke Stappen

Simpel Vijver Onderhoud – Vier Makkelijke Stappen

De waarheid en niets dan de waarheid over eenvoudig vijver onderhoud, zowel voor zwemvijvers, koikarper vijvers en gewone tuinvijvertjes. Er bestaan geen magische poedertjes. Jouw waterpartij heeft ook zeker geen nood aan javel of vergif. En laat je ook niets wijsmaken door de lokale tuinsupermarkt ‘expert’ of ‘nonkel Filemon’.

Regelmatig en gericht zelf je vijver onderhouden is wat er nodig is. Met 25 jaar ervaring in de vijverindustrie staan we de mensen graag bij met raad en daad. Vandaar deze vier tips over hoe zelf je vijver onderhouden. Dit zijn makkelijke stappen die iedereen aankan.