Duurzaam water onderhoud

Vijver, zwemvijver of zwembad!

 

Hier vind je allerhande nuttige artikels over het onderhoud en beheer van zwemvijvers, vijvers en biozwembaden.

Maar ook krijg je af en toe wat interessante artikels over uitzonderlijke watertuinen of unieke aquatische dieren of fenomenen.

Toxische blauwalgen halen wereldwijd het nieuws

Toxische blauwalgen halen wereldwijd het nieuws

Giftige blauwalgen halen het nieuws wereldwijd. Dat is geen goede zaak want het betreft meestal giftige algen. Die vormen een ernstig gevaar voor mens en dier. Er zijn gelukkig manieren om dit probleem relatief eenvoudig aan te pakken. Met drijvende planteneilanden. Tijd om in actie te komen.

Giftige blauwalgen in zwemwater en wat ermee te doen?

Giftige blauwalgen in zwemwater en wat ermee te doen?

Giftige blauwalgen zijn de oorzaak van talloze zwem- en recreatie verboden deze zomer. Deze algenbloei vormt eveneens een probleem voor ons drinkwater en voor de landbouw. Hoewel er geen echt snelle remedies zijn, bestaan er wel eenvoudige ingrepen die deze problematiek op relatief korte tijd duurzaam en kost-efficiënt kunnen indijken. De meest effectieve strategie bestaat uit de plaatsing van drijvende eilanden met waterplanten langs oevers en kanalen, in combinatie met snelle beluchting met microbubble screens. #blauwalg #drijftil #bioremediatie

Waterlelie vs Koi karper: ‘the battle of titans’ opgelost.

Waterlelie vs Koi karper: ‘the battle of titans’ opgelost.

Wroetende Koi karpers graven vaak de wortelstokken van waterlelies uit. Niettemin is een dartelende Koi tussen waterlelies een gedroomd ideaalbeeld voor de vijver. Met de Koiroosters hebben we dit probleem opgelost. Deze eenvoudige techniek laat toe om de waterlelie stevig uit te schieten en verhindert de Koi karper de wortelstok op te graven.

CODE ORANJE: Wateroverlast, ondergelopen kelders, … , maar wat er aan te doen?

CODE ORANJE: Wateroverlast, ondergelopen kelders, … , maar wat er aan te doen?

CODE ORANJE!!!! Overstroomde garages, modderstromen in de woonkamer, ondergelopen kelders! We hebben het de voorbije weken flink te verduren gekregen. En er komt nog meer aan. Helaas, kunnen onze riolen, beken, kanalen, deze stortvloed niet meer aan. Overstromingen en modderstromen komen meer en meer voor. Zelfs alweer in de komende weken. Met de Hydra Boy slijk- en waterstofzuiger kun je jezelf wapenen tegen een groot deel van de bijkomstige waterschade en gevolgschade aan de woning en interieur.

Nieuwe borstelkoppen voor de Fango 2000/Torpedo/Ultra

Nieuwe borstelkoppen voor de Fango 2000/Torpedo/Ultra

Door voortdurend actief te zijn in vijveronderhoud wordt ons gamma vijverstofzuigers en hulpstukken continue met nieuwe situaties geconfronteerd. Soms is het een kwestie van uitzoeken hoe je de situatie concreet aanpakt met bestaande apparatuur. Maar evenzeer merken we dat we andere hulpstukken nodig hebben.

Hieronder lichten we drie belangrijke hulpstukken bij de vijverstofzuigers toe.

De eerste is intussen een klassieker gebleken die perfect is om die lastige ‘fluffy’ algen van de bodem te zuigen. Het is ook de voorganger van twee totaal vernieuwde hulpstukken die het gamma verder vervolledigen.
Een sediment klok met randborstels om ‘algen plakken’ op te zuigen vanop de kiezel of lava in ondiepe plantenfilters.
Een wandschrobber die ontworpen is om ‘kleverige algen’ van de wanden af te schrobben en in één keer weg te zuigen.