Algen zijn waarschijnlijk het meest besproken onderwerp tussen vijverliefhebbers. Van groene erwtensoep over slijmerige draden tot onderwateronkruid, onze klanten vervloeken ze in veel kleurrijke bewoordingen. Maar biologisch gesproken zijn algen niets anders dan planten; klein, moeilijk te bestrijden en meestal ongeliefd. En wanneer ik zeg bestrijden, dan bedoel ik voornamelijk voorkomen! Hier zijn 7 effectieve tips voor algen bestrijding in jouw vijver, om jouw vijver gezond en kristalhelder te houden. Ze staan min of meer in orde van belangrijkheid, maar ze gaan eigenlijk hand in hand. Een gezonde vijver is een vijver waar algenbloei geen probleem vormt, maar waar algen een natuurlijk onderdeel uitmaken van het aquatisch ecosysteem.

Vijverstofzuiger Fango kikker salamander voorfilter Navicula

Tip 1 – Regelmatig Vijveronderhoud

Een waterpartij is een prachtige toevoeging aan elke tuin, maar het kan een bron van frustratie worden wanneer algen beginnen te gedijen en het heldere water vertroebelen. Dit kan voorkomen in zowel visvijvers als siervijvers, zwembaden en zwemvijvers, meren en recreatievijvers; met alle nefaste gevolgen vandoen!

Algen kunnen een vijver snel overnemen, maar met de juiste aanpak kunnen ze onder controle worden gehouden. Voer regelmatig onderhoud uit aan de vijver om opgehoopt vuil en organisch materiaal te verwijderen. Reinig eventuele filters, skimmers en zwembadrobots om verstoppingen te voorkomen. Hoe schoner de vijver, hoe minder kans er is op algenproblemen, aangezien algen sterk aangroeien in zuurstofarme en voedingsrijke wateren.

Tip 2 – Voedingstoffen Balans Tips Algen Bestrijding Vijver

Zoals net reeds aangehaald gedijen algen heel goed in water met een overvloed aan voedingsstoffen, zoals stikstof en fosfor. Maar hoe komen die in de vijver terecht?

Daar bestaan verschillende redenen voor. Vaak ligt een combinatie van een paar aan de basis van jouw algenprobleem. Stikstof en fosfaat komen voornamelijk in de vijver terecht door overmatige toevoeging of inspoeling van meststoffen. Stel, je bemest je gazon eens goed net voor een voorspelde regenbui. De regen is zo heftig, dat het regenwater de vijver inspoelt. En lap, je hebt het zitten!

Daarnaast kunnen organisch afval zoals bladeren en verrottend plantenmateriaal in jouw waterpartij ook aanleiding geven tot te hoge fosfaat en stikstof waarden. Verminder de hoeveelheid organisch afval in de vijver door overhangende bomen te snoeien en de bladeren uit het water te verwijderen.

Ook meststoffen uit de landbouw en tuinbouw kunnen de vijver inspoelen. Of de stikstof en fosfaat moleculen hechten zich vast aan stofdeeltjes, die in drogere tijden opstuiven in de atmosfeer, en daarna op het wateroppervlak terechtkomen. Wees hier dus voorzichtig mee en gebruik desnoods een fosfaat flocculant, als het echt niet anders kan.

Plantenfilter vegetatie in de lente

Tip 3 – Zorg voor Voldoende Planten

Voldoende planten, andere planten dan algen welteverstaan, zijn een andere sleutel tot een kristalheldere zwemvijver. Planten zoals waterlelies, watergentiaan en hoornblad absorberen voedingsstoffen waar algen van leven. Ze concurreren met algen om voedingsstoffen en zonlicht, waardoor de groei van algen wordt belemmerd. Kies een verscheidenheid aan waterplanten om het ecosysteem van de vijver in balans te houden.

Er bestaan verschillende methodes om planten te integreren in het aquatisch ecosysteem van jouw vijver. Sommige mensen houden van een dicht aangeplante vijver met een paar visjes – dat kan perfect. Iets om samen met de familie en vrienden te bewonderen en van te genieten.

Anderen zijn dan weer eerder gericht op vissen, zoals koi karpers, windes en goudvissen. Deze dieren produceren heel wat uitwerpselen die door het microbieel leven in de vijver moeten afgebroken worden. Microbieel leven dat zich bevindt in het substraat van de bijbehorende plantenfilter.

Deze methode werkt ook heel goed bij zwemvijvers en natuurlijke zwembaden, waarbij de plantenfilter soms een heuse beekloopfilter zal worden, afhankelijk van de grootte van het project. Je ziet, er bestaan tips voor algen bestrijding in jouw vijver voor elk vijvertype!

Die kan je volstoppen met een grote variatie aan moeras- en waterplanten. Kies het juiste substraat voor de plantenfilter om verstopping te voorkomen. Alternatieven hier zijn mechanische filtratie, hetgeen zeker ook helpt om de overtollige voeding af te breken.

LET OP! Sommige plantensoorten zijn invasieve exoten die serieuze concurrentie kunnen uitoefenen op onze lokale flora. Neem deze gele bieslelie, die tot op vandaag nog vrij aangeboden wordt in veel tuincentra. Te allen tijde te vermijden!

Tip 4 – Zuurstof – Tips Algen in de Vijver Voorkomen

Een goed zuurstofniveau is essentieel voor een gezonde vijver. Installeer een beluchtingspomp of fontein om de circulatie van water te verbeteren en zuurstof toe te voegen. Dit helpt niet alleen om algen te bestrijden, maar ondersteunt ook het leven van vissen en andere waterorganismen.

Circulatie pompen kunnen ook ingebouwd worden. Wij houden persoonlijk van een correcte invoer en uitvoer van het water tussen de vijver en de plantenfilter. Integreer en plaats deze op de juiste locatie om een optimale circulatie te bekomen. Niet alleen zal dit de zuurstofgehaltes boosten, het voorkomt ook luwte zones waar organisch vuil zich kan gaan opstapelen.

Waterlelie vijver met ardoisiere natuursteen stapstenen
Digitale Watermeter Zwemmen Safe Swim®

Tip 5 – Waterwaarden Meten

Ons persoonlijk stokpaardje; want meten is weten! Waterwaarden of waterparameters meten (klik op de vette cursieve tekst om al onze meetopties te ontdekken) EN bijhouden maakt deel uit van een correct vijveronderhoud. Of het nu gaat over een zwemvijver, visvijver, zwembad, jacuzzi, waterloop of andere waterpartij, allen zijn onderhevig aan schommelingen binnen de waterbalans.

Aquatische ecologie is de samenwerking van allerlei biologische processen en chemische elementen die de samenhang van het ecosysteem in jouw water bepalen. Gezond vijverwater wordt gekenmerkt door stabiele waterparameters. Wordt deze balans verstoord dan krijg je te maken met allerlei problemen, die – net zoals de onderliggende biologische processen – ook hand in hand gaan. Naast onze algenbloei kan je daardoor ook last krijgen van geurhinder, vissterfte, planten die het niet goed doen, enz. Volg onze tips algen bestrijden in de vijver dus nauwgezet op!

LET OP! UV-sterilisatoren zijn effectieve hulpmiddelen om algen te bestrijden. Deze apparaten doden zwevende algen en voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen. Plaats de UV-sterilisator in het filtratiesysteem van de vijver voor optimale resultaten. Maar besef dan wel heel goed dat jouw systeem geen natuurlijk systeem is. Constant bijsturen van waterhardheid en zuurtegraad is daarbij vaak de realiteit. Vandaar dat we dit bij Navicula BV zelden of nooit aanbevelen!

Tip 6 – Bacterieel Leven Stimuleren

Bacterieel leven in de vijver speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezond ecosysteem. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor het afbreken van organisch afval, zoals bladeren, dode planten en visuitwerpselen, tot voedingsstoffen die door andere organismen kunnen worden gebruikt.

Daarnaast helpen ze bij het verwijderen van schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitrieten, waardoor de waterkwaliteit verbetert en het risico op algenbloei wordt verminderd. Kortom, bacterieel leven is essentieel voor het behoud van een evenwichtig en gezond vijvermilieu.

Er bestaan binnen ons gamma heel wat natuurvriendelijke producten die algenbloei helpen voorkomen en bestrijden door het aanzwengelen van bacterieel leven. Ontdek ze door op de vette cursieve tekst te klikken! Op deze pagina vinden jullie trouwens ook nog heel wat tips om algen in de vijver te voorkomen!

Bactogen Bacteriele Balans
Zwemvijver Mineralen carbonaathardheid KH+

Tip 7 – Biomineralisatie Tips Algen Bestrijding Vijver

Biomineralisatie in vijvers verwijst naar het proces waarbij levende organismen, zoals bepaalde bacteriën en algen, betrokken zijn bij de vorming van mineralen in de waterkolom, de plantenfilter of op de bodem van de vijver.

Deze organismen kunnen mineralen zoals calciumcarbonaat of silica uit het water opnemen en deze gebruiken. Deze mineralen kunnen zich ook afzetten als sedimenten op de bodem van de vijver, wat bijdraagt aan de vorming van bodemgesteente. Maar ook aan de waterrand kan zich dit gaan opstapelen, waar het vaak een lelijke overlast vormt.

Biomineralisatie kan een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van de vijver, omdat het de chemische samenstelling van het water kan beïnvloeden. Zo heeft de totale alkaliteit van jouw vijverwater een grote invloed op de pH zuurtegraad stabiliteit.

Hier opnieuw is meten weten! Maar wat doe je als je meet en een probleem vaststelt? Op de pagina’s omtrent mineralisatie van de vijver EN over hardheid en zuurtegraad in jouw zwemvijver of zwembad! Ontdek ze door op de vette cursieve tekst te klikken.

Extra Tips om Algen in de Vijver te Voorkomen!

Door deze tips te volgen en regelmatig onderhoud uit te voeren – dit kan heel vlot met een simpel schepnet voor kleinere vijvers, of met een vijverstofzuiger voor grotere waterpartijen – kun ook jij die algenproblemen in jouw vijver effectief aanpakken. Geniet daarna van kristalhelder vijver- en zwemplezier, in gezond water! Met de juiste zorg en aandacht zal uw vijver een prachtig middelpunt worden in uw tuin, vrij van hinderlijke algen.

LET OP! Als laatste redmiddel kunt u overwegen om algenbestrijdingsmiddelen te gebruiken. Kies echter voor milieuvriendelijke opties en gebruik ze spaarzaam. Overmatig gebruik van chemicaliën kan schadelijk zijn voor het ecosysteem van de vijver en kan leiden tot problemen met waterkwaliteit op lange termijn.

Giet alsjeblieft geen javel of bleekwater, extra zout of gelijk welk ander huis- en tuinmiddel in jouw vijver. Ze doen ook niets om de waterbalans te stimuleren, integendeel zelfs! Dit leidt op langere termijn tot alleen maar grotere problemen, aangezien geen enkele van deze producten de kern van het probleem aanpakken.