Duurzaam water onderhoud

Vijver, zwemvijver of zwembad!

 

Hier vind je allerhande nuttige artikels over het onderhoud en beheer van zwemvijvers, vijvers en biozwembaden.

Maar ook krijg je af en toe wat interessante artikels over uitzonderlijke watertuinen of unieke aquatische dieren of fenomenen.

Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud

Tien Tips voor Makkelijk Vijver Onderhoud

Zelf de vijver schoonmaken, hoe pak je dat het best aan vraag je? Ben je op zoek naar solide vijver onderhoud tips? Dan ben je hier aan het juiste adres. Deze tien tips voor makkelijk vijver onderhoud handel je zelf vlotjes af. Je behaalt er prachtige en natuurlijk resultaten mee. Een zwemvijver of andere waterpartij die ecologisch verantwoord en stabiel is en waarvan je doorheen de jaren zorgeloos kan genieten. Deze tips voor simpel vijver onderhoud zijn gebaseerd op mijn 25 jaar ervaring als vijverdeskundige en de feedback van al mijn bestaande klanten.

Simpel Vijver Onderhoud – Vier Makkelijke Stappen

Simpel Vijver Onderhoud – Vier Makkelijke Stappen

De waarheid en niets dan de waarheid over eenvoudig vijver onderhoud, zowel voor zwemvijvers, koikarper vijvers en gewone tuinvijvertjes. Er bestaan geen magische poedertjes. Jouw waterpartij heeft ook zeker geen nood aan javel of vergif. En laat je ook niets wijsmaken door de lokale tuinsupermarkt ‘expert’ of ‘nonkel Filemon’.

Regelmatig en gericht zelf je vijver onderhouden is wat er nodig is. Met 25 jaar ervaring in de vijverindustrie staan we de mensen graag bij met raad en daad. Vandaar deze vier tips over hoe zelf je vijver onderhouden. Dit zijn makkelijke stappen die iedereen aankan.

Verwijder duurzaam groene aanslag van jouw terras

Verwijder duurzaam groene aanslag van jouw terras

Groene aanslag op een groen terras verwijder je zelf professioneel met de JET3-1.0 automatische vloerschrobber met natuursteenborstel. Deze Deep Clean polier methode verjongt tegels, herstelt micro-schade & vermindert nieuwe vervuiling | Geen zware dure machines maar licht werk, zonder vergif, zonder milieuvervuiling, voor hardsteen terras en trap, rond zwemvijver & zwembad zonder groene aanslag.

De Stikstofcrisis tot 8 x Effectiever Aanpakken met Drijvende Planteneilanden

De Stikstofcrisis tot 8 x Effectiever Aanpakken met Drijvende Planteneilanden

Door het stikstofarrest moet Vlaanderen dringend de uitstoot van stikstof verminderen. Er bestaat eco-technologische methode om stikstof uit het aquatisch milieu weg te werken. Met drijvende planteneilanden verwerken we nitraat, ammonium en fosfaat via gekende ecologisch processen. Eén eiland project met niet meer dan 5 x 20 m eiland modules kan gemiddeld 1.5-2.0 ton stikstof per jaar omzetten naar nuttige biomassa. Door deze eilandprojecten regionaal in te zetten kan het stikstofoverschot omgezet worden naar een regionaal stikstofkrediet. Als bijkomend effect heb je dan nog eens helder, gezond en zuurstofrijk water met een verhoogde biodiversiteit.

Zo kunnen onze tuinen het klimaat redden*

Zo kunnen onze tuinen het klimaat redden*

Met CurieuzeNeuzen in de Tuin wordt een krachtig burgeronderzoek gestart naar de effecten van de klimaatswijziging in onze tuin. Met name de lang aanhoudende zomerdroogtes die telkenmale terugkeren zijn het focuspunt. Wat meer is, op basis van deze studie hoopt men beter weerbare tuinen of tuintechnieken te kunnen identificeren, zodat we daar met zijn allen beter van worden. Met de hier beschreven waterlelie vijvertjes en terrasvijvers kun je al snel een verschil maken.

Zwemvijvers & Biozwembaden door Navicula V2.1

Zwemvijvers & Biozwembaden door Navicula V2.1

Wat kan er allemaal met water in de tuin?

Een selectief overzicht van de diverse mogelijkheden in uw keuze en ontwerp van zwemvijvers, biozwembaden of watertuin. Als je nu heel groot of heel klein wil gaan, of heel strak verkiest of juist een ongetemde wildernis wenst te realiseren, wij werken voor het gewenste project uit met de bijhorende optimale technieken. Daarom is de eerste stap bij ons ALTIJD een voorontwerpfase waarin we elkaar leren kennen en dan samen het project in detail ontwikkelen. Veel plezier ermee en bij vragen, bel of mail ons zeker.

Koen

Agressieve kiemplanten in en om de zwemvijver: hoe vermijd ik schade?

Agressieve kiemplanten in en om de zwemvijver: hoe vermijd ik schade?

Agressieve kiemplanten en jong opschot van bomen kan een potentieel gevaar vormen voor de plantenfilter in jouw zwemvijver of visvijver. Je snapt wel dat een boom midden in de filter foute boel is. Maar ook kiemplanten moet je in de kiem smoren. Het is essentieel deze tijdig te verwijderen zodat ernstige schade vermeden kan worden.

Toxische blauwalgen halen wereldwijd het nieuws

Toxische blauwalgen halen wereldwijd het nieuws

Giftige blauwalgen halen het nieuws wereldwijd. Dat is geen goede zaak want het betreft meestal giftige algen. Die vormen een ernstig gevaar voor mens en dier. Er zijn gelukkig manieren om dit probleem relatief eenvoudig aan te pakken. Met drijvende planteneilanden. Tijd om in actie te komen.

Giftige blauwalgen in zwemwater en wat ermee te doen?

Giftige blauwalgen in zwemwater en wat ermee te doen?

Giftige blauwalgen zijn de oorzaak van talloze zwem- en recreatie verboden deze zomer. Deze algenbloei vormt eveneens een probleem voor ons drinkwater en voor de landbouw. Hoewel er geen echt snelle remedies zijn, bestaan er wel eenvoudige ingrepen die deze problematiek op relatief korte tijd duurzaam en kost-efficiënt kunnen indijken. De meest effectieve strategie bestaat uit de plaatsing van drijvende eilanden met waterplanten langs oevers en kanalen, in combinatie met snelle beluchting met microbubble screens. #blauwalg #drijftil #bioremediatie

Waterlelie vs Koi karper: ‘the battle of titans’ opgelost.

Waterlelie vs Koi karper: ‘the battle of titans’ opgelost.

Wroetende Koi karpers graven vaak de wortelstokken van waterlelies uit. Niettemin is een dartelende Koi tussen waterlelies een gedroomd ideaalbeeld voor de vijver. Met de Koiroosters hebben we dit probleem opgelost. Deze eenvoudige techniek laat toe om de waterlelie stevig uit te schieten en verhindert de Koi karper de wortelstok op te graven.

CODE ORANJE: Wateroverlast, ondergelopen kelders, … , maar wat er aan te doen?

CODE ORANJE: Wateroverlast, ondergelopen kelders, … , maar wat er aan te doen?

CODE ORANJE!!!! Overstroomde garages, modderstromen in de woonkamer, ondergelopen kelders! We hebben het de voorbije weken flink te verduren gekregen. En er komt nog meer aan. Helaas, kunnen onze riolen, beken, kanalen, deze stortvloed niet meer aan. Overstromingen en modderstromen komen meer en meer voor. Zelfs alweer in de komende weken. Met de Hydra Boy slijk- en waterstofzuiger kun je jezelf wapenen tegen een groot deel van de bijkomstige waterschade en gevolgschade aan de woning en interieur.

Nieuwe borstelkoppen voor de Fango 2000/Torpedo/Ultra

Nieuwe borstelkoppen voor de Fango 2000/Torpedo/Ultra

Door voortdurend actief te zijn in vijveronderhoud wordt ons gamma vijverstofzuigers en hulpstukken continue met nieuwe situaties geconfronteerd. Soms is het een kwestie van uitzoeken hoe je de situatie concreet aanpakt met bestaande apparatuur. Maar evenzeer merken we dat we andere hulpstukken nodig hebben.

Hieronder lichten we drie belangrijke hulpstukken bij de vijverstofzuigers toe.

De eerste is intussen een klassieker gebleken die perfect is om die lastige ‘fluffy’ algen van de bodem te zuigen. Het is ook de voorganger van twee totaal vernieuwde hulpstukken die het gamma verder vervolledigen.
Een sediment klok met randborstels om ‘algen plakken’ op te zuigen vanop de kiezel of lava in ondiepe plantenfilters.
Een wandschrobber die ontworpen is om ‘kleverige algen’ van de wanden af te schrobben en in één keer weg te zuigen.

Automatische Wand- en Bodemborstels voor de Zwemvijver

Automatische Wand- en Bodemborstels voor de Zwemvijver

Moeiteloos onderhoud van de zwemvijver met automatische borstels en vijverstofzuigers.

Hoe hou ik de wanden en bodem van mijn zwemvijver makkelijk schoon? In dit tweede deel van het artikel lichten we de voordelen van automatische wand- en bodemborstels toe. Deze toestellen worden door tal van professionelen gebruikt voor degelijk onderhoud van zwemvijvers en visvijvers. Voor de particuliere is het een beperkte investering maar één die zichzelf al snel terugbetaald in zowel comfort als in kosten voor vijveronderhoud.

Moeiteloos de zwemvijver schoon houden. Enkel nog genieten!

Moeiteloos de zwemvijver schoon houden. Enkel nog genieten!

Hoe hou ik de wanden en bodem van mijn zwemvijver makkelijk schoon? Algenbegroeiing op de wanden van een zwemvijver is vaak ongewenst. Soms valt het best nog wel mee maar als het te erg wordt is het een andere zaak. Om de andere dag met een steelborstel uw wanden staan afschrobben is niet bepaald de leukste job. Het is een eindeloze taak die je maar niet kan afwerken. Waar komt dat spul vandaan, wat veroorzaakt het, wat kan of moet ik eraan doen en welke apparatuur kan mij daarbij helpen?

In dit artikel lichten wij de aard en oorsprong hiervan, de sturende oorzaken en de onderhoudsmethodes in meer detail toe.

Vijf criteria voor de juiste vijverstofzuiger!!!

Vijf criteria voor de juiste vijverstofzuiger!!!

Welke vijverstofzuiger past bij mijn zwemvijver of zwembad? Niet alle vijverstofzuigers zijn geschikt voor elk type van waterpartij of vijver. Sommige zijn ook ronduit ongeschikt (!). Het hangt er van af wat voor werkcomfort en prestatie je verwacht. Wij geven hieronder de vijf belangrijkste keuze criteria om vlot de beste keuze te maken.