Technologisch ontwerp
Met een voordelige UV lamp houd je in eerste lijn het water schoon en veilig voor de kweek van vissen.
Vis? of Tomaten?
Het systeem is geschikt voor verschillende groenten-, kruiden en vissoorten.
Begin met iets simpel en werk door naar jouw favoriete evenwicht!
Meten is weten!
Met handige meetkits hou je zelf in de gaten hoe het met de waterkwaliteit van je vissen is.
De planten zorgen voor de rest.

Aquaponics
Aquaponics is een productiesysteem dat is gebaseerd op het evenwicht tussen het kweken van vissen (aquacultuur) en het telen van planten zonder grond of teeltaarde (hydrocultuur). Het transport van ‘voedingsstoffen’ gaat via verrijkt water (hydroponie). Je vindt het veel in Australië, in landelijke streken in de USA en in Centraal en Zuid Amerika. Europa springt intussen ook op de trein.
Praktisch:
De vissen in waterbak worden gevoed met specifieke voedingskorrels. De hevelpomp vangt de uitwerpselen van de vissen en ander afval op, om dit dan rechtstreeks door het filtersysteem te stuwen. De filterlagen, opgebouwd in opeenvolgende beddingen, sorteren de organische stoffen. Dat is nodig voor de bacteriën.
De afvalstoffen worden door bacteria omgezet in voedingsstoffen. Die stoffen worden dan via de wortels van de planten opgenomen. De planten groeien goed en snel. Dat toont dat de waterzuivering goed werkt.
Vitamines: De kwalitatieve samenstelling van de visvoeding garandeert de groei en de gezondheid van de vissen. Door de juiste voeding aan de vissen te geven, zorgen we ook voor een weelderige plantengroei. De groentenoogst bestaat uit volle en lekkere groenten boordevol vitamines.
Slimme techniek: Een kloksifon in de plantenbak creëert een getijdeneffect. Dat zorgt er voor dat er voldoende zuurstof naar de wortels gaat. De ‘getijden’ zorgen verder voor een goede verdeling van voeding aan de voet van elke plant.
Deze aanpak voorkomt ook het gevaar van dode zones in de bodem. Dit zijn zones waar zich over het algemeen modder ophoopt. Met een kloksifon gebeurt dat niet.






Aquaponics : Een oude techniek met een briljante toekomst.
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) biedt aquaponics een «nieuwe aanpak om via duurzame voedselproductie de wereld te veranderen». We willen hier natuurlijk niet beweren dat we met dit starterspakket morgen de wereld gaan veranderen maar we hopen er wel ons steentje toe bij te dragen. Wie weet wordt één van jullie wel de Steve Jobs van Aquaponics.
Aquaponics :
een stiel naar ons hart
Aquacultuur (viskweek) en groententeelt (horticultuur) zijn tegenwoordig de ‘high tech’ beroepen voor mensen met voeling met de natuur. Dit vereist zowel ‘brein’ als ‘hart’! En een beetje ‘Durf’ 😉
Trouw aan de wetenschappelijke aanpak, zijn er uitgebreide experimenten voorafgegaan om de bestaande techniek aan te passen aan de meest recente ontwikkelingen.
We hebben hiervoor het aquaponicsecosysteem met verschillende diersoorten (koikarpers, zeelten, graskarpers, rivierkreeften, …) en diverse plantensoorten (o.m. kerstomaatjes, basilicum, bieslook, paprika’s, aubergines, peterselie, courgetten, sla, bloemen, …) bestudeerd om zo tot een ideale synergie te komen.
Op die manier hebben we duidelijkheid kunnen scheppen over de de belangrijkste factor bij aquaponics: de waterkwaliteit na de filtratie.
Dit pakken we aan bij de basis: de visvoeding!
De visvoeding heeft twee doelstellingen. Enerzijds moet ze de vissen laten groeien. Anderzijds moet ze, na ‘filtratie’ voor organische en voedingsstoffen voor de planten zorgen.
Tijdens het filterproces wordt de visvoeding, na uitscheiding, door de bacteriën in de filter omgezet in elementen die door de planten kunnen worden geabsorbeerd. Door de vissen correct te voeden, slaan we dus «twee vliegen in een klap».
Als de filter goed werkt, is dit niet alleen goed voor de waterkwaliteit voor de vissen, maar ook voor de «productie» van voedingsstoffen voor de planten.
Tijdens hun groei veranderen de behoeften van de planten, wat ze niet altijd kunnen compenseren met de omzetting van de uitwerpselen van de vissen.
Water: Regenwater is arm aan mineralen, grondwater bevat soms nitraten en leidingwater bevat soms chloramines. Vulwater moet dus aangepast worden.
Aan de hand van vaststellingen tijdens de experimentele protocollen bleek de nood aan verrijking aan mineralen. Dank zij de experimenten met verschillende planten op verschillende groeimomenten konden wij aangepaste minerale mengsels formuleren. We hebben specifieke mineralen (aquaponics-Optiminera) en aangepaste meststoffen (Phytalim) afgestemd op de visvoedingsstoffen (IchiFood Nature). Afhankelijk van de dichtheid van de vissen en van de verschillende voederfrequenties kan dit eenvoudig aangepast worden.
Om vooruit te lopen op wisselende temperaturen en omstandigheden hebben we in samenwerking met het bedrijf Rélot alle experimenten zowel in Luik als in de regio van Nantes. Dit zowel in een serre en gewoon buiten uitgevoerd.
Een internationale samenwerking voor een internationaal resultaat.
Professionele opleiding
Voor professionele training, op het hoogste niveau, in ondermeer de productie en formulatie van aquacultuur visvoeder kun je terecht bij de Smart Short Courses. Hou de kalender in de gaten, je kan er terecht voor opleidingen in productie van Aquafeed en voor Algenkweek en verwerking. Misschien binnenkort ook voor een opleiding in Aquaponics 😉 Stay tuned!
Aquaponics: een toekomstvisie voor iedereen, wereldwijd
We willen u laten profiteren van de laatste ontwikkelingen in het onderzoek in dit vakgebied. We werken actief samen met onderzoekscentra en met de belangrijkste spelers van de sector in België, Frankrijk en andere landen. Deze kennis wordt snel en vlot geïntegreerd in producten.
Iedereen begint ergens. Een kleine marktstudie heeft toonde al snel aan dat onze vaste klanten niet meteen zaten te springen om de vissen die ze via aquaponics kweken, ook te eten. Een beetje zoals de kippen die we wel gebruiken voor het leggen van eieren maar die we liever een natuurlijke dood laten sterven dan ze aan het spit te rijgen. Beschouw daarom jouw eerste aquaponics project als een slimme manier om snel lekkere groenten op tafel te krijgen.
Die omzichtige benadering wordt niet overal ter wereld gedeeld. We werken met partners in Kameroen en in de Democratische Republiek Congo samen aan de ontwikkeling van een aquaponics-kwekerij.
Dankzij de kwaliteit en de doeltreffendheid van onze filters, hopen we een praktische en haalbare oplossing voor de stadslandbouw te kunnen aanbieden die overal die door iedereen kan worden gebruikt. Aquaponics voor iedereen.

Hoe ga je morgen zelf aan de slag?
Hoe werkt de moestuinbak ? De opstelling van de onderlagen in opeenvolgende lagen zorgt voor een goede opdeling van de organische stoffen en voor een verdeling die nodig is voor de bacteriën (zie schema). Met de onderste laag, Biocerapond (1), is het mogelijk de bacteriën goed vast te houden.
Die zijn verantwoordelijk voor de omzetting van afvalstoffen tot voedingsstoffen die door de plantenwortels worden geabsorbeerd. Daarna is er de Matala (2), die draagt bij aan de filtratie en de zuurstoftoevoer. Via de toplaag, het Biozeopond minerale mengsel (3), kan de stikstof worden geregeld (vasthouden en vrijlaten). Deze laag is ook nuttig voor de hechting en ontwikkeling van de wortels.
De kloksifon creëert het getijdeneffect waardoor de wortels zuurstof krijgen en de voedings elementen aan de voet van de planten goed worden verdeeld.

Soortselectie!
Begin met een aantal soorten groenten, maar niet al te complex. Kies eerst een paar bladgroenten om mee te experimenteren. Tijdens het plantseizoen kun je volop kiemplanten en pootplantjes kopen. Als jouw systeem binnenskamer staat met kunstverlichting kun je jaarrond groenten kweken. Dan is het handiger om zelf zaaigoed op te kweken. Koop sterk zaad van goede kwaliteit.
Zoals reeds vermeld is het zinvol om eerst te focussen op groenteproductie. Kies daarom eerst vissoorten die niet te moeilijk zijn, zoals goudvis of zeelt. Vermijd snelle jagende zwemmers, zoals windes, of grote vervuilende vissen, zoals karpers.


Projecten die al een tijdje lopen
Psst! Leer van de fouten van anderen! Dat scheelt in frustratie en kosten 😉
Met eenvoudige systemen raak je even ver als met complexe. Het belangrijkste is de ‘juiste’ combinaties te vinden.
Mijn eerste aquaponics project is klein begonnen. Daar leer je van.
Met de ervaring die ik in de voorbije jaren opdeed met kleinere systemen, kan ik beter inschatten wat grotere projecten inhouden.



In de beginjaren moesten we nog alles uitzoeken. Mijn eerste aquaponics project 10 jaar terug was een totale ramp. Nu weet ik dat ik dan ook zowat alles verkeerd deed wat maar kon.
Intussen begint de sector zich goed te ontwikkelen. Wijzelf hebben drie algenfabrieken ontworpen en gebouwd. Er zijn diverse succesvolle aquacultuur bedrijven in Vlaanderen en Wallonië. We kunnen efficiënt groenten kweken op drijvende eilanden.
Dat is voor ons allemaal begonnen met een klein test project en veel enthousiasme.
Precies zoals de aquaponics unit bedoeld is.
Je kan ook kleiner beginnen, met enkel kweek van planten. Dat heet dan hydroponie – of – hydroponics. Er zijn tal van leuke kleine systeempjes te koop, er zijn er zelfs bij IKEA verkrijgbaar. Op deze link vind je dan weer meer uitleg over het Smart Garden model.



Vragen, zoveel vragen!
Heb ik voorkennis van tuinieren nodig?
Dit systeem vraagt geen grote voorkennis. Enkel de wil ervoor te gaan. Het is op een aantal vlakken veel toegankelijker dan tuinieren.
Ook voor de kleinsten onder ons zijn dit superleuke projectjes om mee te starten. Zelfs als de groenten nog niet oogstklaar zijn, is er al het plezier van de visjes.
Waar kan ik terecht voor materialen?
Het basispakket omvat alle apparatuur die je nodig hebt. De mineralen, substraten en voeding kun je bij ons bestellen.
Enkel het water moet je zelf voorzien 😉
Voor de pootplantjes kan je terecht bij tal van lokale vijvercentra, je bent niet gebonden aan een bepaalde ‘keten’. Dat is nu net een deel van het concept: vrijheid en zelfbeschikking.
Kiem je liever zelf je zaden? Super, er is een grote diversiteit aan groentenzaden on line te verkrijgen. Wil je liever wat bloeiers in het systeem? Ook dat kan perfect. Jij beslist wat je en hoe je kweekt.
Zijn er verborgen kosten?
Nee. Wij houden niet van geheimen! Alle kennis en kunde wordt gedeeld.
Alles wat je nodig hebt zit in het pakket. Verbruiksproducten kun je eenvoudigweg online bestellen en worden thuisgeleverd.
Het enige waar je een jaarlijkse kost moet voorzien, is het vervangen van de ontsmettende UV lamp. Alle UV lampen verliezen na verloop van tijd hun kracht. Dan moet je die vervangen.
Mag ik elke vissoort opeten?
Dat raden wij niet aan. Niet alle vissen zijn even lekker, sommige smaken naar slijk. Voor consumptie vis kies je best gekende eetsoorten, zoals Tilapia
Ons advies is echter om als eerste ervaring te focussen op de groentenkweek en de vissoorten voorlopig als ‘bemesters’ te beschouwen. Als je klaar bent voor de volgende fase, namelijk viskweek of andere aquacultuurkweek, neem dan even contact met ons op.
Kan ik ook doorgroeien als professionele kweker?
Dit pakket is als eerste kleine startpunt bedoeld in jouw aquaponics carriëre. Het maakt niet uit als je jong, piepjong of al wat ouder bent. Iedereen kan een expert worden.
Deze technologie is gebaseerd op concrete wetenschappelijke kennis en praktische ervaring.
Dat betekent dat we jou wel degelijk verder kunnen helpen bij de uitbouw van een commerciële kwekerij. Maar neem hiervoor toch best eerst even contact op.
Zit je nog ergens mee? Geen probleem!
Als je nog met vragen zit of als je bijkomende informatie zoekt, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder.



